Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj
Otočte mobil pre plnohodnotnú verziu webu

V školskej jedálni sa dá stravovať nielen chutne, ale aj zdravo a udržateľne

Zapojenie sa do programu Skutočne zdravá škola prinieslo župnej Strednej odbornej škole obchodu a služieb v Trenčíne nový prístup k stravovaniu a vzdelávaniu mladých ľudí o potravinách. Stala sa tak dôkazom toho, že aj v školskom prostredí je možné zvýšiť kvalitu stravy s ohľadom na udržateľnosť a zdravý životný štýl.

SOŠ obchodu a služieb v Trenčíne, ktorá je v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja, začala vďaka účasti v medzinárodne uznávanom programe Skutočne zdravá škola cielene zlepšovať kvalitu stravovania v školskej jedálni, rozširovať možnosti praktického vzdelávania svojich žiakov a podporovať ich záujem o zdravý životný štýl.Naučili sme sa vnímať jedlo nielen ako zdroj energie, ale aj ako dôležitý faktor zdravia, udržateľnosti a zodpovedného prístupu k životnému prostrediu,” povedala Katarína Juricová, riaditeľka školy. V rámci projektu sa realizovalo viacero tematických aktivít. Úprava jedálneho lístka sa zamerala na zníženie používania polotovarov a zvýšenie podielu čerstvého ovocia a zeleniny. Žiaci mali možnosť pripravovať jedlá z čerstvých surovín či učiť sa moderné, zdravé kulinárske postupy, a to priamo v prevádzke praktického vyučovania školského Gastrocentra. Okrem toho sa uskutočnili workshopy a prednášky o zdravej výžive, o pôvode potravín i o tom, ako jedlo ovplyvňuje zdravie a planétu. Študenti boli tiež súčasťou európskeho programu Erasmus+ v projekte School Food Climate Challenge, kde sa zapojili do aktivít zameraných na udržateľný potravinový systém a navrhli tiež vlastné nápady na zlepšenie stravovania v škole.

Reakcie žiakov sú podľa vedenia školy veľmi pozitívne. „Mnohí zo študentov ocenili, že téma zdravej výživy nie je podávaná len teoreticky, ale majú možnosť ju zažiť v praxi – či už pri varení, ochutnávkach alebo počas exkurzií. Žiaci často sami prichádzajú s návrhmi, ako by sa dali školské jedlá ešte viac ozdraviť a zatraktívniť,” doplnila riaditeľka. Aj partnerstvo medzi školou a rodičmi je vďaka týmto aktivitám v oblasti stravovania výrazne posilnené. Rodičia dostávajú informácie o zmenách v jedálnom lístku, o aktivitách žiakov a o benefitoch zdravého stravovania. Podľa slov riaditeľky školy mnohí z rodičov vyslovili pozitívnu spätnú väzbu, všimli si najmä zlepšenie stravovacích návykov svojich detí a ochotu rozprávať sa s nimi o tom, čo sa v škole učia. Zisk bronzového certifikátu v programe Skutočne zdravá škola je preto pre školu veľkým uznaním, ale aj motiváciou pokračovať a zlepšovať sa. Cieľom školy je posunúť sa ešte o úroveň vyššie, i keď splnenie niektorých kritérií, napríklad spolupráca s lokálnymi farmami, bude vzhľadom na platnú legislatívu pre školu výzvou.

autor: pm

Fotogaléria

Zväčšiť fotografiu - V školskej jedálni sa dá stravovať nielen chutne, ale aj zdravo a udržateľne
Zdroj: SOŠ obchodu a služieb Trenčín
Zväčšiť fotografiu - V školskej jedálni sa dá stravovať nielen chutne, ale aj zdravo a udržateľne
Zdroj: SOŠ obchodu a služieb Trenčín
Zväčšiť fotografiu - V školskej jedálni sa dá stravovať nielen chutne, ale aj zdravo a udržateľne
Zdroj: SOŠ obchodu a služieb Trenčín
Zväčšiť fotografiu - V školskej jedálni sa dá stravovať nielen chutne, ale aj zdravo a udržateľne
Zdroj: SOŠ obchodu a služieb Trenčín
Zväčšiť fotografiu - V školskej jedálni sa dá stravovať nielen chutne, ale aj zdravo a udržateľne
Zdroj: SOŠ obchodu a služieb Trenčín
Zväčšiť fotografiu - V školskej jedálni sa dá stravovať nielen chutne, ale aj zdravo a udržateľne
Zdroj: SOŠ obchodu a služieb Trenčín
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK