Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Trenčiansky hrad zmapovali centimeter po centimetri

Trenčianske múzeum v Trenčíne dalo zhotoviť podrobný 3D model krajskej dominanty. Špičková digitálna podoba obľúbenej pamiatky uľahčí výskumy aj stavebné práce a otvorí hrad pre zdravotne znevýhodnených. Podobne kompletne skenovaný hrad by ste na Slovensku hľadali len márne.

Takmer 70 hradných objektov a sprístupnená plocha v rozlohe viac ako 31 500 m2 radí Trenčiansky hrad medzi najrozľahlejšie hrady na Slovensku. Podrobný 3D model vznikal pod taktovkou slovenskej spoločnosti, zameranie celého hradu s maximálnym rozlíšením 3 centimetre trvalo 2 mesiace. V jesennom období, kedy vo výhľade nezavadzia lístie z krov a drevín, hrad mapovali drony, špeciálne fotoaparáty aj laserové zameriavače. Spolu zozbierali približne 15 000 fotografií a 200 laserových skenov. „Kombinácia technológie fotogrametrie, laserového skenovania a geodetického zamerania nám poskytla nielen technicky presnú, ale aj vizuálne vernú a atraktívnu 3D prezentáciu reálnej podoby dnešného hradu,“ hovorí riaditeľ Trenčianskeho múzea v Trenčíne Peter Martinisko. Vďaka podrobnému 3D modelu sa návštevník počas virtuálnej prehliadky dostane aj tam, kde fyzicky nie je možné vkročiť, napr. do hradného podzemia. Model bude nápomocný aj v blížiacom sa období intenzívnych stavebných prác. „Presné digitálne zameranie nám výrazne uľahčuje prácu pri vypracovaní podkladov pre rekonštrukčné práce. Ušetrí nemalé financie a čas,“ dodáva Martinisko.

Na exkurziu za históriou sa z pohodlia domácnosti budete môcť vydať už čoskoro, link na prehliadku 3D modelu hradu bude uverejnený na webovom sídle Trenčianskeho múzea.

autor: sg

Fotogaléria

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK