Život svojich obyvateľov robí CSS – Bystričan krajším už 30 rokov

Už tri desiatky rokov, konkrétne od 16. augusta v roku 1985, je Centrum sociálnych služieb (CSS) Bystričan v Považskej Bystrici domovom a miestom, kde jeho obyvatelia okrem výnimočnej starostlivosti a bezpečia nájdu aj svojich priateľov a tiež trochu rozptýlenia a zábavy. Zablahoželať mu k okrúhlinám v piatok 25. septembra 2015 prišlo veľmi veľa gratulantov, medzi nimi aj trenčiansky župan Jaroslav Baška, vedúca oddelenia sociálnej pomoci Úradu Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) Elena Nekorancová a nechýbal ani primátor mesta Považská Bystrica Karol Janas, riaditeľ CSS - Nádej Dolný Lieskov František Martaus a riaditeľ CSS – Demy Trenčín Tibor Gavenda.

„Z kroniky sa dozvedáme, že kapacita zariadenia bola 70 klientov a pracovalo tu 20 zamestnancov vrátane riaditeľa,“ uviedla v slávnostnom príhovore Gabriela Lukáčová, poverená riadením CSS – Bystričan. Za tridsať rokov kapacita centra vzrástla viac ako o polovicu; dnes jeho klientov tvorí až 160 ľudí. V hľadisku v tento slávnostný deň sedeli aj jeho celkom prví zamestnanci: prvá riaditeľka CSS – Bystričan Viola Uhrínová, ktorá pred 3 dekádami zariadenie otvárala. Prvou hlavnou sestrou bola Janka Štefeková, ktorá spolu s prvou ekonómkou Gitou Gaburiakovou taktiež doplnila rady gratulantov. „Zamestnanci CSS – Bystričan sa po dobu tridsiatich rokov postarali takmer o 800 občanov mesta a okolia,“ informovala Gabriela Lukáčová. Význam zariadenia vyzdvihol aj primátor mesta Karol Janas: „CSS – Bystričan je jedno špičkové zariadenie nielen v rámci TSK, ale aj celého Slovenska a je veľmi dobré, že máme takéto zariadenie práve v našom meste, pretože už 30 rokov poskytuje vynikajúce služby.“

Vedenie CSS – Bystričan si pri príležitosti osláv 30. výročia jeho vzniku pre obyvateľov i zamestnancov pripravilo pozoruhodný kultúrny program, počas ktorého spolu s trenčianskym županom Jaroslavom Baškom a považskobystrickým primátorom Karolom Janasom ocenilo až dvadsiatku zamestnancov centra. Predseda TSK im osobne odovzdal ďakovné listy a tiež symbolické ďakovné poháre. Zamestnancom poďakoval za ich úsilie, trpezlivosť a zodpovednosť. „Som veľmi rád, že som v tento slávnostný deň mohol medzi vás zavítať. Chcem pri tejto príležitosti poďakovať všetkým zamestnancom, aj súčasným aj bývalým, za to, ako sa staráte o týchto ľudí, ktorí tu našli druhý domov. Toto zamestnanie ani tak nie je zamestnaním ako skôr určitým poslaním. CSS – Bystričan je jedno z 3 najväčších, ktoré máme v rámci tých 25 zariadení v rámci celého kraja,“ povedal trenčiansky župan Jaroslav Baška a zároveň vyjadril radosť, že zariadenie prešlo výraznejšou modernizáciou a do budúcna mu poprial množstvo spokojných klientov. Zavŕšením slávnostnej časti kultúrneho programu bolo krájanie narodeninovej torty, na ktoré sa opäť podujali zástupcovia mestskej a krajskej samosprávy. Na obyvateľov centra a prítomných hostí však ešte okrem kultúrneho programu večer čakala aj narodeninová ohňová show.

-vr-

CSS_BYSTRICAN (3)