Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

V Dubnici si pripomenuli pamiatku rómskeho holokaustu

V areáli spoločnosti ZVS v Dubnici nad Váhom si dnes pripomenuli 79. výročie tragických udalostí, ktoré si vyžiadali najmenej 26 obetí. Hlavným organizátorom podujatia bolo občianske združenie (OZ) In Minorita.

Pamätník s menami zavraždených, ktorý vznikol z iniciatívy OZ In Minorita v roku 2007, stojí na mieste cintorína, kde sú pochované obete zo zaisťovacieho tábora pre Rómov. Tábor v roku 1944 zriadilo ministerstvo národnej obrany a predpokladali sa z neho transporty do koncentračných táborov v zahraničí. V priebehu mesiaca v ňom bolo umiestnených viac ako 700 rómskych obyvateľov, pričom jeho maximálna kapacita bola 300 osôb. Keď sa v tábore rozšíril týfus, k deportáciám nedošlo. Viac ako 40 chorých zomrelo priamo v tábore. Dňa 23. februára 1945 pod zámienkou prepravy do nemocnice naložili šesť chorých žien a 20 mužov na nákladné auto a odviezli ich do areálu miestnej zbrojovky. Do nemocnice však nikdy  nesmerovali.

Pamiatku obetí si prišla uctiť prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová a ďalší významní hostia. „Hoci od porážky nacizmu uplynulo už takmer 80 rokov, stále nevymizli verbálne a žiaľ ani fyzické prejavy etnickej neznášanlivosti, ktorá bola základom rómskeho holokaustu,“ povedala prezidentka. Za Trenčiansky samosprávny kraj prišiel položiť veniec riaditeľ úradu Marek Briestenský.

autor: nm, ek
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK