Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Prehľad očakávaných udalostí v 43. týždni

Pondelok 19. október 2015

Hornonitrianske múzeum v Prievidzi v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva žiakov všetkých ročníkov základných škôl na porovnanie slnečnej a zachmúrenej jesennej prírody zavŕšené tvorivou dielňou. Jesenné variácie: dve tváre jesene sa uskutočnia od 19. októbra 2015 do 23. októbra 2015 v čase otváracích hodín múzea.

Centrum sociálnych služieb SLOVEN, ktoré je v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK), pozýva v pondelok 19. októbra 2015 o 9.00 h na slávnostné otvorenie zrekonštruovanej budovy v areáli zariadenia za účasti predsedu TSK Jaroslava Bašku.

Utorok 20. október 2015

VIA MAGNA archeologia s.r.o., Rímskokatolícka cirkev farnosť Nové Mesto nad Váhom a Krajský pamiatkový úrad v Trenčíne pozývajú v utorok 20. októbra 2015 o 14.00 h na seminár s prezentáciou výsledkov archeologického výskumu 2014 a Letnej školy archeológie 2015 v Pastoračnom centre Prepozitúry Panny Márie v Novom Meste nad Váhom.

Streda 21. október 2015

Trenčianske osvetové stredisko v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva na seminárne stretnutie pri príležitosti 200. výročia narodenia Ľudovíta Štúra. Súčasťou stretnutia bude program v podobe diskusií a prednášok na rôzne témy – o rodine Ľ. Štúra a jej vzťahu k trenčianskemu regiónu, Lubinskí štúrovci, Veľkosť ducha a zrkadlo duše – zamyslenie sa nad listom Ľudovíta Štúra zaslanom J. M. Hurbanovi po smrti Adely Ostrolúckej. Seminár sa uskutoční v stredu 21. októbra 2015 o 10.00 h vo výstavnej sieni Mestského kultúrneho strediska v Novom meste nad Váhom.

Slávnostné stretnutie seniorov sa uskutoční v stredu 21. októbra 2015 o 13.30 v Kultúrnom centre Stred Dlhé Hony v Trenčíne. Diskutovať sa bude o prijatých zásadách a uzneseniach zameraných na seniorov a činnosti členov seniorov v zmysle záverov XXVI. zjazdu Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov. Pre návštevníkov je pripravená aj prednáška o medziľudských vzťahoch vysokoškolskej pedagogičky Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka v Trenčíne a Univerzity Cyrila a Metoda v Trnave Oľgy Bočákovej. Na záver sa zúčastnení môžu tešiť na ochutnávku špeciálnej kávy v rámci prednášky o „jedle ako lieku a jedle ako jede“.

Slávnostnou vernisážou v hoteli Panoráma v Trenčianskych Tepliciach sa začne výstava hendikepovanej umelkyne Pavlíny Triščovej, ktorá potrvá do 30. októbra 2015. Do konca mesiaca budete mať možnosť pozrieť si obrazy hendikepovanej umelkyne, ktorá svoje diela maľuje a tvorí nohami. Od roku 2005 vytvorila viac ako 70 diel namaľovaných olejovými a akrylovými farbami.

Trenčianska univerzita Alexandra Dubčeka v Trenčíne pozýva na slávnostnú svätú omšu, ktorou sa pripomenie 6. výročie založenia Univerzitného pastoračného centra. Svätá omša sa bude konať v stredu 21. októbra 2015 o 19.00 h v pútnickom kostole sv. Andreja-Svorada a Benedikta na Malej Skalke pri Trenčíne.

Štvrtok 22. október 2015

V priestoroch Hornonitrianskej knižnice, ktorá je v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja, prebehne vo štvrtok 22. októbra 2015 o 10.00 h pokus o rekord vo futbale s papučou. Čestným prvým výkopom bude poctený ilustrátor Martin Kellenberger. Buďte aj vy súčasťou slovenského rekordu v počte papučových gólov na Slovensku! Na veku, pohlaví, ani športovom (anti)talente nezáleží. "Kytica gólov" bude venovaná známemu spisovateľovi Danielovi Hevierovi k 60. narodeninám.

Príďte sa presvedčiť že štetec, pastelka či ceruzka sú našimi kamarátmi, s ktorými sa dajú robiť zázračné veci. Vo štvrtok 22. októbra 2015 o 10.30 h vás bude sprevádzať tvorivými dielňami ilustrátor Martin Kellenberger v priestoroch Hornonitrianskej knižnici v Prievidzi, ktorá je v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja.

Najvýznamnejšia stredoeurópska paleontologická a archeologická lokalita z obdobia paleolitu Bojnice odkrýva svoje nálezy. Čo ukrývajú bojnické travertíny si môžete pozrieť na vernisáži v priestoroch Hornonitrianskeho múzea, ktoré je v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja, od 22. októbra 2015 do 4. decembra 2015.

Verejná knižnica M. Rešetku v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja organizuje pravidelné diskusie s odborníkmi na podporu duševného zdravia. Vo štvrtok 22. októbra 2015 o 16.00 h sa tento krát bude diskutovať v priestoroch knižnice na tému: Kedy hovoríme o narušenej komunikačnej schopnosti u detí? Druhy, stupne, typy a príčiny narušenia komunikačnej schopnosti.

Trenčianske osvetové stredisko v Trenčíne a Galéria M. A. Bazovského v Trenčíne, ktoré sú v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja, pozývajú v spolupráci s Úniou žien Slovenska – krajskej organizácii Trenčín (ÚŽS – KO TN) a Základnou umeleckou školou K. Pádivého v Trenčíne na tradičný koncert umeleckého slova, spevu a hudby mladých umelcov Trenčianskeho kraja s názvom Čaro jesene. Koncert je venovaný 70. výročiu založenia Únie žien Slovenska a oceneniu významných členiek KO TN za mimoriadnu, dlhoročnú a aktívnu prácu v ženskej organizácii. Ocenenia odovzdá Irena Belohorská, predsedníčka ÚŽS. Atmosféra podujatia bude sprítomnená v hudobných variáciách, speve a poetických reflexiách vo štvrtok 22. októbra 2015 o 16.00 h v Galérii M. A. Bazovského v Trenčíne.

Vo štvrtok 22. októbra 2015 od 8.30 h do 12.00 h sa v Novom Meste nad Váhom v sále Mestského kultúrneho centra uskutoční Burza práce a informácií.

Piatok 23. október 2015

Regionálne kultúrne centrum v Prievidzi pozýva na 5. ročník celoštátnej prehliadky seniorského divadla. Prehliadka seniorského divadla je koncipovaná ako nesúťažná prehliadka amatérskeho divadla dospelých, ktorí vo svojej inscenačnej praxi reflektujú zákonitosti divadla ako umeleckého druhu a ich adresátom je dospelé alebo detské publikum. Prehliadka vytvára priestor pre prezentáciu, vzájomnú konfrontáciu a rozvoj amatérskych divadelných súborov dospelých a seniorského divadla. Sprievodnými podujatiami sú výstavy Divadelné návraty a Divadelný antikvariát, v ktorých pôjde o ohliadnutie sa za štyrmi predchádzajúcimi ročníkmi festivalu spolu s históriou divadla v obciach Koš a Kanianka. Hosťom bude Slovenské komorné divadlo Martin – KONTRABAS v réžii Romana Poláka, účinkovať budú František Výrostko a František Výrostko ml. Festival Stanislava Chrena začína v piatok 23. októbra 2015 o 9.00 h v Dome kultúry v Kanianke.

V piatok 23. októbra 2015 sa uskutoční 17. ročník celoštátnej súťaže v umeleckom prednese pôvodnej slovenskej ľúbostnej poézie Koyšove Ladce 2015. Na súťaž pozýva Ministerstvo školstva SR a Považské osvetové stredisko v Považskej Bystrici, ktoré je v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja, so začiatkom o 9.30 h v Dome kultúry v Ladcoch.

Mesto Partizánske pozýva na oslavy 97. výročia vzniku Československej republiky v piatok 23. októbra 2015 o 17.00 h v priestoroch 3D kina v Partizánskom.

Gymnázium v Partizánskom v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva na jednodennú konferenciu Kariérny deň v piatok 23. októbra 2015 na stretnutie absolventov so žiakmi končiacich ročníkov. Cieľom stretnutia, ktoré uskutoční o 8.30 h v horskom hoteli Lomy je výmena praktických informácií o uplatňovaní sa absolventov školy na trhu práce alebo v procese vysokoškolského vzdelávania. Konferencia sa uskutoční v rámci projektu Inovácia vzdelávacieho procesu Gymnázia v Partizánskom na základe požiadaviek trhu práce a potrieb vzdelanostnej spoločnosti.

Sobota 24. október 2015

Trenčianske osvetové stredisko v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva na besedu s tvorcami výstavy Cyrilometodská misia v rámci cezhraničnej spolupráce. Po stopách strhujúceho príbehu Cyrila a Metoda sa môžete vydať aj vy v sobotu 24. októbra 2015 o 15.30 h v slovanskom hradišti v Mikulčiciach.

Obec Uhrovec pozýva na celonárodnú spomienku Ľudovíta Štúra pri príležitosti 200. výročia jeho narodenia, ktorá sa uskutoční 24. – 25. októbra 2015 v jeho rodnom Uhrovci. Súčasťou programu je okrem iného odhalenie pamätnej tabule na vrchu Rokoš, futbalový a stolnotenisový turnaj o pohár Ľudovíta Štúra, prehliadka novej expozície Trenčianskeho múzea v rodnom dome Ľudovíta Štúra, služby Božie v evanjelickom kostole a bohatý sprievodný kultúrny program. Zúčastnite sa aj vy tohto vrcholného podujatia v rámci Roka Ľudovíta Štúra 2015 a vzdajte úctu tomuto slovenskému velikánovi priamo v jeho rodisku! Podujatie sa uskutoční pod záštitou predsedu vlády Slovenskej republiky Roberta Fica a predsedu Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslava Bašku.

Nedeľa 25. október 2015

Regionálne kultúrne centrum v Prievidzi pozýva na 5. ročník celoštátnej prehliadky seniorského divadla. Prehliadka seniorského divadla je koncipovaná ako nesúťažná prehliadka amatérskeho divadla dospelých, ktorí vo svojej inscenačnej praxi reflektujú zákonitosti divadla ako umeleckého druhu a ich adresátom je dospelé alebo detské publikum. Prehliadka vytvára priestor pre prezentáciu, vzájomnú konfrontáciu a rozvoj amatérskych divadelných súborov dospelých a seniorského divadla. Sprievodnými podujatiami sú výstavy Divadelné návraty a Divadelný antikvariát, v ktorých pôjde o ohliadnutie sa za štyrmi predchádzajúcimi ročníkmi festivalu spolu s históriou divadla v obciach Koš a Kanianka. Hosťom bude Slovenské komorné divadlo Martin – KONTRABAS v réžii Romana Poláka, účinkovať budú František Výrostko a František Výrostko ml. Festival Stanislava Chrena nadviaže na piatkový program v nedeľu 25. októbra 2015 o 17.00 h v Dome kultúry v Kanianke.

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK