Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Astronomická pozorovateľňa na trenčianskom gymnáziu odhaľuje tajomstvá vesmíru už celý jeden rok

Ubehol presne jeden rok od otvorenia Astronomickej pozorovateľne na Gymnáziu Ľudovíta Štúra v Trenčíne, ktorá okrem študentov slúži aj verejnosti.

Astronomická pozorovateľňa profesora Alojza Cvacha na Gymnáziu Ľudovíta Štúra v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) bola znovuotvorená začiatkom apríla 2017. Udialo sa tak vďaka spolupráci s Trenčianskou univerzitou Alexandra Dubčeka v Trenčíne. Pozorovateľňa má okrem iného za úlohu popularizovať prírodné, technické a humanitné vedy.

Hvezdáreň ponúka pozorovania nočnej oblohy, populárne prednášky, diskusie s odborníkmi na témy z rôznych  oblastí vedy a techniky, cestovateľské prednášky či klubovú činnosť. Popri hvezdárni pôsobí aj astronomický krúžok. „Pracovníci astronomickej pozorovateľne sú zamestnancami Univerzity Alexandra Dubčeka v Trenčíne. Pravidelne organizujú otváracie hodiny pre verejnosť, ale aj množstvo ďalších mimoriadnych podujatí. Účasť a ohlasy návštevníkov svedčia o skutočnosti, že všetky akcie majú vysokú úroveň. Na našej škole pracujú dva astronomické krúžky,“ povedal riaditeľ Gymnázia Ľudovíta Štúra v Trenčíne Pavol Kováč. Podotkol tiež, že žiaci, ktorí krúžky počas celého roka navštevovali, dosahujú badateľné úspechy v astronomických súťažiach. „V olympiáde s názvom Čo vieš o hviezdach patrí naše gymnázium medzi najúspešnejšie nielen v regionálnom, ale aj celoslovenskom meradle,“ dodal riaditeľ školy.

Pozorovateľňa usporadúva rozličné aktivity ako napríklad Dni Maximiliána Hella, vedecko-popularizačnú konferenciu s účasťou širokej verejnosti, akciu s názvom Hvezdáreň na cestách, ktorá je určená pre obyvateľov Trenčianskeho kraja a mnoho ďalších. Pre organizované skupiny návštevníkov poskytuje Astronomická pozorovateľňa profesora Alojza Cvacha v Trenčíne možnosť exkurzií, ktoré môžu byť  vo večerných hodinách doplnené o nočné pozorovanie.

autor: lb

Fotogaléria

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK