Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Študenti prišli s inovatívnym podnikateľským nápadom

Na podnet jednej zo študentiek, ktorá sa pohybuje v prostredí salaša študenti zistili, že je veľký problém s predajom ovčej vlny na trhu a predáva sa za cenu, ktorá nepokrýva ani náklady na strihanie oviec. Prišli s nápadom, ako ovčiu vlnu zužitkovať čo najekologickejšie.

Začali vyrábať loptičky do sušičky zo 100% ovčej vlny. Produkt je ručne vyrábaný, plstený suchou metódou. Tá je ekologickejšia oproti mokrej metóde, pretože pri mokrej sa spotrebuje obrovské množstvo vody. Chovatelia budú mať odbyt pre ostrihanú vlnu a zákazník získa viacero benefitov. Loptičky nasávajú zvyškovú vlhkosť z bielizne, čo skracuje sušiaci proces. Tým sa znižuje spotreba elektrickej energie o 15 až 30% v závislosti od zvoleného programu sušenia. Loptičky do sušičky sú antimykotické a antialergické – sú vhodné pre ľudí s citlivou pokožkou či trpiacimi alergiami. Sú takmer nezničiteľné a vydržia viac ako 1000 cyklov sušenia. Študenti začali vyrábať aj ekologické vône do skríň, áut alebo kancelárií. Ide o plstenú guličku, na ktorú nakvapkáte silicu alebo parfumovanú kompozíciu a vložíte do skrine.

Študentská firma Šibalky, študentov SOŠ OaS v Novom Meste nad Váhom, simuluje prostredníctvom neziskovej organizácie Junior Achievement Slovensko akciovú spoločnosť. Študenti sa učia prechádzať všetkými krokmi podnikania ako v reálnej firme. Inšpiráciou bol študentom projekt TSK Zelená župa, ktorý si kladie za cieľ znížiť svoju ekologickú stopu.

Prvé úspechy zaznamenali na „Mestskom trhíku“ v Novom Meste nad Váhom. Študenti sa prihlásili aj do medzinárodnej súťaže Veľtrh podnikateľských talentov v Hradci Králové, kde získali 3.miesto v súťaži o najlepší stánok a 2.miesto v najlepšia študentská JA firma. V súčasnosti sa pripravujú na hlavnú súťaž – Veľtrh podnikateľských talentov, ktorý sa bude konať v apríli v Bratislave. Zapojiť sa chcú do unikátneho medzinárodného projektu realizovaného v sieti JA Europe s podporou NN Group s názvom Social Innovation Relay.

autor: ek

Fotogaléria

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK