Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Za výnimočné zásluhy si najvyššie ocenenie kraja prevzali ďalší laureáti

V pondelok podvečer si pätica laureátov a jeden kolektív prevzali za svoje mimoriadne životné úspechy Cenu predsedu TSK či Cenu Trenčianskeho samosprávneho kraja. Verejné uznania župa odovzdávala výnimočným osobnostiam už po siedmy raz vo svojej histórii.

Na výzvu kraja zareagovalo v minulom roku 19 navrhovateľov, nominovaných bolo celkom 18 jednotlivcov a 4 kolektívy. V Kasárni Trenčianskeho hradu si Cenu predsedu TSK za rok 2023 prevzala štvorica pánov s rôznorodým profesijným zameraním. Ivan Kňaze starší sa celý svoj život venoval fotografovaniu a skúmaniu života vtákov i hmyzu a tieto svoje poznatky spracoval do viac ako dvadsiatky publikácií. Miroslav Petrech zasvätil svoj život vinici, trpezlivou prácou sa vypracoval až medzi svetové vinárske elity a tiež k prestížnemu oceneniu Roberta Parkera. Miroslav Smatana objavil čaro písania poézie v jeseni svojho života, v básňach sa odrážajú jeho bohaté spomienky na udalosti SNP. Jozef Smolinský previazal svoj život s dobrovoľným hasičstvom, venuje sa nielen mládeži, ale aktívne pôsobí ako prezident Dobrovoľnej požiarnej ochrany SR. „Trenčiansky kraj je známy tým, že máme veľmi veľa šikovných ľudí a som rád, že môžem už siedmykrát poďakovať jednotlivcom aj kolektívom, ktorí sa tu narodili a veľakrát odišli aj do zahraničia, kde šírili výsledky svojej práce a dobré meno kraja. Napriek každodenným prekážkam si šli za svojím cieľom a z ich úspechov môžeme ešte veľmi dlho žať,“ povedal predseda TSK Jaroslav Baška.

Za laureáta Ceny Trenčianskeho samosprávneho kraja Komisia pre udeľovanie Ceny TSK vybrala a odporučila Zastupiteľstvu TSK Jozefa Krajčoviča a Folklórnu skupinu Kubra. Jozef Krajčovič sa snaží zlepšiť podmienky zdravotne či chudobou znevýhodnených občanov a dlhoročne spolupracuje s anglickou organizáciou SCOPE. Za 90-ročné uchovávanie a rozvíjanie kultúrneho bohatstva si Cenu TSK odniesla druhá najstaršia folklórna skupina na Slovensku – Kubra. „Je na každom jednotlivcovi, ako naloží s tým, čo dostane do vienka. Tí, ktorí boli dnes ocenení, sú práve tými ľuďmi, ktorí otvorili svoje srdce, pracujú pre spoločnosť a nezmazateľne sa zapísali do kroniky Trenčianskeho kraja,“ uzavrela predsedníčka spomínanej komise a krajská poslankyňa Rudolfa Novotná.

autor: sg, ek
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK