Deň otvorených dverí lákal študentov aj na duálne vzdelávanie

Na Strednej priemyselnej škole stavebnej E.Belluša v Trenčíne sa počas Dňa otvorených dverí prestriedalo mnoho zvedavých uchádzačov. Jedným z mnohých lákadiel bolo aj samotné duálne vzdelávanie. Škola získala v minulom roku Zelenú pečať od prezidentky Slovenskej republiky.

Škola si pre záujemcov pripravila zaujímavý program. V dielňach si mohli pozrieť ako samotné procesy fungujú, no zároveň sa mohli porozprávať aj s majstrami či so žiakmi študujúcimi v týchto odboroch. „V prvom ročníku prechádzajú študenti základným výcvikom ručného spracovania kovov alebo iných materiálov a získavajú tým základné pracovné návyky. Je veľký záujem zo strán firiem, aby sa to tu rozvíjalo a mnohé z nich prešli do duálu, v ktorom máme už dve tretiny žiakov,“ povedal učiteľ odborného výcviku a odborných predmetov Vladimír Breznický.

Na prednáškach sa záujemcovia dozvedeli viac o študijných odboroch, ale aj o duálnom vzdelávaní. Škola v rámci neho spolupracuje s viacerými spoločnosťami, niektoré z nich sa prišli predstaviť aj na DOD.

Firma Reprogas, s.r.o. je certifikovaná na 12 žiakov v odbore inštalatér, so školou spolupracujú už 4 roky. „Snažíme sa dať žiakom to, čo potrebuje trh práce, takže majú prístup k najmodernejším technológiám, ručnému náradiu, ale aj ťažkým strojom. Systém duálneho vzdelávania je to, čo sme tu kedysi mali a chvalabohu sa to vracia naspäť, pretože ľudia si nemajú kde v praxi vyskúšať to, čo trh práce potrebuje,“ povedal projektový manažér firmy Martin Zibrín.

O záujemcov škola nemá núdzu, zvyčajne sa hlási okolo 400 žiakov, prijímajú však len približne 130. „Máme prezentáciu aj iných študijných odborov. Je to rozdelené na viacero skupín, kde garant odboru, vrátane žiakov, rozpráva, o čom ten odbor je a zároveň je to kontaktné, pretože záujemcovia sa môžu pýtať na rôzne otázky, ktoré nie sú len o vzdelávaní, ale aj o iných atraktívnych aktivitách,“ povedala riaditeľka školy Martina Knappová.

autor: ek,sg