Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Uhrovská dolina sa stretla v Horných Našticiach

Obce združené v mikroregióne Uhrovská dolina kladú dôraz na aktívny kultúrno-spoločenský život jeho obyvateľov. Dôkazom boli aj dnešné dvojité slávnosti v Horných Našticiach, ktoré svojou prítomnosťou okrem okresných starostov, primátorov ale i poslancov zastupiteľstva TSK a NR SR či cirkevných hodnostárov podporil aj predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK), Jaroslav Baška.

Príležitosť stretnúť sa, zaspomínať si a kultúrne sa vyžiť na oslavách prvej písomnej zmienky o obci využilo veľké množstvo obyvateľov Uhrovskej doliny. „Myslím si, že oslavy 720. výročia prvej písomnej zmienky o obci Horné Naštice prilákali veľmi veľa rodákov. Možno nemajú veľa príležitostí sa stretnúť, no pri takejto príležitosti prídu za svojimi príbuznými, ktorí tu ostali žiť a pospomínajú na to, aké to bolo v ich obci kedysi, a aké je to teraz. Práve rodáci môžu porovnať, či obec napreduje alebo stagnuje. Myslím si, že pokiaľ ide o obec Horné Naštice, ale aj o ďalšie obce, združené v mikroregióne Uhrovská dolina, je čo vidieť,“ nešetril chválou na vedenie obcí trenčiansky župan, Jaroslav Baška. Obyvateľom obce Horné Naštice zaželal, aby mohli byť na vedenie obce aj počas minimálne ďalších dvoch stovák rokov naďalej hrdí a radi ostali jej obyvateľmi.

9. kultúrne slávnosti mikroregiónu Uhrovská dolina

Areál hornonaštického futbalového ihriska sa však v tento deň stal dejiskom ešte jednej slávnostnej príležitosti. Šesť obcí, ktoré spoločne už 11 rokov tvoria združenie mikroregión Uhrovská dolina, už tradične organizovalo kultúrne slávnosti, ktoré tento rok niesli prívlastok deviate. „Myslím si, že tieto obce dokážu spolu veľa. Oveľa viac, ako keby fungovali len samostatne. Sú to malé i väčšie obce, ktoré spoločne pre obyvateľov spravili toho dosť. Vedia vytvárať zaujímavé projekty, ktoré potom slúžia občanom Uhrovskej doliny,“ uviedol trenčiansky župan. O dobrú náladu sa počas sobotňajších osláv starali spevom, tancom a ľudovými piesňami folklórne súbory, spolu s hudobnou skupinou LUX a ďalším sprievodným programom.

Región Uhrovskej doliny je podľa Zuzany Mačekovej, starostky obce Uhrovec a zároveň štatutárnej zástupkyne mikroregiónu Uhrovská dolina, predurčený na rozvoj cestovného ruchu. Podujatí, ktoré sa v mikroregióne konávajú pričinením viacerých obecných samospráv, je hneď niekoľko. Dnes sa k nim pridali aj dvojité oslavy v Horných Našticiach. Podporovateľom rozvoja mikroregiónu Uhrovskej doliny je aj Trenčiansky samosprávny kraj, ktorý organizáciu dnešného podujatia podporil  finančnou čiastkou z dotačného systému. Trenčiansky župan, Jaroslav Baška, prítomným okrem príjemnej zábavy poprial aj ďalšie napredovanie a rozvoj regiónu, ktorý je napr. aj rodiskom významného slovenského dejateľa, Ľudovíta Štúra či Alexandra Dubčeka.

Šesť obcí: Uhrovec, Žitná-Radiša, Uhrovské Podhradie, Omastiná, Kšinná a Miezgovce, sa do spoločného združenia obcí Uhrovská dolina spojili v roku 2004. Združujú tak takmer 3000 obyvateľov na území 115 km2. Cieľom mikroregionálnych slávností, ktoré sa každý rok odohrávajú v jednej z členských obcí, je vyzdvihnutie historického a prírodného bohatstva, ľudových remesiel, kultúry, zvykov a tradícií regiónu a zároveň oboznámiť jeho obyvateľov s aktivitami združenia obcí Uhrovská dolina.

VR

Fotogaléria

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK