Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Župa finišuje s výstavbou jedného z najmodernejších športovísk v krajine

Stavebné práce na hokejovej hale pre Hokejovú akadémiu v Trenčíne, ktoré financuje Trenčiansky samosprávny kraj ako zriaďovateľ Strednej športovej školy v Trenčíne, sú pred dokončením. Zhotoviteľ by ich mal stihnúť do konca januára budúceho roka. Ako to aktuálne vyzerá na vzorovom športovisku, sme sa boli pozrieť počas kontrolného dňa.

Od veľkej vízie k realite. Aj tak sa dá nazvať postup prác na jednom z najväčších župných projektov vôbec. Hokejový stánok, v ktorom budú trénovať najlepšie hokejové talenty z kraja, je pred dokončením. Od posledného kontrolného dňa urobil zhotoviteľ obrovský pokrok. Práce sú dokončené na 70%. „Inžinierske siete, vrátane vzduchotechniky, sú všetky urobené, rovnako ako omietky. Boli sme si pozrieť šatne, ktoré sú nielen veľmi veľké, ale aj v anti-vandal prevedení,“ povedal trenčiansky župan Jaroslav Baška. „Na ľadových plochách je ešte potrebné zabetónovať vrch a čakáme na zapojenie zo strany ZSE do siete vysokého napätia, aby sme mohli dotiahnuť chladiaci systém,“ dodal s tým, že systém chladenia bude využívať ekologické chladivo bez freónu. Samotné zázemie haly prekračuje požiadavky, ktoré boli doteraz kladené na takéto zimné štadióny, čím sa projekt radí k jedným z najmodernejších na Slovensku. „Fakturácia je niekde vo výške 10 800 000 eur, celkové náklady sa blížia k 16 miliónom eur. Predchádzajúca vláda nám zobrala dotáciu vo výške 3 milióny eur, budeme sa snažiť, aby nám tá terajšia tieto peniaze vrátila, pretože celú výstavbu zatiaľ ťaháme z vlastných a z úverových zdrojov,“ zdôraznil župan.

Projekt by sa mal stavebne ukončiť do konca januára budúceho roka. „Či to spustíme v apríli, alebo v máji, zatiaľ nevieme,“ povedal župan. Záujem študentov evidujeme od prvej chvíle, ako výstavba začala. V minulom roku sa k nám hlásilo 120 hokejistov, z čoho sme mohli zobrať nejakých 20,“ prezradila riaditeľka Strednej športovej školy v Trenčíne Iveta Petríková Rosinová. „Máme už nástrel využitia haly v rámci školských tréningov,“ dodala s tým, že letnú prípravu by už žiaci mohli absolvovať v priestoroch zimného štadióna. Zatiaľ trénujú na iných ľadových plochách v meste. „Ak sa chceme o hokeji baviť aj v budúcnosti, musíme vytvoriť také podmienky, aby nám deti v štrnástich rokoch neodchádzali do zahraničia. Toto je práve vízia, s ktorou SZĽH chce zmeniť podmienky a ukázať, že na Slovensku vieme pripraviť adekvátne a konkurencieschopné prostredie pre akýkoľvek talent v oblasti hokeja,“ povedal Richard Pavlikovský, predseda komisie SZĽH pre Rozvojové centrum Hokej región Trenčín.

autor: lk
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK