Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

V pondelok začína ôsmy ročník Medzinárodného výtvarno-literárneho sympózia ORA ET ARS SKALKA 2015

Najstaršie pútnické miesto na Slovensku – starobylá Skalka pri Trenčíne, tento rok opäť privíta umelcov – účastníkov 8. ročníka medzinárodného výtvarno-literárneho sympózia ORA ET ARS SKALKA 2015. V termíne 15. až 21. júna 2015 bude v areáli Malej a Veľkej Skalky a v meste Trenčín vytvárať svoje diela 16 autorov vo výtvarnej, literárnej a fotograficko-literárnej sekcii.

Hlavným organizátorom 8. ročníka sympózia je mesto Trenčín, spoluorganizátorom Trenčiansky samosprávny kraj, Trenčianske osvetové stredisko, Beňadik, n. f., Farský úrad Skalka nad Váhom a T-VIA, o. z. Slávnostné otvorenie sympózia, ktoré bude spojené so sv. omšou, sa v pondelok 15. júna 2015 o 15.00 h uskutoční v Jaskynnej kaplnke kláštora na Veľkej Skalke. Vo štvrtok 18. júna 2015 od 9.30 do 12.30 hod. organizátori pozývajú na Kultúrno-historický seminár na tému Kláštorná hudba a architektúra do Refektáru Kolégia piaristov na Piaristickom gymnáziu v Trenčíne. Garantom seminára je Mgr. Igor Zmeták, PhD.

Prezentácia výtvarných a literárnych diel vytvorených na 8. ročníku za účasti autorov sa v rámci pracovnej vernisáže uskutoční v sobotu 20. júna 2015 o 17.00 h. Na Slávnostnú vernisáž spojenú s kultúrnym programom sa verejnosť môže tešiť 18. júla 2015 o 15.00 h.

Rekapitulácia doterajších siedmich ročníkov:

Medzinárodné výtvarno-literárne sympózium Ora et Ars Skalka vzniklo k úcte a podpore najstaršieho pútnického miesta na Slovensku: Skalky pri Trenčíne a jeho neopakovateľného genius loci. Je tiež venované  – i pre dnešnú dobu stále aktuálnemu – odkazu benediktínskych mníchov a pustovníkov zo Skalky a hlavných patrónov Nitrianskej diecézy: sv. Andrejovi-Svoradovi a sv. Beňadikovi. Podujatie sa koná vždy v júni v areáli Malej a Veľkej Skalky pri Trenčíne a uskutočňuje sa so súhlasom nitrianskeho sídelného biskupa J. E. Mons. Viliama Judáka.

Sympózia sa v doterajších siedmich ročníkoch 2008 – 2014 zúčastnilo 57 výtvarníkov zo šiestich štátov: Poľska, Českej republiky, Maďarska, Srbska, Ruskej federácie, Nemecka a 26 literátov zo Slovenska. Kurátorom sympózia i výstavy po sympóziu je historik a znalec umenia PhDr. Marián Kvasnička.

Komunikáciu so slovesnými autormi zabezpečuje koordinátor literárnej sekcie, básnik a spisovateľ, Rudolf Dobiáš. Priorita v účasti sa kladie na autorov z krajín V4 a na podporu účastníkov z partnerských miest mesta Trenčín. Všetky doterajšie ročníky podporilo i Ministerstvo kultúry SR a v posledných štyroch ročníkoch i Neinvestičný fond Beňadik, ktorý vznikol v roku 2011 na obnovu a rozvoj pútnického miesta Skalka pri Trenčíne. Podujatie počas siedmich rokov podporilo i viacero fyzických, či právnických subjektov a veľa dobrovoľníkov.

Účastníci vytvoria počas podujatia výtvarné a literárne diela. Výber tejto tvorby i vizuálno-grafické zdokumentovanie diania na sympóziu každoročne mapuje reprezentačný katalóg. V posledných troch ročníkoch pribudla ku katalógu i kultúrno-historická príloha Okno. Príloha sumarizuje odborné príspevky autorov z vedeckej konferencie uskutočňovanej v jednom dni počas sympózia. Zostavovateľom a odborným garantom tejto prílohy i konferencie je  Mgr. Igor Zmeták, PhD. Minuloročnou témou konferencie i prílohy OKNO 2014 bola kláštorná medicína. Katalóg i príloha Okno sú verejnosti prezentované na po-sympoziálnej vernisáži, ktorá sa uskutočňuje v mesiaci júli, vždy v sobotu pred celoslovenskou púťou na Skalke pri Trenčíne. Veľkoformátová verzia katalógu je až do ďalšieho ročníka sympózia k dispozícii návštevníkom kláštora na Skalke. Takto upravené verzie katalógov jednotlivých ročníkov slúžia i na propagáciu a informovanosť nielen o sympóziu, ale i o pútnickom mieste Skalka pri Trenčíne počas zvyšku roka na putovných výstavách, ktoré organizátori podľa možností realizujú z výberov výtvarných diel poskytnutých účastníkmi sympózia.

Katalógy a prílohy Okno zo siedmich ročníkov sympózia Ora et Ars Skalka 2008 – 2014 a ďalšie informácie o pútnickom mieste Skalka pri Trenčíne, jeho rozvoji a perspektívach je možné v elektronickej podobe vidieť na webových stránkach: http://klastorskalka.sk/na-stiahnutie • http://putnickemiestoskalka.sk/ • www.trencin.sk • www.tnos.sk • alebo i pod google heslom: sympózium Ora et ars Skalka.

 

Jozef Vydrnák, výtvarník,

             koordinátor výtvarnej sekcie sympózia Ora et Ars Skalka 

 

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK