Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Veľké sťahovanie Trenčianskeho múzea

Stovky krabíc aj známe preparované zvieratá putovali v sobotu ráno z priestorov Trenčianskeho múzea v Trenčíne do dočasných priestorov. Sídlo múzea, tzv. Župný dom, totiž čaká rozsiahla rekonštrukcia.

Na veľké sťahovanie sa múzejníci pripravovali už niekoľko mesiacov vopred. Starostlivo roztriedené a zabalené v 570 kusoch krabíc opúšťali Župný dom knihy múzejnej knižnice. Do priestorov, ktoré spĺňajú prísne klimatické aj bezpečnostné podmienky, putovali vzácne knihy a zväzky zo 16. storočia aj moderné publikácie. Okrem viac ako 28-tisícok kníh sa na cestu vydali aj známe preparované zvieratá, ktoré dlhé roky patria do stálej expozície múzea. Na bezpečné naloženie zubra, jeleňa aj srnca do sťahovacieho auta bolo potrebných niekoľko pomocných rúk. „Organizačne zložité a náročné sťahovanie celej múzejnej knižnice, expozície a všetkých depozitárov je nevyhnutné kvôli plánovanej rekonštrukcii budovy Župného domu, ktorá patrí mestu Trenčín. Budeme sa na vás opäť tešiť v roku 2026, kedy bude Trenčín Európskym hlavným mestom kultúry a Trenčianske múzeum v Trenčíne bude dôležitou súčasťou tohto projektu,“ hovorí riaditeľ múzea Peter Martinisko.

Hoci je Trenčianske múzeum v Trenčíne zatvorené až do odvolania, o histórii Trenčianskeho regiónu sa veľa dozviete aj v ďalších pobočkách múzea – na Trenčianskom hrade, v Karneri sv. Michala a v Katovom dome v Trenčíne, v Kúrii Ambrovec v Beckove, v Podjavorinskom múzeum v Novom Meste nad Váhom či v rodnom dome Ľudovíta Štúra a Alexandra Dubčeka v Uhrovci. V apríli by múzeum malo otvoriť aj novú pobočku v zrekonštruovanom Draškovičovom kaštieli v Čachticiach.

autor: sg
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK