Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Trenčianska a žilinská župa podporujú salašníctvo

V sobotu Občianske združenie Bačova cesta slávnostne otvorilo na Kolibe v PapradneIII. ročník salašníckej sezóny. Občianske združenie Bačova cesta vzniklo pred 7 rokmi a jeho cieľom je podľa slov jeho predsedu, Ľudovíta Urbanovského, najmä propagácia ovčiarskych produktov, a to nie len mliečnych, ktorými sú žinčica, bryndza a ovčí syr, ale aj mäsových a kožiarskych. Občianske združenie sa rovnako snaží aj o propagovanie slovenskej ovčiarskej kultúry a architektúry.

Gastronomické pochúťky z ovčiarskych výrobkov, ale aj  pravá salašnícka atmosféra prilákala na Kolibu v Papradne aj tento rok množstvo návštevníkov. O príjemnú zábavu sa postarali Folklórna skupina (FS) Podžiaran z Papradna, FS Bukovina Brvnište a Heligonkári z Maríkovej.

Slávnostného otvorenia salašníckej sezóny sa zúčastnil trenčiansky župan Jaroslav Baška, ktorý vyjadril svoju podporu Občianskemu združeniu Bačova cesta. „My sme založili tento rok Krajskú organizáciu cestovného ruchu a chceme, aby sme práve cez túto organizáciu cestovného ruchu podporili Bačovu cestu a ďalšie takéto projekty. Myslím si, že aj rozvoj salašníctva môže priviesť viac ľudí do Trenčianskeho kraja,“ uviedol trenčiansky župan.

Anna Beníková privítala na svojej farme aj žilinského župana Juraja Blanára. Ten sa poďakoval všetkým, ktorí boli pri zrode Občianskeho združenia Bačova cesta. „Ja som veľmi rád, že aktivita, ktorá sa rozvinula v prvom rade spomedzi chovateľov oviec v našom kraji, priniesla viacero pozitívnych vecí. Nielen to, že sa propaguje niečo, čo je spojené so Slovenskom, ľudia sa aj  viac zaujímajú o ovčiarstvo a viac chodia na salaše.“ Na ochutnávke tradičných salašníckych špecialít nechýbal ani starosta obce Papradno, Roman Španihel, a primátor mesta Považská Bystrica, Karol Janas.

Fotogaléria

Dokumenty

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK