Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

K rýchlostnej kanoistike ho priviedli spolužiaci, ktorých po pár týždňoch prestala baviť. Študent Dominik Olexík zo SOŠ stavebnej E. Belluša to dotiahol až na majstrovstvá sveta.

V osobe Dominika Olexíka, žiaka Strednej odbornej školy stavebnej Emila Belluša v Trenčíne, bude mať svoje zastúpenia na Majstrovstvách sveta (MS) juniorov v rýchlostnej kanoistike aj Trenčiansky samosprávny kraj.

Počas posledného júnového týždňa bolo talianske mesto Auronzo neďaleko rakúskych hraníc dejiskom Majstrovstiev Európy (ME) juniorov v rýchlostnej kanoistike. Trenčiansky kraj i celé Slovensko na podujatí reprezentoval Dominik Olexík, žiak II. DS triedy Strednej odbornej školy stavebnej Emila Belluša v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja. „Dominik na našej škole študuje dva roky v odbore staviteľstvo. Je veľmi šikovný, ctižiadostivý a priateľský. Má dobrý prospech, zapája sa aj do mimoškolských aktivít. Štúdium na našej škole nie je vôbec jednoduché. Veľmi ma teší, že sa medzi mladými ľuďmi nájdu takéto aj talenty. Dominik zvláda popri štúdiu i reprezentovať našu školu a Slovenskú republiku. Sme na neho pyšní, na MS mu budeme držať palce a po jeho návrate ho budeme naďalej podporovať v športovej i profesijnej kariére,“ povedala Martina Knappová, riaditeľka SOŠ stavebnej Emila Belluša v Trenčíne, ktorá od 1. septembra 2018 bude niesť pôvodný názov Stredná priemyselná škola stavebná Emila Belluša.

Dominik súťažil na ME v kategórii C1 juniori na 200 m. Po úspešnom rozjazde a víťazstve v semifinále sa prebojoval až do A – finále, v ktorom obsadil celkové 9. miesto. Umiestnením v najlepšej desiatke si Dominik Olexík zabezpečil účasť na Majstrovstvách sveta juniorov v rýchlostnej kanoistike, ktoré sa koncom júla uskutočnia v bulharskom Plovdive.

K rýchlostnej kanoistike ho priviedli priatelia, na MS chce odovzdať maximum

V súčasnosti sa Dominik nachádza na reprezentačnom sústredení v Bratislave, kde sa pripravuje na svetové majstrovstvá. Aj počas náročnej prípravy si však našiel chvíľku času, aby nám priblížil svoje začiatky v rýchlostnej kanoistike, tréningový plán či plány do budúcnosti.

TSK: Ako dlho sa už venuješ rýchlostnej kanoistike?

Dominik Olexík: Rýchlostnej kanoistike – canoe sa venujem 5 rokov.

TSK: Kto ťa priviedol práve k tomuto okruhu športu?

Dominik Olexík: K rýchlostnej kanoistike ma priviedli spolužiaci zo základnej školy, ktorým sa počas leta 2013 nechcelo chodiť samým na tréningy. V teplom počasí ma šport spojený s vodou oslovil. Vstúpil som do klubu TTS Trenčín pod vedenie trénerov Váňu, Vobořila a Barényiho. Paradoxom bolo, že spolužiaci po pár týždňoch vzdali a ja som pokračoval ďalej.

TSK: Koľkokrát do týždňa a ako trénuješ? Ako prebieha tvoj tréningový deň?

Dominik Olexík: Po skončení predchádzajúcej sezóny som z TTS Trenčín prešiel k VŠC Dukla a celá moja príprava je pod vedením trénera Ostrčila. Trénujeme 6-krát v týždni 2-krát denne, v nedeľu máme voľno. Harmonogram tréningov pripravuje tréner a sú zamerané na vytrvalostné a pretekárske obdobia. Okrem toho viackrát do roka absolvujeme výcvikové tábory. V zime na Králikoch trénujem prevažne na bežkách, na jar a v lete prebiehajú tréningy na vode v Chorvátsku.

TSK: Podporuje ťa v rýchlostnej kanoistike aj tvoja stredná škola?

Dominik Olexík: Škola mi vychádza maximálne v ústrety, za čo som všetkým veľmi vďačný. Počas 2 rokov štúdia ma doposiaľ ochotne uvoľnili na výcvikové tábory, ktoré sa prelínali s vyučovaním a prázdninami. Samozrejme dôležité je mať dobré známky, bez toho to nejde. Avšak kde je vôľa tam je cesta, spolu s trénerom a ochotnou pani riaditeľkou sme našli vhodné riešenie, ako urobiť kompromis medzi tréningami a školou.

TSK: Čo je tvojou najväčšou motiváciou?

Dominik Olexík: Nevzdávať sa pri neúspechu, ale ísť ďalej a neustále sa zlepšovať, aby som si mohol povedať po tréningu a pretekoch, že som zo seba vydal naozaj maximum.

TSK: Aké sú tvoje najväčšie doterajšie úspechy?

Dominik Olexík: V roku 2017 som získal 6. miesto na Olympijských nádejach v Račiciach. Tento rok to bolo 2. a 3. miesto na Medzinárodnej regate juniorov v Piešťanoch, a teraz 9. miesto na ME juniorov v Auronze.

TSK: S akým cieľom pocestuješ na MS?

Dominik Olexík: Odovzdať maximum. Ak by sa podarilo finále, bolo by to skvelé.

TSK: Čo by si chcel v budúcnosti dosiahnuť v rýchlostnej kanoistike?

Dominik Olexík: Dávať si dlhodobé ciele v rýchlostnej kanoistike by bolo prirýchle. S trénerom ideme krok po kroku. Najskôr zimná príprava,  potom prvé preteky, kedy sa ukáže, na čo v danom roku mám a ako sú na tom moji súperi. Raz by som chcel priniesť medailu pre Slovensko z ME alebo MS. Ako každý športovec, mám aj ja sen o účasti na olympijských hrách (OH). V našej kategórii sú však už len 2 disciplíny, takže aj samotná kvalifikácia na OH je veľkým úspechom.

Šport jednou z priorít Trenčianskej župy

Dominik Olexík je vzorovým príkladom, že sa dá spojiť šport s dobrými študijnými výsledkami. Trenčiansky samosprávny kraj podporuje šport na stredných školách vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti. Svedčí o tom výstavba multifunkčných ihrísk na stredných školách, plánované rekonštrukcie telocviční či vybudovanie úplne novej športovej haly pri Športovom gymnáziu v Trenčíne. Okrem investičných akcií kraj podporuje v rámci svojich dotačných schém počas roka viacero športových i športovo-charitatívnych podujatí.

Dominikovi ďakujeme za jeho vzácny čas počas náročnej prípravy a prajeme mu veľa šťastia na Majstrovstvách sveta juniorov v rýchlostnej kanoistike v Plovdive.

 

(TTS) – Trenčiansky Telocvičný spolok

(VSČ) – Vojenské športové centrum

autor: mp

Fotogaléria

Dokumenty

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK