Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

História v novom šate, ktorú musíte vidieť

Obec Čachtice bude po novom lákať turistov nielen na hrad, spätý s krvavou grófkou Alžbetou Báthory, ale aj na vynovený a unikátny Draškovičov kaštieľ. Ten v sebe ukrýva bohatú históriu, ktorú sa, vďaka grantom z Islandu, Lichtenštajnska a Nórska prostredníctvom Grantov EHP a Nórska, prostriedkom zo štátneho rozpočtu Slovenskej republiky a prostriedkom zo župného rozpočtu za pomoci financií z Rozvojovej banky Rady Európy, podarilo zatraktívniť moderným a interaktívnym spôsobom.

Draškovičov kaštieľ sa tak stane nástrojom na poznanie života v minulosti. Na to poslúžia expozície Trenčianskeho múzea, ktoré bude tento historický skvost spravovať. V suteréne z obrazu rozpovie svoj príbeh legendárna Alžbeta Báthory, ale nájdete tam aj kútik venovaný výrobe vína. Na poschodí sa dozviete viac o živote Rómov, Habánov a komunít, ktoré tu žili. A pozrieť si môžete aj to, ako v tom čase bývala šľachta. Unikátne spracovanie expozícií umožňuje návštevníkom prehliadky bez sprevádzania. „V suteréne máme holografické kino, interaktívnu stenu k výrobe vína, na poschodí je k dispozícii pohľad do kováčskej dielne, kde vás hneď pri príchode do miestnosti osloví kováč, ktorý s vami vedie rozhovor. Veľmi zaujímavý je aj hudobný salónik, kde sa môžete na chvíľu stať dirigentom, či detská izba pre najmenších návštevníkov,“ povedal riaditeľ Trenčianskeho múzea Peter Martinisko. Všetky tieto unikátne expozície na troch podlažiach kaštieľa môžu návštevníci vidieť už od 1. mája, kedy sa jeho brány naplno otvoria pre verejnosť. Tí zvedavejší mohli za jeho múry nahliadnuť už počas slávnostného otvorenia, zhliadnuť mohli tiež dobovú módnu show. Prilákať milovníkov histórie má aj turisticko-informačná kancelária či kaviareň s terasou, ktorej prevádzkovateľ sa aktuálne hľadá.

Do revitalizácie kaštieľa sa Trenčianska župa pustila v apríli 2022, po dvoch rokoch tak môžeme vidieť reálne výsledky. „Doteraz to stálo celé aj s vybavením 3,25 mil. eur, grant EHP a Nórska a finančné prostriedky zo štátneho rozpočtu predstavovali 1,2 mil. eur a viac ako 2 milióny eur zaplatila župa,“ povedal trenčiansky župan Jaroslav Baška a poďakoval všetkým, ktorí priložili ruku k dielu. Na výsledok sa osobne prišla pozrieť aj nórska veľvyslankyňa. Kraj má však s touto pamiatkou aj ďalšie plány. „Máme pripravený aj ďalší projekt, na ktorý je už spracovaná projektová dokumentácia aj vydané právoplatné stavebné povolenie od pani starostky obce Čachtice na revitalizáciu a modernizáciu okolia kaštieľa v hodnote približne pol milióna eur. Finančné prostriedky naň chceme získať zo súčasného Programu Slovensko. Doplní sa sem nová zeleň, drobná infraštruktúra, lavičky a fontána, čím sa dotvorí celé okolie Draškovičovho kaštieľa,“ doplnil župan. Samotná historická pamiatka sa tak naplno otvorí pre návštevníkov a ponúkne využitie nielen na rôzne kultúrne akcie, svadby, ale aj dôležité stretnutia a rokovania na úrovni župy či prijímanie zahraničných návštev. Ak pôjdete okolo, rozhodne sa zastavte.

autor: lk
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK