Švajčiarsky veľvyslanec hodnotil výsledky 5-ročného projektu na SOŠ sklárska

V utorok 14. apríla 2015 Anna Krupičková, poverená riadením Strednej odbornej školy sklárskej v Lednických Rovniach (SOŠ sklárska) v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja, privítala na pôde školy J.E., Alexandra Wittwera, mimoriadneho a splnomocneného veľvyslanca Švajčiarskej konfederácie na Slovensku a Ulricha Stürzingera zo Švajčiarskej agentúry pre rozvoj a spoluprácu.

ilustracny obrazok

Dôvodom  návštevy švajčiarskej delegácie na SOŠ sklárska bolo najmä hodnotenie výsledkov päťročného projektu zameraného na duálne vzdelávanie - „4workshopy“, ktorý je podporovaný prostredníctvom Programu švajčiarsko-slovenskej spolupráce. „Švajčiarsko je spolu s Rakúskom a Nemeckom jednou z troch krajín, v ktorej kladieme veľký dôraz na odborné vzdelávanie,“ uviedol švajčiarsky veľvyslanec a dodal: „Duálny systém vzdelávania, teda spolupráca so súkromným sektorom a odbornými zástupcami jednotlivých odvetví dáva mladým ľuďom budúcnosť.“

Do projektu na SOŠ sklárska sa zapojil aj Štátny inštitút odborného vzdelávania a dve súkromné firmy – RONA, a.s., a VETROPACK, s.r.o. Primárnym cieľom projektu bolo vykonať dôkladné analýzy so zameraním na zistenie konkrétnych potrieb zamestnávateľov v sklárskom priemysle a na ich základe došlo k vytvoreniu nového štvorročného odboru – technik sklárskej výroby.

Stretnutia so švajčiarskou delegáciou sa zúčastnil aj Ivan Stankovský, riaditeľ Štátneho inštitútu odborného vzdelávania, Daniela Hilčíková, vedúca Odboru školstva a kultúry Úradu TSK, Pavol Bagin, predseda Komisie školstva, kultúry, mládeže a športu TSK, ako aj zástupcovia spoločností RONA, a.s., a VETROPACK, s.r.o.Výstupy z tohto projektu nevnímame ohraničene. Vnímame to tak, že sme získali nástroje, ktoré majú systémový charakter a ich aplikácia a uplatňovanie bude mať, podľa môjho názoru, vstupy do celého systému, do postupných zmien odborného vzdelávania v Slovenskej republike,“ uviedol Ivan Stankovský.

Aktivity vedenia školy a zamestnávateľov v projekte „4workshopy“ vyzdvihol aj Pavol Bagin. Podľa jeho slov takáto činnosť prospieva prepojeniu teórie s praxou, ktorá je v jednej línii s filozofiou, ktorú prijal Trenčiansky samosprávny kraj pre odborné školstvo.

Po úspešnom ukončení nového odboru na SOŠ sklárska nájdu absolventi svoje uplatnenie vo výrobnej sfére sklárskeho priemyslu nielen v Trenčianskom kraji, ale na celom Slovensku. Zamestnávatelia si od tohto projektu sľubujú získanie kvalifikovanej pracovnej sily, prispôsobenej podmienkam pracovného trhu.

ilustracny obrazok 2