Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Na Trenčianskom hrade odovzdávali ceny v súťaži neprofesionálnej výtvarnej tvorby VÝTVARNÉ SPEKTRUM 2015

Už po druhýkrát sa vo výstavných priestoroch Kasárne v areáli Trenčianskeho hradu stretli neprofesionálni výtvarníci, tentokrát však pri príležitosti vyhodnotenia celoštátnej postupovej súťaže Výtvarné spektrum 2015. Svoj význam súťaž potvrdila aj tento rok, keďže sa uskutočnil už 52. ročník celoslovenského kola neprofesionálnej výtvarnej tvorby. Už po piatykrát sa mohli tí najlepší z celého Slovenska stretnúť v Trenčíne a spoločne tak navzájom obdivovať svoje vystavené výtvarné diela.

Vyhlasovateľom a odborným garantom celej súťaže bolo Národné osvetové centrum s finančnou podporou Ministerstva kultúry Slovenskej republiky. Úlohy hlavného organizátora sa zhostilo Trenčianske osvetové stredisko v Trenčíne (TNOS) v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK). Autori a ich výtvarné práce boli rozdelení do 4 kategórií. Kategória A zhromaždila autorov vo veku od 15 do 25 rokov, v kategórii B súťažili autori vo veku od 26 do 60 rokov, kategória C zastúpila umelcov vo veku nad 60 rokov a posledná, štvrtá kategória D združila autorov od 15 rokov, výtvarne neškolených, so špecifickým výtvarným prejavom – insitná tvorba (art brute, naivné umenie, umenie outsiderov atď.).

Odborná porota to tento rok nemala vôbec jednoduché, nakoľko sa do Výtvarného spektra 2015 celkovo prihlásilo úctyhodných 382 výtvarných prác od 206 neprofesionálnych výtvarníkov. Na vernisáži odporučila vystaviť až 111 z nich, od 84 autorov. Ako v príhovoroch niekoľkých kompetentných zaznelo, Výtvarné spektrum má svoj význam, pretože podporuje a dáva priestor neprofesionálnym výtvarníkom z celého Slovenska prezentovať svoje práce na súťažnej úrovni, a rovnako tak možnosti dostať sa do povedomia širokej verejnosti.

Slávnostné odovzdávanie ocenení sa v piatok 4. septembra 2015 podvečer uskutočnilo pod záštitou predsedu TSK Jaroslava Bašku, ktorý osobne prišiel odovzdať Cenu predsedu, ako hlavnú cenu víťazke celoslovenskej súťaže Jane Ficovej z Prievidze. Ocenení však boli aj ďalší umelci. Celkovo sa odovzdalo ďalších 11 cien a 12 čestných uznaní.

Predseda TSK Jaroslav Baška bol potešený, že sa celoslovenské kolo súťaže Výtvarné spektrum 2015 konalo pod jeho záštitou a práve na Trenčianskom hrade. „My sme radi, že sme sa mohli ako hostitelia organizácie tohto podujatia zhostiť a o to lepšie, že je to v nových priestoroch novovybudovanej Kasárne tu na Trenčianskom hrade. Myslím si, že to dokáže priniesť ďalších turistov, ďalších záujemcov o hrad, o tieto priestory trenčianskej Kasárne. Aj dnes sme mali možnosť vidieť veľmi veľa návštevníkov z celého Slovenska,“ uviedol trenčiansky župan.

Každému ocenenému autorovi spolu s odbornou porotou župan symbolicky potriasol rukou, odovzdal ostatné menšie ceny a pogratuloval k úspechu. „Želám všetkým týmto neprofesionálnym umelcom, ktorí to robia vo svojom voľnom čase, za svoje finančné prostriedky, aby ich diela, s ktorými išli aj do tejto súťaže, našli svojich odberateľov, svojich zákazníkov, svojich kupcov. Možno je to taký štartovací mostík, aby mohli začať ich profesionálnu kariéru práve týmito výtvarnými dielami, ktoré sme dnes mali možnosť vidieť,“ povedal Jaroslav Baška.

Trenčiansky župan vyzdvihol i snahu organizátorov pri príprave celej výtvarnej súťaže. „Myslím si, že všetci organizátori sa toho zhostili naozaj na veľmi vysokej úrovni. Chcem poďakovať i Ministerstvu kultúry SR, ktoré dalo cez Národné osvetové centrum finančné prostriedky. Aj nášmu Trenčianskemu osvetovému stredisku. Taktiež Trenčianskemu múzeu, pod ktoré spadá Trenčiansky hrad, Galérii M. A. Bazovského v Trenčíne a ďalším ľudom, ktorí sa zaslúžili o to, že sa Výtvarné Spektrum 2015 uskutočnilo,“ ocenil čas venovaný príprave súťaže Jaroslav Baška.

Výstavu s jej 111 dielami neprofesionálnej výtvarnej tvorby má verejnosť možnosť obdivovať do 30.septembra 2015 už v spomínaných v priestoroch Kasárne v areáli Trenčianskeho hradu.

Fotogaléria

Dokumenty

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK