Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Účastníci medzinárodnej konferencie absolvovali cyklojazdu dlhú 36 kilometrov

V priebehu 28. a 29. mája 2015 sa obec Bzenec (ČR) stala miestom konania medzinárodnej konferencie, zameranej na oblasť cyklodopravy a cykloturistiky v rámci mikroprojektu „Spolupráca Jihomoravského kraje (JMK) a Trenčianskeho samosprávneho kraje (TSK) v oblasti cyklistiky“. Ako v úvode podpredseda TSK, Richard Takáč, poznamenal, ide o prvý projekt medzi oboma krajmi, ktorý je zameraný na oblasť cyklistiky. Pracovného stretnutia sa zúčastnil aj člen Rady Juhomoravského kraja, Václav Božek, a prítomných pozdravil aj starosta obce Bzenec, Pavel Čejka.

V prvý deň medzinárodnej konferencie boli do programu zaradené prednášky na tému rozvoja cyklodopravy a cykloturistiky, zamerané na predstavenie projektu „Rozvoj spolupráce Jihomoravského kraje a Trenčianskeho samosprávneho kraje v oblasti cyklistiky“, spolufinancovaného z fondu mikroprojektov regiónu Biele Karpaty v rámci Operačného programu cezhraničnej spolupráce Slovenská republika- Česká republika 2007-2013. Účastníci konferencie sa oboznámili s aktivitami JMK a TSK v projekte, s formami podpory prepravy cyklistov v Integrovanom dopravnom systéme Juhomoravského kraja, tiež s rozvojom cykloturistiky v JMK a možnosti financovania. O tom, ako sa darí Trenčianskemu kraju šliapať do pedálov, českú stranu oboznámil cyklokoordinátor TSK, Matej Tinka. Dva roky Národnej stratégie rozvoja cyklistickej dopravy a cykloturistiky v Slovenskej republike predstavil Peter Klučka z Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR.

Prednášky sa týkali aj rozvoja cykloturistiky na území Juhomoravského kraja a Trenčianskeho samosprávneho kraja. Konkrétne sa debatovalo o cykloturistike pod Bradlom, o koncepcii cykloturistiky JMK 2016-2020, ale aj o Bikeparku Považský Inovec či Moravských vinárskych stezkách ako regionálnom cyklo-turistickom produkte či krajine mlynov, ktorú prezentoval p. Rendek, ktorý žil v Holandsku 11 rokov.

Príklady dobrej praxe

Druhý deň medzinárodnej konferencie bol zameraný na praktický príklad realizácie cyklistickej infraštruktúry a drobnej cyklistickej infraštruktúry. Účastníci seminára absolvovali cyklojazdu dlhú 36 km, prechádzajúcu cez obce Bzene, Kyjov, Vlkoš u Kyjova, Skoronice a Milotice.

Cezhraničná spolupráca Trenčianskeho samosprávneho kraja s Juhomoravským krajom v oblasti podpory atraktivity cykloturistiky v prihraničnom území  bola úspešne podporená mikroprojektom z Fondu mikroprojektov Operačného programu cezhraničnej spolupráce SR-ČR 2007-2013.  K aktivitám, ktoré sú súčasťou projektu, patrí Cyklosprievodca TSK a JMK, cykloturistická mapa TSK a JMK, spoločný dvojdenný seminár a publicita projektu. Cieľom mikroprojektu je propagácia cykloturistiky tuzemskej a zahraničnej verejnosti.

loga

Fotogaléria

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK