Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Považská Bystrica spozná Mladého remeselníka 2015

Mladí remeselníci z ôsmich základných škôl v Považskej Bystrici si 3. júna 2015 vyskúšajú svoje zručnosti na súťaži Mladý remeselník 2015, ktorú organizuje Stredná odborná škola na Ulici slovenských partizánov v Považskej Bystrici, ktorej zriaďovateľom je Trenčiansky samosprávny kraj (TSK).  Súťaž sa uskutoční v priestoroch odborných dielní, tzv. „Tvorivých dielní SOŠ pre ZŠ“, v bývalej budove klenoty na Kmeťovej ulici v Považskej Bystrici.

Každú z prihlásených škôl bude reprezentovať jedno súťažné družstvo, pozostávajúce z dvoch žiakov 7. alebo 8. ročníka základnej školy. Na ich počínanie v 5 súťažných úlohách, ktoré budú zamerané na činnosť súťažiacich s drevom, kovom a sadrokartónom, bude dohliadať trojčlenná hodnotiaca komisia. Na zreteli bude mať hlavne dodržanie kritérií, týkajúcich sa dodržania predpísaných rozmerov, pravouhlosti strán, kruhovitosti a uhlovitosti po strihaní či časové zvládnutie úlohy. Výsledkami snaženia žiakov by mali byť útvary v tvare panáčika, stromčeka a kocky. Víťazné družstvo získa putovný pohár riaditeľa SOŠ pre súťaž Mladý remeselník, pričom súťažné družstvá na 1. – 3. mieste bude odmenené vecnými cenami a diplomom.  

Súťaž v podobnom duchu v marci usporiadalo aj Krajské centrum voľného času v Trenčíne so Strednou odbornou školou Pod sokolicami v Trenčíne. Obe inštitúcie spolu so SOŠ Považská Bystrica tak nadviazali na projekt Hrdina remesla, ktorý TSK ako jediná samospráva na Slovensku spustil vo februári tohto roku. Jeho snahou je navrátiť tradíciu remesla späť medzi generáciu mladých ľudí, zatraktívniť štúdium na stredných odborných školách a po absolvovaní štúdia uľahčiť uplatnenie absolventov na trhu práce.

Dokumenty

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK