Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Cykloautobusom sa tento rok dostanete až do Bánoviec nad Bebravou, po ceste sa môžete osviežiť kvalitnou minerálnou vodou

Cyklovozíky, zapriahnuté za modrými autobusmi, pomáhajú od minulého roku zlepšovať dostupnosť Trenčianskeho kraja pre tých, ktorí radi spoznávajú krásy regiónu zo sedla bicykla. Trasa vedúca z Trenčína cez  Dubodiel po novom pokračuje až do Bánoviec nad Bebravou.

Aj v tomto roku majú všetci cyklisti možnosť spoznávať náš kraj popri šliapaní do pedálov. V rámci zlepšovania podmienok pre športuchtivých cestovateľov spustil Trenčiansky samosprávny kraj v spolupráci s SAD Trenčín, a. s., prevádzku cykloautobusov, ktoré prepravia nielen cyklistov, ale aj ich dvojkolesových spoločníkov. Počas uplynulého týždňa sme predstavili trasu z Trenčína do Nitranskeho Rudna, ktorá okrem oddychu ponúka aj exkurziu do histórie či jazdu na koni.

Dnes sa zameriame na druhú linku cykloatobusu, ktorá taktiež vyráža spopod hradu Matúša Čáka a pokračuje cez Dubodiel až do Bánoviec nad Bebravou. Cyklistov tak na výlet vypraví pohľad na krajskú dominantu – Trenčiansky hrad. Pokiaľ sa radíte k náročnejším cyklistom, určite uvítate prekrásny výhľad z vrchu Inovec, ktorý sa nad Trenčianskym krajom pyšne vypína až do výšky 1042 metrov. Ako sa tam dostanete? Stačí z cykloautobusu vystúpiť napríklad v Mníchovej Lehote či v Trenčianskom Jastrabí. O ostatné sa postarajú prehľadne značené chodníky a trasy.

Cykloautobus ďalej pokračuje cez Trenčianske Mitice. Táto obec je bohatá na prírodné minerálne pramene. V prípade, že ste pozabudli na pitný režim, je táto zastávka pre vás ako stvorená. Jedným z najznámejších prameňov je ten, ktorý sa využíva na plnenie minerálnej vody Mitická. Ak máte so sebou prázdnu fľašku, vedzte, že ako osvieženie po cyklistike vám čerstvá minerálka padne vhod. Môžete si ju nabrať priamo v obci v altánku pri hlavnej ceste. Využívané sú však aj iné pramene v Trenčianskych Miticiach, a to Kyselka v Kadlube alebo v Skruží.

V aktuálnej sezóne nemá cykloautobus konečnú zastávku v obci Dubodiel, ale až v Bánovciach nad Bebravou. V okresom meste máte možnosť doplniť energiu napríklad v kaštieli Ottlýk, kde sa dá dobre najesť i ubytovať. Relax vám po celodennom šliapaní do pedálov ponúka i Termálne kúpalisko Pažiť s kapacitou takmer 2 tis. ľudí. Ak ste rozhodli z cykloautobusu vystúpiť práve v Bánovciach nad Bebravou, no nohy vás ťahajú stále ďalej, pokračovať môžete napríklad do neďalekého Uhrovca. Rodisko dvoch známych Slovákov Ľudovíta Štúra a Alexandra Dubčeka je od konečnej zastávky cykloautobusu vzdialené len niečo málo cez 7 kilometrov. Miesto dýchajúce slovenskou históriou zvýrazňuje aj Hrad Uhrovec z druhej polovice 13. storočia, ktorý je taktiež dostupný verejnosti.

Pre súťaživých cyklistov máme pripravený tip. Už druhý rok cestujete po Trenčianskom kraji aj s bicyklom vďaka cykloautobusom najjednoduchšie ako sa dá. Trenčiansky samosprávny kraj a krajská organizácia cestovného ruchu Trenčín región si pre všetkých vášnivých cyklistov pripravili súťaž s názvom „K vode či na hory, cyklobus ťa dopraví“. Pravidlá sú naozaj jednoduché. Stačí keď sa odfotíte s cykloautobusom a túto fotku pošlete do správy na facebookovej fanpage Trenčianskej župy. Každý zapojený účastník získa originálne darčeky.

Nám nezostáva nič iné ako popriať všetkým športovcom šťastnú cestu a množstvo našliapaných kilometrov, ku ktorým vám pomôže aj cykloautobus.

 

 

 

 Foto: KOCR Trenčín Región, Drahoš Masarik, František Ferko

autor: lb

Fotogaléria

František_Ferko

Dokumenty

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK