Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Žiadosti o dotácie sa podávajú v zmenenej podobe

Podľa nového všeobecne záväzného nariadenia (VZN) sa žiadosti o financie z Dotačného systému TSK po novom predkladajú na základe zverejnenej výzvy na webe župy, prinášame prehľad schválených zmien v tejto dotačnej schéme.

Žiadosti sa od nového roka 2024 podávajú elektronicky prostredníctvom domény dotacietsk.egrant.sk, to isté platí aj pre zasielanie príloh k žiadosti, vyúčtovanie i kópie účtovných dokladov preukazujúce ich čerpanie. Po novom nie je možné poskytnúť dotáciu na kapitálové výdavky, balné, mzdy a odmeny pre rozhodcov, mesačne sa opakujúce platby za prenájmy, energie či pohonné hmoty. Doplnené do VZN boli akceptovateľné náklady, kam patria ceny, plakety, diplomy, výdavky na ubytovanie, nie však pre hosťujúcich pretekárov, účinkujúcich či hostí. Došlo tiež k zmene termínu rozhodovania o predložených žiadostiach zo strany predsedu TSK či pracovnej skupiny, a to do 15. mája bežného roka. Vyradené z možnosti podávania boli zmenou VZN obchodné spoločnosti. Za neoprávneného sa bude považovať žiadateľ, ktorý nevykonáva činnosť viac ako jeden rok odo dňa podania žiadosti. Zmena sa týka aj povinnosti predložiť doklady už pri podaní žiadosti o poskytnutie dotácie, taktiež termínu vyúčtovania akcie či projektu. Ak sa akcia uskutočnila pred nadobudnutím účinnosti zmluvy, vyúčtovanie je potrebné predložiť do 30 dní odo dňa nadobudnutia jej účinnosti.   

Doplnená bola možnosť vyradiť žiadosť o poskytnutie dotácie podanú na rovnakú akciu či projekt v rámci viacerých dotačných schém TSK, ale aj prínos akcie / projektu pre TSK ako novinka v rámci kritérií hodnotenia. Po novom sa stanovila aj minimálne dvojročná doba udržateľnosti po ukončení financovania. Okrem toho je kraj ako poskytovateľ dotácie oprávnený vykonať kontrolu udržateľnosti. Do podmienok sa doplnila aj možnosť zániku nároku na dotáciu, ak žiadateľ do 30 dní odo dňa vyzvania zmluvu nepodpíše. V prípade zmeny termínu je žiadateľ povinný do 5 pracovných dní písomne informovať TSK o tejto skutočnosti, aby mohol byť uzatvorený dodatok k zmluve.         

Informácie k podaniu žiadosti o poskytnutie dotácie nájdete na našej webovej stránke kraja www.tsk.sk, v sekcii Financie, v rubrike Dotácie a príspevky TSK.

autor: bj
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK