TSK a dobrovoľní hasiči z Trenčianskeho kraja rozvíjajú spoluprácu

Spolupráca medzi Trenčianskym samosprávnym krajom (TSK) a dobrovoľnými hasičskými zbormi na území Trenčianskeho kraja funguje už dlhodobo. Predseda TSK Jaroslav Baška a predseda Krajského výboru Dobrovoľnej požiarnej ochrany Trenčín (KV DPO) Michal Jurdík sa však rozhodli spečatiť spoločnú snahu a záujmy v oblasti požiarnej ochrany podpísaním Memoranda o partnerstve a spolupráci medzi TSK a KV DPO. K podpisu memoranda si jeho strany vybrali symbolický dátum; 4. máj 2015  keď meniny oslavuje Florián. Práve sv. Florián je patrónom všetkých hasičov.

Trenčiansky župan Jaroslav Baška privítal na pôde Úradu TSK aj prezidenta Dobrovoľnej požiarnej ochrany SR (DPO SR)  Ladislava Pethö, generálneho sekretára DPO SR Vendelína Horvátha, predsedov Okresných výborov Dobrovoľnej požiarnej ochrany (OV DPO)  Jána Siváka (TN), Antona Toráňa (IL), Mariána Kamenického (PU), Jozefa Smolinského (NM), Pavla Macúcha (MY), Jozefa Baboľa (PE) a Jozefa Filina (BN).

Jaroslav Baška verí, že podpis memoranda povedie k aktívnej spolupráci medzi oboma stranami. Priestor vidí napríklad v možnosti získania odborných školení v oblasti požiarnej bezpečnosti, ako istej formy prevencie: „Budeme veľmi radi, ak nás [dobrovoľní hasiči] tu v Trenčianskom kraji budú školiť, prípadne nám  povedia čo máme zlé v oblasti požiarnej ochrany. Trenčiansky samosprávny kraj nie je len Úrad Trenčianskeho samosprávneho kraja so 160 zamestnancami, ale má ďalších 82 organizácií v zriaďovateľskej pôsobnosti. Myslím si, že touto spoluprácou ušetrí Trenčiansky samosprávny kraj veľmi veľa finančných prostriedkov.“ Pri príležitosti podpisu Memoranda o partnerstve a spolupráci udelil Jaroslav Baška prítomným dobrovoľným hasičom aj pamätné listy.

Dnešným podpisom dali účastníci memoranda signál viac ako jedenástim tisícom dobrovoľných hasičov v Trenčianskom kraji, združených v troch stovkách dobrovoľných hasičských zborov, že spolupráca medzi Trenčianskym samosprávnym krajom a Krajským výborom Dobrovoľnej požiarnej ochrany Trenčín má svoj pevný rámec.

Ako uviedol Michal Jurdík, Trenčiansky samosprávny kraj podporou dobrovoľných hasičských zborov rozvíja aj svoje mestá a obce. „Dobrovoľná požiarna ochrana nie je len združenie, ktoré zabezpečuje činnosť pre seba, ale zabezpečuje predovšetkým ochranu občanov pred požiarmi, živelnými pohromami alebo inými nešťastiami. Na tomto princípe chceme pracovať aj naďalej,“ povedal Michal Jurdík.

Podpis memoranda ocenil aj prezident DPO SR Ladislav Pethö, podľa ktorého je dobrovoľníctvo v súčasnom svete naozaj potrebné. „Spolupráca miest, obcí a dobrovoľnej požiarnej ochrany fungovala a verím, že bude fungovať aj naďalej,“ uviedol prezident DPO SR.

Za Trenčiansky samosprávny kraj sa podpisu Memoranda o partnerstve a spolupráci zúčastnili aj obaja podpredsedovia TSK, Jozef Trstenský (NM) a Richard Takáč (PD), riaditeľ Úradu TSK, Juraj Gerlici a poslanci TSK za jednotlivé okresy, Milan Berec (TN), Eva Bočincová (IL), Milan Panáček (PU), Karol Janas (PB), Anna Abramovičová (MY) a Mária Hajšová (BN).

Spoločnou snahou a záujmom partnerských strán je rozvoj obojstranne prospešnej spolupráce pri zabezpečovaní úloh v požiarnej bezpečnosti, pri vykonávaní súčinnosti a zabezpečovaní pomoci pri záchranných prácach, haváriách, živelných pohromách a iných mimoriadnych udalostiach na území Trenčianskeho samosprávneho kraja. Cieľom je tiež podpora výchovy k ochrane majetku, odvahe, vlastenectvu a národnej hrdosti, vytváranie podmienok pre spoločné aktivity na území Trenčianskeho samosprávneho kraja. Memorandum by malo viesť k vzájomnému spolupodieľaniu sa na činnostiach smerujúcich k šíreniu dobrého mena Trenčianskeho samosprávneho kraja a Slovenskej republiky doma i v zahraničí.