Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Deviaty najrýchlejší juniorský rýchlostný kanoista na sveta je Dominik Olexík z trenčianskej SOŠ stavebnej Emila Belluša

Ctižiadostivý na vode i v školskej lavici. Aj tak by sa dal charakterizovať Dominik Olexík, študent Strednej odbornej školy stavebnej Emila Belluša v Trenčíne a v súčasnosti deviaty najrýchlejší rýchlostný kanoista na svete v kategórií C1 juniorov na 200 metrov.

Začiatkom júla tohto roka sme publikovali rozhovor s Dominikom potom, ako sa mu pri premiérovej účasti na Majstrovstvách Európy (ME) juniorov v rýchlostnej kanoistike podarilo vďaka deviatemu miestu vo finále kategórie C1 juniorov na 200 m kvalifikovať prvýkrát v živote aj na Majstrovstvá sveta (MS). Pred pár dňami sme sa však s Dominikom stretli opäť, aby sa s nami podelil o svoje bezprostredné dojmy po dosiahnutí zatiaľ najväčšieho úspechu kariéry, porozprával nám o  ceste k nemu i období strávenom v škole počas náročnej sezóny. „Na začiatku roka sme sa s trénerom dohodli, že túto sezónu budeme brať ako takú začiatočnú a bližšie sa spoznáme. V úvode to vôbec nevyzeralo, že by som mal absolvovať Majstrovstvá Európy či sveta,“ zaspomínal si na začiatok sezóny Dominik.

„Rozhodol som sa dokázať, že na ME patrím.“

Spoločne s trénerom sa však po prvotných úspechoch rozhodli prihlásiť do kvalifikácie na Majstrovstva Európy, ktorú Dominik na trati dlhej 200 metrov vyhral. „Po výhre v kvalifikácii  som sa rozhodol poriadne oprieť do prípravy a dokázať všetkým, že na Majstrovstva Európy patrím. S trénerom sme to brali ako vrchol sezóny, keďže pre mňa to bola premiéra na takomto veľkom medzinárodnom podujatí,“ pokračoval Dominik, ktorý na ME v Taliansku obsadil vo finále spomínané deviate miesto, zaručujúce účasť aj na Majstrovstvách sveta.

S takým výrazným úspechom na ME Dominik nepočítal. „V športe sa nedá odhadnúť dopredu, čo sa stane. Dokonca sme už mali zaplatenú aj rodinnú dovolenku (smiech), ktorú sme kvôli majstrovstvám sveta museli zrušiť,“ povedal ďalej Dominik.

Po 50 metroch v rozjazde neveril vlastným očiam

Juniorské majstrovstvá sveta v rýchlostnej kanoistike sa konali v termíne od 26. júla do 29. júla 2018 v bulhaskom meste Plovdiv. Dominik sa na ne pripravoval celý mesiac, kedy počas tréningov zdokonalil aj svoju techniku. Po príchode do horúceho Bulharska, kedy prvý deň čakal na príchod trénera i časť svojej športovej výbavy, sa Dominik predstavil v prvej rozjazdovej skupine. „Vo vedľajšej dráhe štartoval jazdec Španielska. Po 50 metroch som neveril, že niekto takýto existuje. Bol ako stroj,“ priblížil svoje dojmy po prvom rozjazde Dominik.

Vďaka štvrtému miestu však Dominik postúpil do semifinálovej jazdy, kde sa mu podarilo skončiť na výbornom treťom mieste a následne postúpiť do celkového finále. „Na štart finále som išiel úplne pokojný, nechcel som zbytočne nič riskovať. Po 100 metroch sa dostavila fyzická bolesť, ale chcel som dať do toho všetko. Stačilo to na deviate miesto. Keď som bol už na móle, tréner ku mne pribehol, zagratuloval mi a povedal mi, že je to veľký úspech a že som mu spravil radosť,“ opísal svoje pocity z finále Dominik. Celkovo sa na Majstrovstvách sveta v kategórii C1 juniorov na 200 m predstavilo spolu s Dominikom Olexíkom dvadsaťštyri pretekárov.

V škole rovnako motivovaný a úspešný ako na vode

Skĺbiť športové tréningy so školskými povinnosťami býva často problémom viacerých mladých študentov - športovcov. Dominik Olexík nie je výnimkou, jeho odhodlanie byť v škole rovnako dobrý ako v rýchlostnej kanoistike je však príkladom pre viacerých. „Moja motivácia v športe sa prenáša aj na motiváciu v škole. Keď som si pred začiatkom roka stanovil, že chcem byť vyznamenaný, tak som spravil všetko preto, aby som aj bol. Chcem byť zároveň dobrým športovcom, ale i žiakom. Neuspokojím sa napríklad s dvoma trojkami,“ povedal Dominik.

Počas minulého školského roka prešla budova Strednej odbornej školy Emila Belluša v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja rozsiahlou rekonštrukciou, ktorá ovplyvnila aj vyučovanie. Dominik sa tak v ranných hodinách venoval tréningu, poobede škole a na poludnie opäť tréningom. „Z dôvodu rekonštrukcie budovy školy som uplynulý školský rok nemusel mať individuálny plán a kvôli tréningom som tak nevynechával hodiny, keďže sme mali vyučovanie poobede. Samozrejme, ďakujem aj učiteľom, ktorí boli počas celého roka ohľaduplní a nápomocní,“ skonštatoval Dominik.

Šikovný študent SOŠ stavebnej Emila Belluša, ktorej sa od 1. septembra 2018 prinavráti pôvodný názov Stredná priemyselná škola stavebná Emilla Belluša v Trenčíne, sa momentálne pripravuje na ďalšie podujatie v sezóne, konkrétne na Súťaž olympijských nádejí. Kým ostatní žiaci si užívajú prázdniny, Dominik tvrdo pracuje na uskutočnení svojho sna. Veríme, že v budúcnosti Dominik Olexík bude aj naďalej úspešne reprezentovať v rýchlostnej kanoistike seba, rodinu, trénerov, klub ale i svoju školu, Trenčiansky samosprávny kraj a nakoniec i celé Slovensko.

autor: mp

Fotogaléria

Dominik Olexík na Úrade TSK
Dominik Olexík na ME v Taliansku I
Dominik Olexík na ME v Taliansku II
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK