Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Miesto, kde sa kreativita stáva realitou

Trenčianska univerzita A. Dubčeka otvorila nový „FabLab“, kreatívne centrum pre študentov, zamestnancov univerzity, ale i pre širokú verejnosť zameranú na kreatívny priemysel.

Kreatívne centrum vzniklo v rámci projektu financovaného Ministerstvom kultúry SR a  výzvy „Mobilizácia tvorivého potenciálu v regiónoch“. Spolufinancované bolo z Európskeho fondu regionálneho rozvoja a podnikateľských zdrojov univerzity. Jeho cieľom je prepojiť akademické univerzitné prostredie s prostredím kreatívcov a umelcov.

V rámci projektu bolo vybudovaných 5 nových remeselných dielní, v ktorých je umiestnených viac ako 100 prístrojov rôzneho typu. Vytvoríme tu priestor pre približne 130 členov kreatívneho centra, mimo študentov a zamestnancov univerzity, ktorí týmto spôsobom budú môcť realizovať čiastočne svoju tvorbu,“ povedal Jozef Habánik, rektor Trenčianskej univerzity. „Vytvorili sme približne 20 nových pracovných miest pre zamestnancov, ktorí budú týmto členom nápomocní pri ich tvorbe,“ dodal. Okrem dielní priestor disponuje dennou kaviarňou, prednáškovými miestnosťami, oddychovou zónou či prírodnou galériou. „ Hoci je Trenčianska univerzita malou univerzitou, je veľmi aktívna v získavaní nových projektov zo štrukturálnych a ďalších fondov. Chcel by som poďakovať všetkým, ktorí sa na projekte podieľali od jeho začiatku až po jeho dokončenie,“ povedal trenčiansky župan, Jaroslav Baška.

autor: nm
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK