Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Otvorili kasáreň, vďaka ktorej Trenčiansky hrad nikdy nedobyli

Na Trenčianskom hrade, kam si vlani našlo cestu vyše stotisíc návštevníkov, sprístupnili stredovekú kasáreň. Historický objekt zo 16. storočia začína ožívať umením, starými zbraňami i kultúrnymi podujatiami. Jeho prínosom je vznik jedinečných expozičných priestorov s možnosťou vystavenia predmetov, ktoré boli doteraz pred očami návštevníkov ukryté v depozitároch. V pondelok, 22. júna 2015, kasáreň slávnostne otvoril trenčiansky župan Jaroslav Baška.

Prvá prehliadka trojpodlažnej stavby, ktorej rekonštrukcia prebiehala od roku 2010, prilákala všetky vekové kategórie. „Myslím, že si prišli na svoje. Takáto propagácia je veľmi vhodná a účelná, treba byť otvorený verejnosti, robíme to pre ňu. Som rád, že ľudia prišli už na otvorenie v takom hojnom počte,“ nešetril spokojnosťou Jaroslav Baška.

Trenčiansky hrad je súčasťou Trenčianskeho múzea v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK). Podľa Petra Martiniska, povereného riadením múzea, si od zrekonštruovanej kasárne sľubujú nárast návštevnosti i zvýšenie atraktivity hradu. Ako dodal, Trenčianske múzeum v spolupráci s TSK v súčasnosti pripravuje projektovú dokumentáciu aj na rekonštrukciu ďalších častí hradu – južného opevnenia a administratívnej budovy, ktorú Trenčania poznajú skôr pod názvom skleník.

Finančné náklady projektu „Rekonštrukcia kasární Trenčianskeho hradu“ predstavovali takmer 2,5 milióna EUR. TSK z tohto objemu zaplatil 5 %, 95 % bolo hradených zo štátneho rozpočtu, resp. z fondov Európskej únie. „Chcem poďakovať všetkým, ktorí sa zaslúžili o toto dielo, aj keď projekt mal určité problémy počas výstavby. Dorábali sa niektoré projektové dokumentácie a ku koncu sme ešte museli projekčne robiť niektoré úpravy, aby vyhovovali aj požiarnej ochrane,“ vysvetlil predseda TSK Jaroslav Baška.

Návštevníkov hradnej kasárne bude na prízemí počas najbližších dvoch rokov vítať výstava diel s ikonografiou mesta Trenčín a Trenčianskeho hradu, ktoré Trenčianskemu múzeu požičal anonymný zberateľ z Bratislavy. Na prvom poschodí sa môžu tešiť na novú expozíciu Nedobytý, pozostávajúcej z dvoch častí. Historickú tvoria stredoveké a novoveké chladné, strelné či palné zbrane. Archeologická časť je venovaná výsledkom archeologického výskumu kasární. Ako povedal zástupca riaditeľa Trenčianskeho múzea Tomáš Michalík, názov Nedobytý zvolili preto, že aj vďaka existencii kasárne nebol Trenčiansky hrad, ako jeden z mála hradov na Slovensku, nikdy dobytý vojenskou silou.

Podľa Petra Pastiera, povereného správou Trenčianskeho hradu, výstavy obrazov plánujú inštalovať aj na druhom poschodí kasárne. Priestor má byť taktiež využívaný na organizovanie rôznych workshopov, seminárov či konferencií. Ďalšou tohtosezónnou novinkou je expozícia nábytku v Ľudovítovom paláci pri vstupe do Matúšovej veže.

Najstaršou časťou hradných kasární je západný múr, pôvodne spájajúci Hodinovú vežu s Horným hradom, postavenie ktorého súvisí so stavebnou aktivitou Matúša Čáka.

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK