Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Vyučiť sa za barbiera bude možné aj v Trenčianskom kraji

Župné stredné školy majú v úmysle pridať medzi svoje učebné a študijné odbory tie, ktoré vyžaduje trh práce. Od septembra 2025 by šlo o učebný odbor barbier, barbierka či o študijný odbor logistika.

Po kvalitných kvalifikovaných barbieroch je na trhu práce dopyt už dlhodobo, no pre školy je táto profesia relatívne nová a máloktorá sa podujme na otvorenie adekvátneho učebného odboru. Učebný odbor barbier, barbierka je aktuálne v záverečnej fáze experimentálneho overovania na 4 stredných školách mimo Trenčianskeho kraja. Od školského roka 2025/2026 by tento odbor chcela do svojej ponuky zaradiť ako prvá škola v kraji Stredná odborná škola obchodu a služieb Prievidza. „Škola má už dnes vytvorené vyhovujúce priestorové, materiálno-technické aj personálne podmienky pre nový odbor a taktiež uzatvorené zmluvy o budúcich zmluvách o duálnom vzdelávaní s dvoma barbershopmi,“ hovorí vedenie školy. Zaradenie tohto odboru do siete škôl a školských zariadení SR schválila Krajská rada pre odborné vzdelávanie a prípravu pri TSK, o konečnom verdikte rozhodne už čoskoro Ministerstvo školstva, vývoja, výskumu a mládeže SR.

Nový študijný odbor logistika by od septembra 2025 chcela zaradiť do siete svojich odborov Spojená škola v Púchove. Po odborníkoch logistiky sa dopytujú práve regionálne spoločnosti, s ktorými škola úzko spolupracuje v rámci duálneho vzdelávania, napr. Continental Tires Slovakia, s.r.o. Odbor bude inovovaným odborom v rámci centra EDUTECH a vyučovať by ho mali práve odborníci z praxe.

autor: sg

Fotogaléria

Zdroj: pexels.com
Archív SOŠ obchodu a služieb Prievidza
Archív SOŠ obchodu a služieb Prievidza
Archív SOŠ obchodu a služieb Prievidza
Archív TSK
Archív TSK
Archív TSK
Archív TSK
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK