Výstava Záhradkár 2015 prekonala počtom vystavovateľov svoj rekord

Tretí najväčší subjekt vo výstavníctve na Slovensku, trenčianske výstavisko Expo Center a.s., Trenčín, sa opäť stal miestom stretnutia fanúšikov záhradkárčenia, ale aj včelárstva, poľovníctva a zdravého životného štýlu. V dňoch 8. – 11. apríla 2015 výstavisko poskytne svoje priestory už 21. ročníku špecializovaného veľtrhu potrieb pre záhradkárov Záhradkár19. ročníku výstavy včelárskych potrieb a včelích produktov Včelár. Súbežne s veľtrhom Záhradkár a výstavou Včelár prebiehajú aj výstavy PoľovníctvoZdravý životný štýl. Organizátorom série výstav pod hradom Matúša Čáka je výstavisko Expo Center a.s., Trenčín v spolupráci s redakciou časopisu Záhradkár a Slovenským zväzom záhradkárov. Záštitu nad veľtrhom prevzal minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Ľubomír Jahnátek.

Na trenčianskom výstavisku privítali jarnú sezónu

Slávnostné otvorenie štyroch súbežne prebiehajúcich výstav dnes dopoludnia prekvapilo návštevníkov symbolickým uvedením do života novej tematickej publikácie, ale aj významnými hosťami nielen z kraja. Hosťom sa prihovoril generálny riaditeľ  výstaviska Expo Center, a.s., Trenčín Pavol Hozlár a hneď po ňom sa slova ujal trenčiansky župan Jaroslav Baška. Medzi prítomnými nechýbal ani predseda Republikového výboru Slovenského zväzu záhradkárov Eduard Jakúbek, predseda Slovenského zväzu včelárov Ľudovít Gál, tajomník Slovenského zväzu záhradkárov Juraj Korček a za Slovenskú poľovnícku komoru Rajmund Rapaič. Svojou účasťou otvorenie štvordňového veľtrhu podporil rektor Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka v Trenčíne Jozef Habánik, primátor mesta Dubnica nad Váhom Jozef Gašparík, generálny riaditeľ Sekcie poľnohospodárstva Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ján Weis, riaditeľka Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny v Trenčíne Zdenka Tvrdá, riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR Jozef Bíreš a  riaditeľ Trenčianskej regionálnej komory SOPK Ján Václav.

Predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja sa výstavy Záhradkár zúčastnil už niekoľkokrát. „Dvadsiaty prvý ročník výstavy je asi historicky najväčším ročníkom práve počtom vystavovateľov. Som rád, že sa organizuje práve v Trenčianskom kraji. Myslím si, že ľudia, ktorí sa radi realizujú v záhradkách, tu objavia veľa nových možností a vecí do svojej záhradky,“ uviedol po slávnostnom otvorení výstavy trenčiansky župan, Jaroslav Baška. Zároveň vyjadril vďaku organizátorom, ktorí sa pod toto podujatie podpísali, a do ďalších rokov im zaželal čo najviac návštevníkov a vystavovateľov.

Rok 2015 je rekordným rokom

Ojedinelá výstava reprezentujúca vzťah človeka k prírode má v trenčianskom regióne svoje pevné miesto. Minulý rok v termíne jej konania prešlo bránami výstaviska viac ako 26 000 návštevníkov. Tento rok prekonala počtom 248 vystavovateľov svoj rekord. „Je to zatiaľ najvyšší počet v celej histórii výstavy Záhradkár s tým, že sa zvýšil počet včelárov, no máme tu aj výstavu Zdravý životný štýl a Poľovníctvo. Naozaj sa ukazuje, že ľudia radi trávia voľný čas v prírode a zvyšuje sa aj počet mladých návštevníkov,“ povedal generálny riaditeľ trenčianskeho výstaviska Expo Center a.s, Trenčín; Pavol Hozlár.

Výnimočnosť štvordňovej výstavy podčiarklo aj uvedenie knižnej novinky s názvom Rok vinohradníka a vinára do života čitateľskej verejnosti. Funkcie krstných rodičov knižky, ktorá sa ako prvá na Slovensku ucelene venuje tematike pestovania viniča, sa ujali Ivan Hričovský a Pavol Hozlár. Cieľom publikácie od Štefana Hronského má byť najmä povznesenie vinohradníctva a vinárstva  v malých, ale aj väčších výsadbách.

Sprievodný program najväčšej výstavy z hľadiska počtu vystavovateľov v celoročnom portfóliu trenčianskeho výstaviska vyplnila výtvarná súťaž pre žiakov 8. ročníka ZŠ, poradenská činnosť, odborné prednášky, ozdobné vyrezávanie, ukážky rezu ovocných stromov, ale aj vystúpenie hudobnej skupiny R&K BAND.