Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

V Trenčíne pribudli nové cyklostojany a zvýšil sa aj počet cyklistov zapojených do celonárodnej súťaže Do práce na bicykli

Predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja, Jaroslav Baška, sa spoločne s ďalším viac než tuctom zamestnancov Úradu Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) už po druhýkrát zapojil do celoslovenskej súťaže Do práce na bicykli. Autá za bicykle trenčianski úradníci vymenili už minulý rok a v založenej tradícií pokračujú. Spoločne vytvorili 4 súťažné tímy, ktoré v poradí 2. ročník súťaže symbolicky odštartovali v cyklistických dresoch a na bicykloch pred Úradom TSK  v pondelok 4. mája 2015 o 8.45 h.

Zamestnanci Úradu TSK opäť vymenili autá za bicykle

Počet zapojených tímov z Úradu TSK stúpol dvojnásobne. Minulý rok do práce na bicykli jazdili 2 súťažné tímy, tentoraz spojilo sily 14 ľudí v štyroch tímoch, ktoré pomenovali Trenčiansky kraj, Samo-správny tím Trenčín, Trenčiansky región a Župní jazdci. Najmladší zapojený súťažiaci za Úrad TSK má 24 rokov a najstarší 61 rokov. Vekový priemer súťažiacich úradníkov z trenčianskej župy je približne 39 rokov. „Zapojil som sa už druhýkrát, minulý rok ma to oslovilo. Do práce jazdím na bicykli aj mimo tohto mesiaca, pokiaľ sa dá a je vhodné počasie. Je to ekologickejšie a šetrnejšie voči životnému prostrediu a som porovnateľne rýchlo doma či už na aute alebo na bicykli,“ povedal jeden z členov Samo-správneho tímu Trenčín, Gabriel Chromiak.

Súťažiacich cyklistov pribúda

Druhý ročník súťaže sa celkovo vyznačuje rastúcou tendenciou v počte zapojených súťažiacich. Do práce na bicykli sa v porovnaní s prvým ročníkom súťaže rozhodlo jazdiť trojnásobne viac tímov aj trojnásobne viac jednotlivcov v rámci celého Trenčianskeho kraja. „Za rok 2014 súťažilo 29 tímov a 96 ľudí, a za rok 2015 je zapojených 84 tímov a 276 ľudí,“ uviedol presné čísla cyklokoordinátor TSK, Matej Tinka.

V tomto ročníku súťaže sa do práce na bicykli rozhodli jazdiť v rámci TSK súťažiaci z miest Trenčín, Púchov, Bánovce nad Bebravou, Prievidza, Handlová, Ilava a Nemšová. V porovnaní s minulým rokom, keď sa zapojilo len mesto Trenčín a Bánovce nad Bebravou, ide opäť o pozitívny nárast. Kým v minulom roku klesol obsah CO2 v ovzduší slovenských miest až o 49-tisíc kg, tento rok možno očakávať vyššie číslo a ďalší krok bližšie k cieľu. Tým je motivovať ľudí, aby čo najviac využívali bicykel ako každodennú formu dopravy do zamestnania a prispieť k zlepšeniu zdravia obyvateľov, zníženiu podielu individuálnej automobilovej dopravy v meste a následne aj k zvýšeniu kvality života v mestách. Zámerom súťaže je tiež upozorniť vedenia miest a samospráv, že doprava sa neskladá len z motorovej dopravy, ale dôležitá je aj podpora nemotorovej a verejnej dopravy.

Prvá súťažná jazda

Do práce na bicykli sa v sychravý prvý májový pondelok vydal aj predseda TSK, Jaroslav Baška. Dnes ráno mal za sebou prvých 49 kilometrov, ktoré z Dohnian cez Skalku nad Váhom až na Úrad TSK prešiel približne za hodinu a pol s priemernou rýchlosťou 30km/h. „Myslím si, že cyklisti sú ľudia, ktorí chcú viesť zdravý život a aj takýmto spôsobom sa to dá ukázať. Súťaž Do práce na bicykli je dobrým spôsobom, ako si utužovať zdravie,“ povedal po svojej prvej tohtoročnej súťažnej jazde do práce na bicykli predseda TSK, Jaroslav Baška, ktorý neskrýval radosť nad dvojnásobne vyšším počtom zapojených tímov v rámci Úradu TSK.

V minulom ročníku projektu Do práce na bicykli dva súťažiace tímy za Úrad TSK dokopy najazdili 2943,1 km. Tím „JaRiMa“ získal s počtom 2455 kilometrov celkové prvenstvo v počte najazdených kilometrov. Lídrom víťazného tímu bol predseda TSK Jaroslav Baška, ktorý odjazdil najviac kilometrov nielen vo svojom tíme, ale aj v meste Trenčín: do práce na bicykli cestoval 10 pracovných dní, počas ktorých v sedle bicykla prešiel až 900 kilometrov.  

Nové cyklistické stojany

V rámci podpory cyklistickej dopravy a cykloturistiky TSK v spolupráci s občianskym združením Fialka, mestom Trenčín, Liberty trade s.r.o., Slovenskými elektrárňami a.s. a Slovanetom začali osádzať cyklistické stojany. Prvé cyklostojany sú osadené na vybraných verejných priestranstvách v meste Trenčín, na základných a stredných školách v celkovom počte cca 80 cyklostojanov. Jeden z nich sa nachádza aj pred Úradom TSK. Pre cyklistickú verejnosť sa ďalej pripravuje aj päť zastrešených cyklostojanov.

Na bicykli do práce v priebehu mája 

Zapojení cyklisti budú súťažiť v termíne od 1 do 31. mája 2015. Vyhlasovateľom súťaže je národný cyklokoordinátor z Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR s technickou a organizačnou podporou občianskych združení z Banskej Bystrice, Prešova a Martina. Po skončení súťaže každé zo zapojených miest zorganizuje vyhodnotenie v rámci svojho mesta, po ktorom vyhlasovateľ súťaže uskutoční slávnostné vyhodnotenie na celonárodnej úrovni. Na lokálnej úrovni bude vyhodnotený najlepší tím a najlepší jednotlivec, ktorý najazdil najviac kilometrov a najlepší tím a najlepší jednotlivec s najväčším počtom jázd. V rámci Bonusovej kategórie bude vyžrebovaný jeden účastník zo všetkých tímov, ktoré absolvovali aspoň 2/3 ciest do práce a z práce. Na národnej úrovni sa vyhodnotí samospráva s najvyšším počtom najazdených kilometrov, samospráva a tiež spoločnosť s najvyšším počtom zapojených tímov.

Fotogaléria

Dokumenty

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK