Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

V Kolačíne oslavovali obyvatelia aj hasiči

V prvú májovú sobotu si obyvatelia mestskej časti Kolačín v Novej Dubnici spoločne pripomenuli hneď dve výročia. Od prvej písomnej zmienky o Kolačíne uplynulo už 690 rokov a celých deväť desaťročí sa o bezpečnosť obyvateľov nielen tejto mestskej časti stará Dobrovoľný hasičský zbor Nová Dubnica - Kolačín. Súčasťou osláv bola slávnostná svätá omša, vysvätenie sochy sv. Floriána a otvorenie výstavy historických fotografií mapujúcich históriu Kolačína. Po sprievode obcou a položení vencov na cintoríne čakala na prítomnú verejnosť ukážka požiarnej techniky a koncert skupiny Krško Band.

Kolačín, miestna časť mesta Nová Dubnica, má v súčasnosti viac než 880 obyvateľov. Prvá písomná zbierka siaha až do roku 1325, no historické nálezy sa objavili už v 13. storočí. V júni roku 1960 sa pristúpilo k úradnému zlúčeniu Veľkého a Malého Kolačína a obci sa ponechal názov  Kolačín. Mesto Nová Dubnica sa spojilo s obcou Kolačín do jedného administratívneho celku 27. novembra 1971. „Pri pátraní po histórii Kolačína sme zistili, že sme krásna obec, ktorá má svoje korene ešte v dobách veľmi dávnych. Myslím si, že môžeme byť právom hrdí, že naša obec má 690 potvrdených rokov a nám sa podarilo dať dohromady výstavu fotografií, ktoré mapujú históriu Kolačína,“ uviedla v príhovore Soňa Kačíková, predsedníčka výboru mestskej časti Kolačín.

Všetko dobré prišiel do Kolačína oslavujúcim obyvateľom zaželať aj predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja, Jaroslav Baška: „Vždy, keď prídem do Kolačína, tak sa veľmi teším, pretože táto časť mesta Nová Dubnica je veľmi pekná a priestor na bývanie sa v nej stále rozširuje.“ V súčasnosti sa v Kolačíne rozrastá individuálna bytová výstavba, začala sa budovať kanalizácia a vodovod. Zmodernizovali sa aj priestory futbalového ihriska a pribudli nové šatne.

Dobrovoľný hasičský zbor Nová Dubnica – Kolačín vznikol z iniciatívy občanov Kolačína 5. júla 1925. „V Trenčianskom kraji je 276 miest a obcí, ale dobrovoľných hasičov je viac ako 300. Celkovú základňu dobrovoľných hasičov tvorí viac ako 11 000 členov. Sú to všetko ľudia, ktorí keď sa jedná o záchranu života alebo zdravia človeka, vedia veľmi rýchlo a promptne pomôcť. Aj tu v mestskej časti Kolačín v Novej Dubnici je jeden z týchto dobrovoľných hasičských zborov, ktorý má takmer 80 členov a k tomu ešte viac než 20 mládežníkov,“ vyjadril podporu dobrovoľným hasičom trenčiansky župan, Jaroslav Baška a dodal: „Myslím si, že vláda robí veľmi veľa v tom, že dáva finančné prostriedky do rôznej hasičskej výzbroje. Minister vnútra po celom Slovensku odovzdáva techniku, ktorá pomôže hasičom pri záchrane životov, zdravia, resp. majetku obyvateľov tejto krajiny.

Fotogaléria

Dokumenty

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK