Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Trenčianska galéria pozýva na letnú vernisáž

Trenčianska galéria pozýva na letnú vernisáž

Galéria Miloša Alexandra Bazovského v Trenčíne, ktorej zriaďovateľom je Trenčiansky samosprávny kraj, pripravuje začiatkom augusta vernisáž dvoch nových výstav. Svoju tvorbu Trenčanom predstaví Robert Bielik a Miroslav Knap.

 

Radostné dni Roberta Bielika

O priazeň návštevníkov galérie sa od 7. augusta 2015 bude uchádzať maliar Robert Bielik, ktorý uvedie výstavu s názvom „Radostné dni“. Podľa kurátorky Aleny Hejlovej patrí Bielik k ojedinelým umelcom na slovenskej výtvarnej scéne. Na svojich plátnach rozohráva dramatické, frustrujúce a často až desivé scény. Hra so svetlom a farbou, detailné prepracovanie námetu nápadne pripomínajú obrazy barokových majstrov. Postavy zachytené v strohých pózach, bez prejavu citov, hory lebiek či autoportréty mŕtvol upriamujú diváka smerom k pominuteľnosti ľudského života. „Autor dokázal v obrazoch ideálne prepojiť svoje osobné fascinácie i frustrácie, vnútornú túžbu po slobode a nezávislosti s pocitmi pominuteľnosti, neistoty a obáv,“ pripomína kurátorka. Robert Bielik často pracuje s fotografiou, ktorá tvorí základ jeho maliarskych diel.

Robert Bielik (51) vyštudoval Vysokú školu výtvarných umení v Bratislave v ateliéri Rudolfa Sikoru. Neskôr pôsobil ako odborný asistent na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre. Má za sebou množstvo samostatných i kolektívnych výstav a ciest po svete. Nevyjadruje sa len na ploche maliarskeho plátna, ale je známy aj ako literárny autor. Spomenúť možno jeho prozaické diela: Ukrižuj sa, Gompa – kláštorný denník či poéziu Splny na inom nebi, Prenášanie grálu, alebo Akoby niekto nahlas mlčal.

 

Raj fantázie a labyrint snov Miroslava Knapa

Miroslav Knap prostredníctvom výstavy, ktorú v trenčianskej galérii pripravil kurátor Ľubomír Podušel, bude návštevníkov sprevádzať labyrintom vlastných snov. Autor vo svojom diele znásobil východiská imaginatívnej lexiky na pozadí vlastnej maliarskej či kresliarskej tvorby. „Ide o neopakovateľnú 'knapovskú' výtvarnú parafrázu života, ktorá približuje svoju tvár v tvári fantastických, rozprávkových bytostí s dobromyseľným, archaickým úsmevom na perách, aby nás upozornili na to, čo je v živote dôležité,“ konštatuje Ľubomír Podušel.

Miroslav Knap vyštudoval voľnú grafiku a kresbu na bratislavskej Vysokej škole výtvarných umení u Dušana Kállaya. Aktuálne sa venuje maľbe, grafike a ilustrácii. Prostredníctvom obrazov, leptov, litografií či kresieb vytvoril svoj originálny vnútorný svet plný fantázie a snov.

Slávnostná vernisáž oboch výstav sa uskutoční v piatok 7. augusta 2015 o 17.00 h. vo výstavných priestoroch galérie. Navštíviť ich budete môcť denne okrem pondelka až do 20. septembra 2015. Aj počas augusta platí letná otváracia doba, počas ktorej návštevníci môžu galériu navštíviť v priebehu víkendov od 13. až do 19. hodiny.

 

Zdroj: Galéria Miloša Alexandra Bazovského v Trenčíne

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK