Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Trenčiansky župan sa zapojil do projektu Celé Slovensko číta deťom

Začiatok júna každoročne patrí deťom. V rámci 1. Týždňa čítania deťom v Slovenskej republike (1. – 7. 6.) ich sviatok doznieva o čosi dlhšie. Vo štvrtok 4. júna sa do putovného projektu zapojil aj Trenčiansky samosprávny kraj.

Motto projektu Celé Slovensko číta deťom znie: „Čítajme deťom 20 minút denne, každý deň!“ Autorom myšlienky je občianske združenie Celé Slovensko číta deťom (CSČD), ktoré vzniklo v roku 2009. Od roku 2011 realizuje čítania pre zdravé a choré deti po celom Slovensku. Cieľom je vrátiť ku knihám malých i dospelých, k spoločne prežitým rodinným chvíľam, kde vzniká priestor na radosť a pohodu zo spoločne stráveného času.

Zaujali nás podobné projekty, ktoré už naplno fungujú niekoľko rokov v Poľsku i Česku. Prekvapili nás čistotou zámeru, potrebou oslovenia najmladšej generácie a tak trochu aj snahou podpichnúť rodičovské svedomie, koľko sme schopní, ochotní a disponovaní venovať našim deťom,“ priblížila koordinátorka projektu Ivana Janáková.

Čítania na netradičných miestach sa po celom Slovensku konajú za aktívnej účasti významných osobností kultúrno-spoločenského života daného regiónu, ktorí sú ochotní verejne prečítať úryvok zo svojej obľúbenej detskej knihy. Vyše stovke deťom sa z pódia na Mierovom námestí v Trenčíne prihovoril aj trenčiansky župan Jaroslav Baška. „Vybral som si dielo Gulliverove cesty od Jonathana Swifta. Knižku mám požičanú z našej Verejnej knižnice Michala Rešetku. Je opotrebovaná, čo znamená, že ju asi prečítalo veľmi veľa detí,“ povedal predseda TSK. Žiaci I. stupňa si z jeho úst vypočuli

pasáž o stroskotaní lodného lekára Lemuela Gullivera na ostrove plnom miniatúrnych ľudí. Ako dodal, k jeho obľúbeným titulom v detstve patrili aj Slovenské rozprávky od Pavla Dobšinského, avšak v súčasnosti sa skôr venuje pracovným dokumentom a úradným listinám. Týždeň čítania deťom na Slovensku považuje za zaujímavý projekt, pretože nenásilne prezrádza, aké čarovné príbehy sa v knihách skrývajú.

Okrem Jaroslava Bašku školákom pod hradom Matúša Čáka čítali aj primátor mesta Trenčín Richard Rybníček, spisovateľky Margita Ivaničková a Silvia Havelková, zabávač Tibor Hujdič a prezidentka OZ CSČD Viera Kučerová. V rámci sprievodného programu vystúpili žiaci Základnej umeleckej školy Karola Pádivého v Trenčíne. V ten istý deň sa v Trenčíne deťom popoludní čítalo aj vo fakultnej nemocnici.

Nad 1. Týždňom čítania deťom v Slovenskej republike prevzal záštitu prezident SR Andrej Kiska. Projekt je realizovaný s finančnou podporou Ministerstva kultúry SR. Na organizácii podujatia sa podieľala aj Verejná knižnica M. Rešetku v Trenčíne, ktorá je v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja.

Doplňujúce informácie o projekte sú dostupné na webe www.celeslovenskocitadetom.sk.

Fotogaléria

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK