Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Nové „Hry bez hraníc“ prilákali dve stovky účastníkov

Športové hry pre klientov sociálnych zariadení v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) nadobudli nový rozmer. Nahradili ich Hry bez hraníc. Novinkou je priestor na realizáciu pre väčšiu skupinu ľudí. Zámer organizátora oslovil tucet zariadení, ktoré reprezentovalo 205 účastníkov.

Dvojdňové podujatie (24. – 25. 6. 2015) hostilo Rekreačné zariadenie Podskalie v Pružine. Iniciátorom myšlienky bolo Centrum sociálnych služieb (CSS) Nádej v Dolnom Lieskove, ktoré pôvodné Športové hry organizuje od roku 1997. Korene akcie siahajú do osemdesiatych rokov, keď boli hry organizované v pôsobnosti bývalých krajských výborov. „Zdalo sa nám, že nastal čas na zmenu. Hry bez hraníc sme urobili v duchu záujmovom, kultúrnom, čiastočne aj športovom, ale v každom prípade obmedzenia sa búrajú a môže sa ich zúčastniť takmer každý bez ohľadu na vek, fyzickú zdatnosť alebo zdravotný stav. Navyše sa môžu skladať aj zmiešané družstvá z viacerých zariadení,“ objasnil riaditeľ CSS Nádej František Martaus.

Trenčiansky samosprávny kraj na otváracom ceremoniáli zastupovala Elena Nekorancová, poverená riadením oddelenia sociálnej pomoci TSK. Súťažiacim zaželala, aby si so sebou naspäť zobrali nielen ocenenia, ale aj dobré spomienky. Ako doplnila, z pohľadu župy má takéto podujatie veľký význam, pretože spája všetky zariadenia, ktoré sú v jej zriaďovateľskej pôsobnosti. Zároveň vyslovila nádej, že v budúcnosti bude zapojených ešte viac zariadení, vďaka čomu medzi nimi vznikne výborná spolupráca a upevnia sa aj medziľudské vzťahy.

Význam hier z hľadiska sebarealizácie či integračných aktivít klientov potvrdil aj prítomný riaditeľ CSS DEMY Trenčín Tibor Gavenda. Podľa neho nebolo jednoduché vybrať aktérov, ktorí by hlavne po fyzickej stránke zvládli takúto dvojdňovú zmes disciplín. „Máme tu štyroch mladých ľudí, ktorí sú členmi nášho športového klubu a počas celého roka sa pripravujú práve na takéto podujatia. Sú pre nich vytrhnutím z bežného života, dávajú im možnosť zažiť úspech a veľmi sa tešia na to, že zmenia prostredie a stretnú kamarátov z predchádzajúceho roka,“ povedal.

Slávnostné vyhodnotenie Hier bez hraníc si na záver druhého súťažného dňa nenechal ujsť ani predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslav Baška, ktorý zástupcom dvanástich zúčastnených zariadení odovzdal pamätné medaily.

Tieto hry ukazujú, že sa dajú pripraviť športové a rôzne ďalšie disciplíny aj pre tých, ktorí majú určitý hendikep, alebo sú starší. Je dobré, že tradícia športových hier vznikla už v roku 1997 a že tento rok sa organizátorom podarilo pridať nové disciplíny, vďaka čomu sa do nich mohlo zapojiť viac ľudí,“ povedal predseda TSK Jaroslav Baška a poďakoval všetkým, ktorí sa podieľali na organizácii podujatia ako aj samotným športovcom.  

Podujatia sa zúčastnili: CSS Lúč Pruské, CSS Sloven Slávnica, CSS DEMY Trenčín, CSS Trenčín – Juh, DSS Adamovské Kochanovce, CSS Lipa Kostolná-Záriečie, DSS Zemianske Podhradie, CSS Bôrik Nitrianske Pravno, CSS Kolonka Púchov, CSS Chmelinec Púchov, CSS Bystričan Považská Bystrica, CSS Nádej Dolný Lieskov

Fotogaléria

Dokumenty

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK