Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Pacientom s bolesťami chrbta pomôžu vďaka špeciálnej terapii

Župná považskobystrická nemocnica ponúka pacientom novú službu - modernú terapeutickú metódu liečby bolesti chrbtice, a to priamo na svojom rádiologickom pracovisku, ktoré je súčasťou novovybudovaného diagnostického centra.

Periradikulárna terapia chrbtice ozónom ponúka efektívne riešenia pre tých, ktorí zápasia s bolesťou chrbtice spôsobenou rôznymi faktormi, ako sú napríklad herniované disky alebo zápalové procesy. Táto moderná metóda urýchľuje návrat pacienta do bežného života, v mnohých prípadoch ho dokonca vie zachrániť pred samotnou operáciou.

"Výhodou je, že liečivo je aplikované priamo do postihnutej oblasti chrbtice. Ozón, ktorý sa aplikuje, má protizápalové a analgetické vlastnosti, pomáha zmierniť bolesť a zápal," povedal riaditeľ nemocnice Igor Steiner. Úspešnosť liečby bolesti pomocou ozónu dosahuje 85 – 90%, pričom efekt pretrváva individuálne po dobu 2 – 12 mesiacov. Liečbu je možné opakovať viackrát. “V terapii využívame predovšetkým protizápalové vplyvy ozónu, ktoré znižujú opuch v problematickom mieste. S odznením opuchu následne ustupuje aj bolesť,” vysvetlil primár Rádiologického oddelenia považskobystrickej nemocnice Eduard Sirotný.

Samotná metóda má nízke riziko komplikácií, pretože využíva počítačovú tomografiu na navigáciu ihly do presného miesta v blízkosti nervu.  Skúsenosti s terapiou sú veľmi dobré, zápal a následne bolesť zvyčajne odznieva už po prvom podaní. Väčšinou dochádza k úľave do pár dní,” zhodnotil primár.

Nemocnica zakúpila nový prístroj z vlastných zdrojov za približne 15 tisíc eur.  Či je liečba ozónom vhodnou metódou pri bolesti chrbta konkrétneho pacienta je však potrebné vopred konzultovať so svojím lekárom.

autor: lk

Fotogaléria

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK