Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Predseda trenčianskej župy krstným otcom jediného folklórneho súboru svojho druhu v kraji

Kultúrny dom v Nemšovej spojil v nedeľu 3. mája 2015 všetkých priaznivcov Domova sociálnych služieb Čistá Duša. V súvislosti s blížiacim sa dňom matiek si jeho klienti a zamestnanci pripravili kultúrny program, spojený s krstom novovzniknutého folklórneho súboru s rovnomenným názvom Čistá duša. „Tento názov dokonale vyjadruje nás, lebo tu stojíme pred vami takí, akí sme. S našou pravou tvárou a čistým srdcom,“ privítala riaditeľka DSS Čistá Duša, Mária Trenčanová, prítomných hostí.

Výnimočného nedeľného popoludnia s rodinami klientov DSS Čistá Duša sa zúčastnil aj predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK), Jaroslav Baška, primátor mesta Nemšová, František Bagin, Vierka Filipová z Odboru integrácie osôb so zdravotným postihnutím a sociálnych služieb Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR, a Mária Tekelová z Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR a ďalší významní priaznivci a podporovatelia domova sociálnych služieb.  

„Som veľmi rád, že sa tu môžeme opätovne po roku stretnúť a že takáto udalosť už má svoj pevný kalendár. Každý, kto tu dnes je, podporuje DSS Čistá Duša z nezištných dôvodov, robí to zo srdca. Myslím si, že DSS Čistá Duša robí naozaj veľmi veľa pre to, aby tým ľuďom, ktorí to potrebujú, naozaj pomohli,“ vyzdvihol úlohu DSS Čistá Duša v úvodnom príhovore trenčiansky župan, Jaroslav Baška.

Predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja, Jaroslav Baška je krstným otcom zariadenia DSS Čistá Duša. V tradícii krstenia pokračuje, keď prijal aj úlohu krstného otca folklórneho súboru Čistá duša. Ten slávnostne pokrstil spolu s prítomnými zástupkyňami ministerstiev a primátorom Nemšovej lupeňmi ruží a symbolickým prestrihnutím pásky. Lupene ruží mali symbolizovať vzájomnú súdržnosť členov nového folklórneho súboru. Predseda TSK ako krstný otec novovzniknutého súboru prítomných prekvapil sladkou tortou, ktorú pri tejto špeciálnej príležitosti klientom venoval.

Folklórny súbor Čistá duša je jediný a jedinečný súbor svojho druhu v kraji. Jeho členmi sú klienti DSS Čistá Duša, ktorí sa počas krstu súboru divákom predviedli v krojoch špeciálne upravených na túto príležitosť. „Kroje, ktoré sme mali možnosť vidieť, sú bielej farby. Preto sme sa rozhodli pre bielu farbu, aby vystihovala názov Čistá duša. Zakúpili sme ich s finančnou podporou TSK,“ uviedla po predstavení riaditeľka DSS Čistá Duša, Mária Trenčanová. DSS Čistá duša má v súčasnosti 25 členov vo veku od 18 do 52 rokov.

Myslím si, že je veľmi dobré, keď ľudia vidia, čo títo ľudia dokážu, že sa dokážu rozdať, oduševniť sa. Pôsobí to na nich aj ako terapia,“ odôvodnila vznik FS Čistá duša riaditeľka domova sociálnych služieb. „O tom to je, aby hendikepované deti a ľudia mali naozaj pocit, že je o nich postarané a nie sú niekde na okraji záujmu spoločnosti. Aj cez toto zariadenie sa snažia do spoločnosti integrovať,“ uzatvoril predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja, Jaroslav Baška.

Fotogaléria

Dokumenty

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK