Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Prehľad očakávaných udalostí v 46. týždni

Pondelok 9. november 2015

Hvezdáreň v Partizánskom v rámci týždňa vedy a techniky ponúka pre základné školy v regióne prezentácie z oblasti fyziky a optiky, najnovších zaujímavosti o planéte Mars a medziplanetárnej hmote. Týždeň vedy a techniky sa uskutoční od 9. novembra 2015 do 13. novembra 2015 v partizánskej hvezdárni, ktoré je v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja. Pomocou robotických systémov a jednoduchých návodov si budú môcť deti postaviť vlastného robota. K tvorivým schopnostiam ponúkame aj prácu na papierových modeloch, rakiet na vzdušný pohon či kozmických sond. Organizované skupiny je potrebné vopred nahlásiť telefonicky alebo e-mailom. Bližšie informácie na č.tel. 038/7497108. e-mail : hvezdap@hvezdaren.sk.

Hornonitrianske múzeum v Prievidzi v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva na vzdelávacie podujatie Pokrok v múzeu: Prenos zvuku pre žiakov základných a stredných škôl. V lektorovanej prezentácii výberu historických technických zariadení na prenos zvuku zo zbierok múzea nebudú chýbať praktické ukážky ich fungovania. Podujatie sa uskutoční pri príležitosti Týždňa vedy a techniky na Slovensku od 9. do 13. novembra 2015 v čase otváracích hodín múzea. Účasť na sprievodnom podujatí je potrebné nahlásiť najneskôr dva dni vopred na 046/5423054 alebo mailom na info@muzeumpd.sk

Utorok 10. november 2015

Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) v spolupráci so Správou ciest TSK, Odborom dopravy Úradu TSK a Slovenskej autobusovej dopravy Trenčín a.s. spustí v utorok 10. novembra 2015 do obehu informačné zástavkové tabuľe v Trenčianskych Tepliciach, v Ilave a v Dohňanoch. Slávnostného otvorenia na autobusovej stanici v Trenčianskych Tepliciach o 10.00 h sa zúčastnia riaditeľ SAD a.s. Juraj Popluhár, riaditeľ Úradu TSK Juraj Gerlici, vedúci Odboru dopravy Úradu TSK Jaroslav Pleva a primátor mesta Trenčianske Teplice Štefan Škultéty.

Považské osvetové stredisko v Považskej Bystrici v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja, PX Centrum, mesto Považská Bystrica a Spojená škola internátna v Považskej Bystrici pozývajú na oblastnú súťaž v tvorivosti žiakov špeciálnych základných škôl Svetlušky a zároveň vyhodnotenie výtvarnej súťaže zdravotne a mentálne postihnutých detí Krajina nádeje. Svetlušky v Krajine nádeje môžete stretnúť v utorok 10. novembra 2015 o 9.00 h v kine Mier v Považskej Bystrici.

Hornonitrianske múzeum v Prievidzi v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva na cyklus cestovateľských rozprávaní tento krát o Rumunsku a Moldavsku. Vydajte sa Za poznaním svetaJánom Vingárikom v utorok 10. novembra o 17.00 h v priestoroch múzea, ktorý vám porozpráva o rýchlo napredujúcej krajine bocianov a o jej chudobnom susedovi s bohatstvom ukrytým vo víne. Rozprávanie s prezentáciou autentických fotografií zavŕši beseda.

Regionálne kultúrne centrum v Prievidzi v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva na pravidelné premietanie filmov z cyklu Ozveny jedného sveta. V utorok 10. novembra 2015 o 17.30 h sa bude premietať film Terezy Križkovej Vtedy v Bratislave. Film je osobným príbehom rodiny židovského pôvodu putujúcej dejinami kultúr, ideológii, politických systémov a diktatúr. Je veľkým príbehom žien a ich vnútornej slobody, ktorá sa prenáša z generácie na generáciu. Citlivým pohľadom sleduje každodenný život v priereze pohnutej histórie Európy 20. storočia.

Streda 11. november 2015

Jednota dôchodcov na Slovensku, Krajská organizácia JDS Trenčín, Základná organizácia O2 v Trenčíne a rada Akadémie tretieho veku v Trenčíne pozýva na seminár XXIX. ročníka Akadémie tretieho veku. Seminár sa uskutoční 11. novembra 2015 o 13.30 h v Kultúrnom centre Stred Dlhé Hony v Trenčíne. Prednášať bude Ľudmila Bučková o geneticky modifikovaných potravinách a Margita Rybanská o prvej pomoci pri život ohrozujúcich stavoch.

Centrum sociálnych služieb – SLOVEN Slávnica v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva na XII. ročník prehliadky kultúrnych programov klientov zariadení sociálnych služieb. Trenčiansky Omar sa uskutoční v stredu 11. novembra 2015 o 9.00 h v CSS SLOVEN pod záštitou predsedu Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslava Bašku.

Mesto Trenčín a Veliteľstvo pozemných síl Ozbrojených síl SR pozývajú pri príležitosti Dňa vojnových veteránov na pietnu spomienku obetí vojen a ozbrojeného násilia. Spomienka sa uskutoční v stredu 11. novembra 2015 o 11.00 h. pri srbskej kaplnke na cintoríne pod Juhom.

Štvrtok 12. november 2015

Občianske združenie Metamorfozis v spolupráci s Trenčianskym osvetovým strediskom v Trenčíne, ktoré je v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) a Odborom školstva a kultúry TSK pozýva na divadelné podujatie THE DARK TRIP – DROGY SÚ CESTA DO TMY. Ide o moderné, protidrogové, preventívne a multimediálne divadlo, ktoré odporúča aj Ministerstvo zdravotníctva SR. Vďaka pozitívnym ohlasom v roku 2014 žiakov, riaditeľov škôl, psychológov a iných odborníkov sa projekt stal finalistom prestížneho programu SOCIAL IMPACT AWARDS. Predstavenie zamerané proti drogám plné humoru, na konci ktorého budete odchádzať so silným motivačným a umeleckým zážitkom, sa uskutoční 12. novembra 2015 v Kine Hviezda v Trenčíne o 10.30 h.

Vo štvrtok 12. novembra 2015 sa uskutoční v poradí už 17. ročník výstavy stredných škôl STREDOŠKOLÁK – HRDINA REMESLA na trenčianskom výstavisku EXPO CENTER, a. s.. Slávnostné otvorenie začne o 12.00 h, kedy budú pokrstení aj samotní Hrdinovia remesla Safer, Elegin, Chema, Agra a Mason. Podujatie pokračuje v piatok 13. novembra 2015 v čase od 9.00 h do 15.00 h. Prezentačnú výstavu organizuje spoločnosť EXPO CENTER, a.s. Trenčín v spolupráci s Trenčianskym samosprávnym krajom, Krajským centrom voľného času v Trenčíne a Centrom pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie Trenčín. Výstavu svojou účasťou podporí aj predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslav Baška spolu s vicežupanom Jozefom Trstenským. Výstava je zameraná na prezentáciu stredných škôl v rôznych oblastiach, ako je strojárstvo, elektrotechnika, energetika, stavebníctvo, chémia, drevárstvo, nábytkárstvo, odevníctvo, sklárstvo, umenie, polygrafia, ekonomika, poľnohospodárstvo, obchod a služby a iné odbory vyučované na stredných školách. Tento ročník výstavy predstaví viac ako dvadsiatku škôl a v porovnaní s minulým ročníkom až dvojnásobok zamestnávateľov. Súčasne s výstavou bude prebiehať veľtrh pracovných príležitostí a vzdelávania JOB FORUM, kde si môžu nielen študenti otestovať svoje znalosti z cudzích jazykov, počítačové zručnosti či prípravu na pracovný pohovor.Výstava je určená pre všetkých, ktorí stoja pred voľbou svojej budúcej strednej školy, ale aj pre ich rodičov, či záujemcov o prípravu na pracovný pohovor. Návštevníkov čaká sprievodný program zameraný na ukážky manuálnej zručnosti žiakov, kultúrne vystúpenia, módne prehliadky a odborné semináre.

Verejná knižnica Michala Rešetku v Trenčíne, ktorá je v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja a Klub starých Trenčanov pozývajú na diskusiu Niekdajšie textilné a odevné závody v Trenčíne. Príďte si zaspomínať na minulé časy o jednej z najcharakteristickejších kapitol dejín priemyslu v Trenčíne vo štvrtok 12. novembra 2015 o 16.00 h do priestorov knižnice. Prednášať bude Vojtech Brabenec.

Festival dobrodružných filmov HoryZonty v spolupráci s Trenčianskym samosprávnym krajom pozýva na jubilejný 10. ročník HoryZonty 2015. Prehliadka dobrodružných filmov začína vo štvrtok 12. novembra 2015 o 19.00 h v budove Posádkového klubu v Trenčíne a potrvá do večera 14. novembra 2015.

Sobota 14. november 2015

Spoločnosť Milana Rastislava Štefánika, Miestny klub Piešťany v spolupráci s mestom Piešťany pozývajú na slávnostné odhalenie plastiky Milana Rastislava Štefánika v sobotu 14. novembra 2015 o 15.00 h v Mestskom parku pri Balneologickom múzeu v Piešťanoch. Dielo bolo vyhotovené s finančnou podporou Trenčianskeho samosprávneho kraja a priaznivcov Štefánikovej osobnosti.

Trenčiansky samosprávny kraj v spolupráci s krajskou organizáciou cestovného ruchu Trenčín región vyhlasuje od pondelka 2. novembra 2015 súťaž „Z každého rohu Štúr“ a pripravuje stretnutie všetkých tých, ktorých Štúr zaujíma ako politik, literát, učiteľ a možno aj módna ikona. Posielajte Vaše fotky so Štúrovou tematikou do 30. novembra 2015 do 10.00 h spolu s vaším celým menom do správy na facebook Trenčianskeho samosprávneho kraja https://www.facebook.com/trencinregion/. Podmienkou zapojenia do súťaže je: „Nech na fotografii je zobrazené, čo so Štúrom spojené je“ (ulica, bilboardy, plagáty, kaviarne, knihy a, samozrejme, vy). K fotografii okrem svojho mena môžete pripojiť aj príbeh, ktorý rozpovie, ako a kde fotografia vznikla. Fotografiu spolu s kontaktnými údajmi môžete zasielať aj na e-mailovú adresu: sutaze@tsk.sk. Do predmetu správy je potrebné uviesť „STUR 2015“. Všetci zapojení do súťaže, ktorí pošlú fotografiu a uvedú svoje meno automaticky získajú bezplatný vstup na Trenčiansky hrad!

Nedeľa 15. november 2015

Mestská organizácia Jednoty dôchodcov Slovenska v Partizánskom pozýva na okresnú súťaž v speve seniorov MODRÁ RUŽA. Galaprogram sa uskutoční v nedeľu 15. novembra 2015 o 15.00 h. v Dome kultúry v Partizánskom pod záštitou predsedu Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslava Bašku a primátora mesta Partizánske Jozefa Božíka.

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK