Budúci týždeň vyrazí na cesty 25 nových prímestských autobusov, za lístok v nich by malo byť možné zaplatiť aj bankovou kartou

Spoznaj svoj autobus. Program Dňa otvorených dverí (DOD) Slovenskej autobusovej dopravy (SAD) Trenčín bude v sobotu 24. novembra 2018 s veľkým prekvapením. Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) odovzdá SAD Trenčín, a. s., do užívania ďalších 25 nových prímestských autobusov, z toho 15 bude nízkopodlažných.

Verejnosť v Trenčianskom kraji bude opäť cestovať o čosi pohodlnejšie. Prispeje k tomu aj dvadsaťpäťka nových modrých autobusov, ktoré si autobusový dopravca SAD Trenčín, a. s., prevezme z rúk predsedu Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslava Bašku v poslednú novembrovú sobotu na parkovisku obchodného centra Laugaricio v Trenčíne. Udeje sa tak za účelom obnovy vozového parku, a to na základe zmluvy medzi TSK a jeho zmluvnými prepravcami; SAD Trenčín, a. s., a SAD Prievidza, a. s.

Nové autobusy, ktoré si SAD Trenčín, a. s., prevezme, budú verejnosti voľne prístupné k nahliadnutiu na parkovisku obchodného centra Laugaricio. Záujemcovia si budú môcť okrem nového interiéru vyskúšať aj palubný počítač Vesna s odborným výkladom a domov si odniesť suvenír v podobe pamätného cestovného lístka. Okrem toho bude možné nakuknúť aj do troch „historických“ autobusov značky Karosa a porovnať tak cestovanie novými a staršími autobusmi. Vestibul obchodného centra sa navyše v sobotu 24. novembra 2018 premení na dispečing; jeho ostrá verzia ponúkne návštevníkom možnosť vidieť pohyb autobusov na mape v reálnom čase. Na zvedavé otázky o dispečerskom systéme budú priamo na mieste odpovedať vyškolení dispečeri.

Rôzne súťaže, tombola, vystúpenie S hudbou vesmírnou, Aura Dance či Slovenský animačný tím. Aj toto a omnoho viac čaká na verejnosť v sobotu 24. novembra 2018 počas DOD SAD Trenčín, a. s., v areáli obchodného centra Laugaricio.

Zvýši sa komfort a bezpečnosť cestujúcich, zníži sa priemerný vek autobusov

Obnovu vozového parku za účelom ekologickejšieho, bezpečnejšieho a pohodlnejšieho cestovania realizuje Trenčianska župa pravidelne. V roku 2016 sa tridsiatky nových autobusov dočkal SAD Trenčín i SAD Prievidza. Minulý rok si priamo na výstave Stredoškolák 2017 – Hrdina remesla prevzal riaditeľ SAD Trenčín, a. s., z rúk trenčianskeho župana Jaroslava Bašku 15 nových prímestských autobusov. Osem z nich bolo nízkopodlažných, prioritne určených pre lepší prístup ľudí s hendikepom, ale i mamičky s deťmi. Nízkopodlažné autobusy sa tak na krajské cesty v rámci prímestskej autobusovej dopravy dostali po prvýkrát.

Všetky doteraz odovzdané modré autobusy, zabezpečujúce prímestskú dopravu v kraji, sú pritom vybavené modernými informačnými technológiami a ich pridanou hodnotou pre verejnosť je bezplatné pripojenie na WiFi[1] či moderná klimatizácia s vykurovaním. Ekologickú stránku ich využívania predstavuje motor EURO 6; bezpečnosť cestujúcich, ktorá je na prvom mieste, je zastúpená bezpečnostnými pásmi na každom jednom sedadle. Cúvacie senzory sú zase pre vodičov autobusov neoceniteľnou pomôckou. Nové autobusy sa takisto budú môcť pochváliť všetkými vyššie spomenutými výhodami. Rýchlejšie pokladne systému VESNA, ktorý nahradí 10 rokov používaný odbavovací systém Mijola, nielenže skrátia čas potrebný na tlač lístka z tlačiarne, ale prispejú aj k skráteniu nástupného času pasažierov. Pokladňa s 10,5 palcovou dotykovou obrazovkou s navigáciou pre vodiča okrem možnosti zaslania interných správ priamo do autobusu je tiež pripravená na akceptáciu bankových kariet či platby prostredníctvom QR kódu.

Nové autobusy začínajú svoju službu v 48. týždni roku 2018. Cestujúci ich budú môcť využiť v rámci liniek v okresoch Trenčín, Považská Bystrica, Púchov, Ilava, Nové Mesto nad Váhom a Myjava, a to 7 dní v týždni. Celkovo 15 ks nízkopodlažných autobusov bude jazdiť na trasách v smere z Trenčína, cez Dubnicu nad Váhom a Ilavu až do Považskej Bystrice a v západnej časti kraja na linke Nové Mesto nad Váhom – Stará Turá – Lubina. Zvyšných 10 autobusov typu Crossway sa vydá na cesty v okresoch Trenčín, Ilava, Púchov, Považská Bystrica, Bánovce nad Bebravou, Nové Mesto nad Váhom i Myjava, no využívané budú aj na linkách v okrese Bytča a Žilina. Vo všetkých nových autobusoch sa nachádzajú širokouhlé informačné obrazovky, ktoré cestujúcu verejnosť oboznámia nielen s dopravnými informáciami o najbližšej zástavke na trase či čase dojazdu, ale i s ostatnými službami dopravcu SAD Trenčín.

V roku 2017 zahŕňala vozidlová flotila SAD Trenčín 331 vozidiel prímestskej, mestskej, diaľkovej a nepravidelnej dopravy. Priemerný vek prímestských autobusov sa vtedy pohyboval vo výške 8,21 roka. Nákupom nových vozidiel s modrou metalízou a ich zaradením do prevádzkovej flotily dopravcu klesne vekový priemer autobusov na úroveň 7,09 roka[2].

S modrými autobusmi, brázdiacimi krajské cesty v Trenčianskom kraji, sa spája viacero výhod pre cestujúcich. Na území samosprávy Trenčín sú napríklad využívané ako linky mestskej hromadnej dopravy, cez aplikáciu ubian.sk si cestujúci môžu vyhľadať akúkoľvek trasu či zakúpiť lístok. Už druhým rokom ich počas letnej sezóny môže verejnosť na cestách stretnúť aj so zapriahnutým cyklovozíkom.

V sobotu 24. novembra 2018 o 13.00 h sa na parkovisku obchodného centra Laugaricio bude môcť verejnosť na vlastné oči presvedčiť o modernom technologickom vybavení a vyššom komforte cestovania novými autobusmi. Všetci ste srdečne vítaní na odovzdaní nových autobusov do užívania cestujúcej verejnosti!

[1] Po zaradení novozakúpených 25 ks autobusov bude bezplatné WiFi pripojenie, ktoré SAD Trenčín ako zmluvný prepravca TSK zavádza od roku 2014, k dispozícii už v 105 z 273 prímestských autobusoch

[2] Ide o polovičné zníženie priemerného veku autobusov oproti roku 2005, keď sa pri prevzatí spoločnosti SAD Trenčín ich vekový priemer pohyboval na úrovni 14,81 roka

autor: bj