Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Trenčianska župa riadi strategické projekty lacno a pritom kvalitne

Trenčiansky samosprávny kraj koncom minulého roka vypracoval novú smernicu týkajúcu sa projektového riadenia. Ďalší krok na ceste k zefektívneniu prípravy projektov a predkladania žiadostí o nenávratný finančný príspevok z fondov Európskej únie, dotačných programov a fondov jednotlivých ministerstiev SR, ako aj vlastných finančných prostriedkov samosprávneho kraja predstavuje nástroj Microsoft (MS) Project.

Podľa slov Roberta Modrovského, obchodného zástupcu pre Štátnu a verejnú správu spoločnosti Microsoft Slovakia, používaním tohto nástroja sa Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) stal jedinou inštitúciou v samospráve Slovenskej republiky a krajín Európskej únie s efektívnejšou kontrolu nad strategickými projektmi. Toto riešenie má okrem lepšieho manažmentu strategických projektov priniesť prostredníctvom finančných prostriedkov z európskych fondov a rozpočtu TSK kvalitu a inovácie do celého kraja.

Inovatívnymi a pritom cenovo nenáročnými technológiami na projektové riadenie od spoločnosti Microsoft chce TSK efektívne riadiť a sledovať svoje strategické projekty, ktoré majú v danom regióne prispieť k rozvoju zdravotníctva, školstva, sociálnej oblasti, dopravy, kultúry, či cestovného ruchu. V súlade so spomínanou smernicou, ktorá vstúpila do účinnosti 1. decembra 2014, je pri každom projekte vytvorená projektová rada na čele s projektovým manažérom. Podstata novinky MS Project spočíva v tom, že členovia manažmentu môžu po prihlásení do systému on-line sledovať priebeh projektu. Oproti minulosti teraz každý projektový manažér napríklad vidí, v akom stave sú jednotlivé termíny, resp. ktorá úloha nasleduje.

 „Nakoľko vnímame potrebu a povinnosť efektívne riadiť financie z rozpočtu Trenčianskeho samosprávneho kraja aj prostriedky poskytnuté Európskou úniou pre napĺňanie investičných priorít do rozvoja nášho kraja, rozhodli sme sa v rámci štandardov pre projektové riadenie zaviesť nástroj, ktorý nám pomôže tieto projekty riadiť od začiatku až po ich úspešné dokončenie,“ povedal na margo zavedenia MS Projectu predseda TSK Jaroslav Baška. Ako ďalej uviedol, jedná sa o veľmi zložitý proces, do ktorého vstupuje veľa inštitúcií, ktorý popri zefektívnení kontroly má význam aj pre samotných manažérov. „Zároveň sme pomohli zodpovedným pracovníkom vzdelať sa v oblasti projektového manažmentu, čo v konečnom dôsledku zvyšuje našu odbornú kapacitu na úrovni riadenia projektov.“

Podľa R. Modrovského uvedený produkt Trenčianskemu samosprávnemu kraju doslova ušili na mieru. „Spoločnosť Microsoft, ako inovatívny líder vo svete technológií disponuje obrovským know-how, ktoré, verím, pomohlo rozhodnúť sa, akú technológiu si náš dlhodobý zákazník vyberie. Trenčiansky samosprávny kraj mal požiadavku na cenovo dostupné a rýchlo osvojiteľné riešenie. Nakoľko sú naše on-line produkty rýchlo dostupné a odbremeňujú zákazníka budovať si vo veľa prípadoch nepotrebnú infraštruktúru, bolo pre Trenčiansky samosprávny kraj výhodné využívať naše služby pre ich prioritné projekty,“ vysvetlil Modrovský.

Vylepšenie systému riadenia strategických projektov prispeje k rozvoju celého regiónu a v konečnom dôsledku pomôže Úradu TSK zabezpečiť kontinuálne zvyšovanie spokojnosti, kvality života i úrovne poskytovaných služieb pre obyvateľov nášho kraja.

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK