Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Trenčianska župa chce zo štátneho rozpočtu zrekonštruovať šesticu telocviční stredných škôl

Trenčianska župa sa v rámci výzvy Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky (MŠVVaŠ SR) uchádza o viac ako 650 tis. eur na rekonštrukciu telocviční na šiestich stredných školách v jej zriaďovateľskej pôsobnosti.

Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) v súčasnosti finišuje s výstavbou úplne novej športovej haly pri Športovom gymnáziu v Trenčíne. Stavbu novej telocvične financuje z vlastných zdrojov, pričom využívať ju budú môcť i viaceré stredné školy, široká verejnosť i volejbaloví reprezentanti. Župa si plne uvedomuje dôležitosť kvalitných a dôstojných športovísk na stredných školách, preto sa zapojila do výzvy MŠVVaŠ SR, v rámci ktorej môže získať ďalšie finančné prostriedky na rekonštrukciu už existujúcich telocviční.

V prípade, že sa TSK stane úspešným žiadateľom, použije získané finančné prostriedky na rekonštrukciu telocviční na šiestich stredných školách vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti. „Z vynovených telocviční by sa vďaka financiám z Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR mohli tešiť žiaci Gymnázia v Púchove, Strednej priemyselnej školy v Považskej Bystrici a Novom Meste nad Váhom či žiaci Strednej odbornej školy v Dubnici nad Váhom, Starej Turej a Prievidzi,“ uviedla vedúca Odboru regionálneho rozvoja Martina Lamačková.

Zrekonštruovať by sa mali hracie plochy, osvetlenie, sociálne zariadenia či strechy

V školskej telocvični Gymnázia v Púchove plánuje župa vďaka financiám zo štátneho rozpočtu kompletne zrekonštruovať sociálne zariadenia. Rekonštrukcia telocvične by výrazne zlepšila podmienky pre šport, pričom by zároveň došlo aj k úspore energie. Podobný zámer má župa aj v telocvični na SPŠ v Považskej Bystrici. Okrem rekonštrukcie sociálnych zariadení župa žiada finančnú dotáciu aj na rekonštrukciu strechy.

Výmeny strechy telocvične i kompletnej rekonštrukcie sociálnych zariadení telocvične sa v prípade úspešnej žiadosti dočkajú aj žiaci SPŠ v Novom Meste nad Váhom.  Novú palubovku v telocvični by mohli zasa čoskoro využívať aj študenti SOŠ z Dubnice nad Váhom.

Stredná odborná škola v Starej Turej má dlhoročnú tradíciu a nadregionálny charakter hlavne v oblasti elektrotechniky. Škola spravuje až 2 telocvične. Maximálne využívaná je hlavne tá, ktorá sa nachádza v areáli školy. Žiadané financie z MŠVVaŠ SR by kraj využil na obnovu sociálnych zariadení, ústredného kúrenia, cvičebného priestoru i samotnej palubovky.

Poslednou telocvičnou, ktorú chce kraj zrekonštruovať v rámci spomínanej výzvy, je telocvičňa pri Strednej odbornej škole v Prievidzi. V súčasnosti priestory telocvične využíva okrem žiakov školy a zamestnancov školy aj široká verejnosť. V telocvični by sa mala zrekonštruovať podlaha, drevené obklady i steny.

Trenčiansky samosprávny kraj má tak v pláne za približne 650 tis. eur  zo štátneho rozpočtu skultúrniť, zmodernizovať a skvalitniť spolu 6 telocviční. Trenčianska župa je pripravená opravy spolufinancovať sumou viac ako 160 tis. eur. Okrem toho župa zafinancuje aj ďalšie stavebné práce, na ktoré nemohla v rámci žiadosti žiadať finančnú podporu. Ide najmä o výmeny okien a dverí. O tom, či TSK získa finančnú dotáciu na rekonštrukciu spomínaných telocviční, bude Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky informovať pravdepodobne v júli 2018.

Ilustračné foto.

autor: mp

Fotogaléria

TN_JILEMAK_telocvicna_
TN_JILEMAK_telocvicna
Novaky_telocvicna
TN_JILEMAK_telocvicna

Dokumenty

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK