Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Župná škola s medzinárodným certifikátom Zelenej školy

Gymnázium v Púchove sa okrem certifikátu môže pochváliť aj vlajkou Eco-Schools.

Ocenenie smerovalo škole za dosiahnuté zmeny v praktickej environmentálnej výchove, zníženie uhlíkovej stopy a úspešnú realizáciu medzinárodnej metodiky 7 krokov participatívnym spôsobom. „Zelená škola je najväčší certifikačný environmentálny vzdelávací program na Slovensku, ktorý funguje od roku 2004. Na medzinárodnej úrovni ho zastrešuje organizácia Eco-Schools, do ktorej je zapojených 51 tisíc škôl zo 67 krajín sveta. Program získal uznanie Environmentálneho programu OSN a Cenu ministra životného prostredia SR v roku 2017,“ objasnili zamestnanci školy. V školskom roku 2022/2023 prebiehal na Slovensku 18. ročník programu Zelená škola. Zapojených doň bolo 214 škôl, z ktorých 86 získalo certifikát a vlajku Zelená škola, osem škôl aj diplom „Na ceste k Zelenej škole“. 

V období certifikácie sa zamerali na tému energií, ich cieľom bolo znížiť spotrebu energie na škole o 15%. Vypracovali aj environmentálny akčný plán, aktivity rozdelili na investičné a neinvestičné. V rámci tých investičných vymenili 130 svietidiel za úsporné LED svietidlá a inštalovali 27 fotovoltických článkov na jednej z budov školy za účelom zabezpečenia čiastočnej energetickej sebestačnosti. Spotrebu energie sa im podarilo znížiť o 19%.Na začiatku sme formou rovesníckeho vzdelávania uskutočnili masívnu celoškolskú kampaň o šetrení energiou. Z ďalších aktivít spomenieme popoludnie s energetickými hrami pre žiakov „malého gymnázia“, energetický audit domácností, akčný deň s energetickými experimentmi pre žiakov púchovských základných škôl, exkurziu do bioplynovej spaľovne aj do jadrovej elektrárne, inštaláciu hliníkových fólií za radiátormi v nezateplenej budove, fotosúťaž na tému ENERGIA = ŽIVOT, súťaž o najlepší plagát na tému ENERGETICKÉ DESATORO, a tak ďalej,“ povedal riaditeľ školy Miroslav Kubičár.

V rámci Erazmovského projektu Mladá generácia proti suchu zmapovali miesta v okolí školy, na ktorých bol nerozumnými zásahmi človeka narušený hydrologický cyklus a navrhli projekt na zlepšenie stavu vo vybranej lokalite. Projekt „Na sútoku“ bol predstavený vedeniu mesta i púchovskej verejnosti. Z nórskych fondov bol hradený projekt VEDIEŤ – ROZUMIEŤ – CHRÁNIŤ, a to v spolupráci s partnerom n. o. Človek v ohrození. Hlavným výstupom je čiastočná energetická sebestačnosť školy vďaka systému 27 fotovoltických článkov inštalovaných na streche školy, separácie odpadov, revitalizácia bylinkovej záhrady, vermikompostovanie v 2 vermikompostéroch a príručka Ako učiť o klimatickej zmene, určená pre všetkých učiteľov, ktorí chcú vzdelávať globálne. „K environmentálnym aktivitám školy nepochybne patrí aj vzdelávanie učiteľov v danej problematike. Jedným z nich bolo inovačné vzdelávanie Environmentálna výchova v 21. storočí. A vďaka akreditácii našej školy v programe Erazmus+ tri učiteľky školy absolvovali vzdelávanie s environmentálnou tematikou na ostrove Tenerife,“ dodal riaditeľ.

Kolektívu zamestnancov, študentom aj ich rodičom gratulujeme k zisku medzinárodného certifikátu a vlajky a ďakujeme za inšpiratívny príklad praktickej environmentálnej výchovy.

autor: bj

Fotogaléria

Zdroj foto: Gymnázium Púchov
Zdroj foto: Gymnázium Púchov
Zdroj foto: Gymnázium Púchov
Zdroj foto: Gymnázium Púchov
Zdroj foto: Gymnázium Púchov
Zdroj foto: Gymnázium Púchov
Zdroj foto: Gymnázium Púchov
Zdroj foto: Gymnázium Púchov
Zdroj foto: Gymnázium Púchov
Zdroj foto: Gymnázium Púchov
Zdroj foto: Gymnázium Púchov
Zdroj foto: Gymnázium Púchov
Zdroj foto: Gymnázium Púchov
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK