Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Deň plný narodeninových prekvapení s atraktívnym programom, a to všetko v cyklistickom duchu. Už teraz sa môžete tešiť na 5. ročník DOD Trenčianskej župy

Program, aký inde pod jednou strechou nenájdete a hostia, ktorí nám ho pomôžu ešte viac spríjemniť. Ak ešte nemáte plán na prvý októbrový deň, nechajte sa osloviť ponukou Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) a príďte stráviť pondelok inak, ako ste zvyknutí. Trenčianska župa už po piatykrát otvorí svoje brány dokorán, aby zaujímavou formou predstavila svoje kompetencie a inštitúcie vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti, a to všetko s pridanou hodnotou.

Stalo sa už peknou tradíciou, že v prvom októbrovom týždni Trenčianska župa na jeden deň umožní verejnosti nahliadnuť nielen do svojich priestorov, ale aj kompetencií samosprávy, v rámci ktorých vykonáva a zabezpečuje svoju činnosť, a to atraktívnou a zaujímavou formou. V tento deň tak môžete na jednom mieste zhliadnuť prezentáciu činnosti škôl, centier sociálnych služieb, nemocníc či kultúrnych inštitúcií, ktoré župa zriaďuje. V pondelok 1. októbra na vás v budove Úradu Trenčianskeho samosprávneho kraja v Trenčíne bude čakať bohatý program, v ktorom si každý nájde to svoje.

Jubilejný piaty ročník Dňa otvorených dverí TSK župa odštartuje veľkolepo

Ako sme už v našich predchádzajúcich tlačových správach avizovali, aj tento rok sa všetci návštevníci Dňa otvorených dverí TSK 2018 môžu tešiť na deň plný zážitkov v cyklistickom duchu. Už o 9. hodine odštartuje slávnostné otvorenie niekoľkonásobný majster Slovenska a majster Európy v cyklotriale Martin Behro so svojou adrenalínovou šou, po ktorej sa prihovorí hostiteľ výnimočného dňa – trenčiansky župan Jaroslav Baška. Hneď v úvode potešíme aj milovníkov ľudovej hudby a tradícií. Svojim originálnym vystúpením, prezentujúcim pastiersky hudobný folklór, potešia uši aj dušu všetkých návštevníkov Trombitáši Štefánikovci. Tak ako na každej narodeninovej oslave, ani na tej našej nemôže chýbať veľká narodeninová torta, ktorá bude dielom Strednej odbornej školy obchodu a služieb v Púchove v zriaďovateľskej pôsobnosti TSK. Ak chcete potešiť svoje chuťové poháriky, určite buďte s nami už počas slávnostného otvorenia! Veľkú radosť bude mať aj výherca horského bicykla, ktorý sa zapojil do súťaže TSK a navrhol nový názov pre vznikajúcu 100 km dlhú cyklistickú tepnu kraja. Hlasujúca verejnosť rozhodla o víťazovi, a ten si svoju odmenu z rúk trenčianskeho župana prevezme už 1. októbra.

Župa opäť na zeleno

Zelená župa alebo samospráva naklonená životnému prostrediu a zdravému životnému štýlu. V tomto duchu sa už niekoľko rokov profiluje Trenčiansky samosprávny kraj a zelené aktivity nebudú chýbať ani na Dni otvorených dverí. Už od 10. hodiny bude zaostrené na cyklistiku. Pre cyklistických nadšencov je pripravený program v priestoroch kongresovej sály, kde sa dozvedia všetky dôležité informácie o cyklistickej infraštruktúre v kraji, o projektoch Vážskej cyklomagistrály a Na bicykli po stopách histórie, cyklotrase na hornej Nitre či cykloautobusoch. Tematický blok doplnia svojím zaujímavým rozprávaním aj organizátori obľúbenej Vrchárskej koruny Trenčianska, zástupcovia Slovenského zväzu cyklistiky, Slovenského cykloklubu či Športového gymnázia v Trenčíne. Priestor po 11.30 hodine bude patriť prezentácii aktivít zelených župných škôl v rámci Zelenej školy a ukážkam projektov, ktoré boli podporené z grantového programu Zelené oči.

Ak ste sa zapojili do súťaže Trenčianskeho samosprávneho kraja, ktorú župa vyhlásila pri príležitosti Európskeho roku kultúrneho dedičstva, práve na Dni otvorených dverí TSK 2018 sa dozviete, či sa domov vrátite s novým fotoaparátom alebo tabletom. Oficiálne vyhodnotenie súťaže si môžete prísť pozrieť o 12.30 h do priestorov kongresovej sály na 2. poschodí.

Remeselné trhy aj ukážky šikovnosti študentov župných stredných škôl

Tak ako po minulé roky sa aj tentokrát môžete tešiť na remeselné trhovisko pred budovou župného úradu a v jeho vestibule, o ktoré sa opäť postarajú klienti 11 zariadení sociálnych služieb v zriaďovateľskej pôsobnosti župy. Originálne hand-made výrobky vytvorené s láskou vás presvedčia o zručnosti rúk klientov. Ponuku jedinečných výrobkov rozšíria aj remeselníci z celého kraja. V prípade, že si budete chcieť nachvíľku oddýchnuť, využite ponuku malého občerstvenia v podobe kávy, ktorú vám ponúknu klienti Domova sociálnych služieb z Adamovských Kochanoviec zapojení do projektu Kaviareň na ceste.

Kvalitné vzdelanie a prípravu, poskytovanú na župných stredných školách, odprezentujú samotní študenti. Čakajú na vás ukážky mechatroniky, chutné cukrárske výrobky, aranžérske výrobky, 3D tlač a laserová popisovačka, poradňa zdravia či ukážky poskytovania prvej pomoci.

Kultúra aj prezentácia turistických skvostov Trenčianskeho kraja

Ste milovníci umenia alebo vás skôr fascinuje pohľad na hviezdnu oblohu? V oboch prípadoch máme prichystané niečo aj pre vás. Malú galériu, v ktorej si budete môcť vyskúšať svoj cit pre umenie, na terase druhého poschodia župného úradu vytvorí Galéria Miloša Alexandra Bazovského v Trenčíne. Na rovnakom poschodí si môžete pozrieť výstavu Folklórne fotoozveny a výstavu fotografií Antonína Kostky s názvom Má Vlára vďaka Trenčianskemu osvetovému stredisku. Zaujíma vás práca s textilnými technikami? Ukážky práce s tradičnými technikami s možnosťou priložiť ruku k dielu nájdete v ponuke Hornonitrianskeho múzea z Prievidze. Tohtoročnou novinkou a veľkým lákadlom bude tiež pozorovanie oblohy hvezdárskym ďalekohľadom priamo z terasy 9. poschodia župného úradu, ktoré pre malých objaviteľov pripravila Hvezdáreň Partizánske. Milovníkov turistiky, cykloturistiky aj historických pamiatok poteší prezentácia najkrajších turistických zákutí nášho kraja z dielne Krajskej organizácie cestovného ruchu Trenčín región, kde sa dozviete veľa zaujímavých aj praktických informácií.

Ani tentokrát župa nezabudla na tých skôr narodených a program obohatila aj o prednášku na tému Genofond, ukážky lisovania ovocia, či meranie tlaku a cholesterolu pracovníkmi Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Trenčíne. Ak sa chcete naučiť viac o starostlivosti o zdravie a prevencii pred úrazmi, určite nevynechajte stánky troch župných nemocníc. Dozviete sa v nich aj to, akým spôsobom vplýva šport na našu psychohygienu. A aký by to bol deň otvorených dverí bez aktivít pre našich najmenších? Venovať sa im aj tentokrát budú dobrovoľní hasiči na vonkajšom parkovisku pred budovou Úradu TSK a za svoju šikovnosť môžu vo vedomostnom kvíze získať zaujímavé ceny.

V prípade, že ste sa stále nerozhodli, možno vás presvedčia naše čerešničky na narodeninovej torte. Voľný vstup na turistami čoraz vyhľadávanejší Trenčiansky hrad pre všetkých návštevníkov DOD TSK 2018, možnosť navštíviť bezplatne všetky župné múzeá v Trenčíne, Považskej Bystrici, Prievidzi i Galériu Miloša Alexandra Bazovského v Trenčíne počas celého dňa. Využiť tiež môžete aj možnosť previezť sa na elektromobile či vyskúšať e-bike. Milovníci zdravého životného štýlu sa aj tentokrát môžu tešiť na obľúbenú jogu pod holým nebom, záujemcovia sa už teraz môžu nahlasovať na e-mailovej adrese matej.planek@tsk.sk.  A po prvýkrát vôbec nájdete v programovej ponuke aj autorské čítanie s obľúbenými autormi z Trenčianskeho kraja.

 

Trenčiansky samosprávny kraj srdečne pozýva v pondelok 1. októbra 2018 do budovy župného úradu v Trenčíne na 5. ročník Dňa otvorených dverí TSK 2018!

autor: lk

Dokumenty

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK