Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Ustanovujúce zasadanie Rady partnerstva pre RIÚS Trenčianskeho kraja

Regionálna integrovaná územná stratégia (RIÚS) je strategickým dokumentom realizovaným na úrovni samosprávnych krajov. Vznikol ako východisko pre implementáciu finančných prostriedkov z Európskych štrukturálnych a investičných fondov. Na základe RIÚS budú v programovom období 2014 – 2020 realizované cez Integrovaný regionálny operačný program (IROP) projektové zámery so špecifickými cieľmi na regionálnej úrovni s dopadom na miestnu úroveň. Úlohou stratégie RIÚS Trenčianskeho kraja bude riešenie potrieb rozvoja regiónu vďaka financovaniu zo zdrojov IROP. Predpokladá sa, že do konca roka 2015 prijme Rada partnerstva Trenčianskeho kraja uznesenie k stratégii RIÚS a následne predloží na schválenie Riadiacemu orgánu Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) Slovenskej republiky.

Z podnetu Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR ako Riadiaceho orgánu (RO) pre IROP bola na právnom základe ustanovená Rada partnerstva pre RIÚS Trenčianskeho kraja. Na jej základe bude zabezpečená príprava a implementácia RIÚSu. Rada partnerstva pre RIÚS vznikla ako forma inštitúcie, ktorá je zoskupením partnerov s rozhodovacími kompetenciami na úrovni Trenčianskeho kraja a na úrovni mestskej funkčnej oblasti za účelom spoločne prijímať rozhodnutia vo vzťahu k RIÚS a aj k stratégii UMR mesta Trenčín. Súčasťou RIÚS je aj Integrovaná územná stratégia udržateľného mestského rozvoja (IÚS – UMR) funkčnej oblasti mesta Trenčín, teda stratégia UMR Trenčín.

Prvé zasadnutie Rady Partnerstva pre RIÚS Trenčianskeho kraja na roky 2014 - 2020 sa uskutočnilo 20. novembra 2015 popoludní na Úrade TSK. Činnosť Rady partnerstva pre RIÚS upravuje jej štatút a rokovací poriadok.

Rada partnerstva pre RIÚS Trenčianskeho kraja má 27 členov. Orgánom pre koordináciu RIÚS Trenčianskeho kraja bol ustanovený Trenčiansky samosprávny kraj, ktorý je gestorom prípravy a implementácie RIÚS Trenčianskeho kraja na roky 2014 - 2020. Mesto Trenčín plní úlohu gestora prípravy a implementácie UMR. Uznesením členov Rady partnerstva pre RIÚS Trenčianskeho kraja pri príležitosti jej prvého zasadnutia bol predseda TSK Jaroslav Baška ustanovený za predsedu Rady partnerstva pre RIÚS Trenčianskeho kraja v programovom období 2014 – 2020. „Ďakujem veľmi pekne za prejavenú dôveru. Pevne verím, že táto Rada, ktorá tu je, bude maximálne spolupracovať a z finančných prostriedkov IROP, ktoré sú určené pre mestá, obce, samosprávny kraj a pre ďalšie inštitúcie ako napríklad súkromné, cirkevné školy a sociálne zariadenia dokážeme vyčerpať maximum,“ uviedol trenčiansky župan.

Za podpredsedu Rady partnerstva pre RIÚS Trenčianskeho kraja v danom programovom období bol odsúhlasený jej členmi starosta obce Trenčianska Teplá a poslanec Zastupiteľstva TSK Milan Berec, ktorý  v Rade partnerstva reprezentuje najväčšie Regionálne združenie miest a obcí Trenčianskeho kraja. Druhým bodom stretnutia bolo prijatie uznesenia k informácii o stave prípravy RIÚS Trenčianskeho kraja na roky 2014 – 2020.

Fotogaléria

1
2
3
4
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK