Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Župná galéria oslavuje unikátnou výstavou

Jediná galéria výtvarného umenia v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja oslavuje 55. výročie svojho vzniku. Radosť sa rozhodla urobiť všetkým milovníkom umenia, a to v podobe hneď dvoch nových výstav. Prvou je výber plastík zo zbierky galérie pod názvom Podoby tela, druhou zbierka Skupina Mikuláša Galandu a Bohuš Záboj Kuľhavý, ktorá patrí medzi najkvalitnejšie na Slovensku.

Oficiálny vznik Galérie M. A. Bazovského sa datuje od 1. februára 1969, no už koncom roka 1968 nadobudla galéria prvých 43 diel. Dnes ich má v zbierkovom fonde takmer 5 tisíc a pochváliť sa môže aj širokou ponukou kultúrno-vzdelávacích aktivít. Okrem výtvarného umenia v nej svoj priestor dostávajú aj hudba, umelecké slovo či film. „Pri tejto príležitosti chce Trenčiansky samosprávny kraj poďakovať nielen riaditeľke galérie, ale všetkým zamestnancom, ktorí odvádzajú úžasnú prácu na poli kultúry pre návštevníkov našej galérie,“ povedala za zriaďovateľa Miroslava Mazánová z Oddelenia školstva, kultúry, mládeže a športu. Dodala tiež, že v roku osláv čaká galériu komplexná rekonštrukcia.  

„Rozhodli sme sa, že výročný rok venujeme nášmu zbierkovému fondu, pretože akvizičná činnosť je jedna z najdôležitejších úloh, ktorú galéria má. Zorganizovali sme dve výstavy – máme tu výstavu galandovcov, čo sú predovšetkým maľby, a rozšírili sme aj sochársku expozíciu,“ prezradila riaditeľka galérie Barbora Petríková. Samotná zbierka Skupiny Mikuláša Galandu patrí medzi najkvalitnejšie na Slovensku a v takejto kompaktnej kolekcii ešte nebola na domácej pôde predstavená. O obľúbenosti tejto kultúrnej inštitúcie svedčí aj jej návštevnosť, populárna je aj medzi umelcami. „Veľmi sa tešíme, že sme zaujímaví ako pre návštevníkov, tak aj pre výtvarníkov. Za posledných 5 rokov sa môžeme pochváliť, že k nám zavítalo až 47 tisíc návštevníkov, a to aj napriek dvom rokom obmedzení,“ doplnila riaditeľka. V roku osláv sa môžu návštevníci tešiť na viacero sprievodných podujatí či komentované prehliadky výstav s odbornými pracovníkmi. Novinkou je kurz kresby k aktuálnej výstave, ale aj zmenené otváracie hodiny v utorky a štvrtky, kedy je galéria pre verejnosť otvorená až do 19.00 h. Srdečne vás pozývame a galérii prajeme veľa spokojných návštevníkov.

autor: lk
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK