Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Trenčiansky župan prešiel jednu etapu športovo-charitatívneho podujatia s hendikepovanými cyklistami

Viac než 400 kilometrov ciest naprieč Slovenskom čaká tento týždeň na fanúšikov cyklistiky, ktorí si dnes dopoludnia v Trenčianskych Tepliciach obliekli cyklistické dresy. Trenčianskoteplické kúpeľné námestie sa o 10.00 h stalo miestom štartu projektu na podporu hendikepovaných ľudí s názvom Cez Slovensko na bicykli za 5 dní. Pelotón tvorený viac ako 30-timi cyklistami vyrazil z Trenčianskych Teplíc do Trenčína, odkiaľ pokračoval do Zamaroviec, cez Skalku nad Váhom, Nemšovú a Lednické Rovne do Púchova. Okrem mediálne známych osobností sa na jazdu po celom Slovensku vydali aj športovci s hendikepom, ktorí sú členmi občianskeho združenia Parasport24. To je už po ôsmykrát organizátorom projektu Cez Slovensko na bicykli za 5 dní. Jeho cieľom je podpora hendikepovaných ľudí a uľahčenie ich zaradeniu sa do bežného života.

Na začiatku som chcel spraviť jednu - dve akcie pre hendikepovaných ľudí, lebo vtedy sa pre nich robilo málo. Aj teraz je to ešte stále málo, ale snažíme sa robiť čo najviac. Pomáhame týmto ľuďom počas celého týždňa. Nechodíme a nezbierame peniaze, ale práve naopak, rozdávame ľuďom to, čo potrebujú. Myslím si, že v tomto sme aj jediní, realizujeme trochu inú akciu,“ vysvetlil Miroslav Buľovský, predseda OZ Parasport24 a manažér projektov. Partnerov pre tento projekt zháňajú vopred, v priebehu celého roka. Záujem známych osobností o účasť  v tomto projekte každým rokom rastie. Počet účastníkov je však obmedzený. Tento rok približne 17 hendikepovaných cyklistov sprevádzalo 15 známych Slovákov. Medzi nimi napr. Martin Harich, Ján Mečiar, Jakub Petraník či Richard Lintner.

Do cyklistického pelotónu, ktorý čakala takmer 70-kilometrová trasa po strednom Považí, sa zapojil aj trenčiansky župan, Jaroslav Baška. Podujatie svojou účasťou podporil už minulý rok a v založenej tradícii pokračuje. „Som rád, že sa takéto podujatie organizuje a prechádza aj Trenčianskym krajom. Teším sa, že Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) môže podporiť takúto charitatívnu akciu,“ povedal predseda TSK, Jaroslav Baška a dodal: „Svojou účasťou vyjadrujem obdiv všetkým ľuďom, ktorí majú určitý hendikep, ale aj napriek nemu sa dokážu zaradiť do spoločnosti. Úlohou nás zdravých je, aby sme aj týmto ľuďom vedeli, určitým spôsobom pomôcť, pretože to nemajú v každodennom živote ľahké.“

Trenčiansky župan zároveň prevzal záštitu nad výstavou „Umenie bez hraníc“, ktorej autorkou je hendikepovaná maliarka Pavlína Triščová. Svoje diela maľuje akrylovými a olejovými farbami len s pomocou nôh. Jej zbierku tvorí viac ako 70 diel. Vernisáž výstavy sa uskutočnila dnes 1. júna 2015 o 15.00 h v púchovskom Sports & Training Centre a potrvá do 20. júna 2015. „TSK minulý rok v troch najväčších mestách TSK usporiadal so združením Parasport24 aj s touto autorkou sériu prednášok pre žiakov stredných škôl. Úlohou prednášok bolo ukázať, že sa dá žiť aj s hendikepom a hlavne to, ako by mali ľudia vnímať hendikep ľudí okolo seba,“ uviedol Jaroslav Baška v súvislosti s podujatím, ktorého sa zúčastnilo viac ako 3000 študentov.

Účastníci aktuálneho ročníka projektu Cez Slovensko na bicykli za 5 dní prejdú počas nasledujúcich piatich dni niekoľkými desiatkami slovenských miest a obcí, aby v piatok 5. júna 2015 úspešne dorazili do cieľa v Spišskej Novej Vsi.

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK