Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj
Otočte mobil pre plnohodnotnú verziu webu

Z námestia v Trenčíne rozvoniaval les

Ako vonia a najmä chutí les mohli vyskúšať nielen deti zo základných škôl ale aj široká verejnosť, ktorá vo štvrtok prechádzala Štúrovým námestím v Trenčíne. Okrem ochutnávok a množstva informácií o pokladoch skrytých medzi lesným porastom sa návštevníci priučili aj tomu, ako správne vykurovať drevom.

Lesnícke dni sa konajú naprieč rôznymi mestami Slovenska, pričom tohtoročnou témou akcie s takmer 20-ročnou históriou bolo práve jedlo z lesa. „Toto podujatie má oslavovať nielen prírodu a lesy, ale aj prácu lesníkov. Drevo je obnoviteľná surovina a keď sa les správne obhospodaruje, plocha ostáva trvale pokrytá lesom. Lesník sleduje škodcov, pestuje, keď treba, zalesňuje, ťaží vtedy, keď je úroda semena, aby sa les prirodzene zmladil, dopĺňa výsadbu a ak stromy rastú príliš nahusto, robí prerezávku,“ vysvetlila Jaroslava Vanyová z Lesného hospodárstva Inovec. O dreve a jeho správnom použití ako tuhého paliva sa návštevníci priučili v stánku projektu LIFE IP - Zlepšenie kvality ovzdušia. „Máme tu demonštračné ukážky ako správne kúriť, tou najhlavnejšou zásadou je správna vlhkosť dreva. Drevo, ktoré prišlo priamo z lesa, obsahuje vyše 60% vlhkosti a teda na kúrenie je úplne nevhodné, lebo spolu s ním pálime aj veľký objem vody a spôsobuje veľké zadymenie,“ hovorí riaditeľ Cechu kachliarov Martin Tršo. Dym a prachové častice či iné uvoľnené látky sú problém aj podľa manažérky kvality ovzdušia pre TSK Petry Baďurovej Renčovej. S ňou deti mali možnosť vytriediť kôpku toho, čo ľudia na Slovensku najčastejšie hádžu do pece, kachlí či kotlov. „Nepatria sem plastové obaly, plechovky, staré papuče ani oblečenie, často sa v peciach vyskytuje drevotrieska, to tam taktiež nepatrí, ani piliny v plastových fľašiach, staré noviny či letáky ani kartónové obaly. Ak tieto veci do kotla dáme, do ovzdušia unikajú rôzne chemické látky, ktoré sú nebezpečné pre ľudské zdravie,“ dodala.

Na organizácii Lesníckeho dňa v Trenčíne sa každoročne podieľa takmer desiatka partnerov, hlavným organizátorom je Lesné hospodárstvo Inovec. Tento rok mali návštevníci možnosť ochutnať rôzne pochutiny z lesných zdrojov, napr. šípkový džem, med či výrobky z diviny. V stánkoch sa učili rozoznávať známe aj menej známe bylinky či rôznych obyvateľov lesa. „Najmä deťom treba prírodu ukazovať zážitkovo. Dnes je veľa detí, ktoré sa boja prírody a environmentálna výchova má byť aj o tom, že sa budeme z výletov do prírody tešiť, budeme sa vnímať ako jej súčasť a tomu prispôsobíme aj svoje správanie a postoj k životnému prostrediu,“ uzavrela Martina Kedrová, manažérka prípravy a implementácie projektov v oblasti environmentálnej výchovy za Úrad TSK.

autor: sg
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK