Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

V stredoškolskom campuse v Trenčíne školský rok otvoria v novej telocvični a zrekonštruovanej škole s najmodernejšími technológiami

Stavebné práce, ktoré pri Športovom gymnáziu v Trenčíne a na SOŠ stavebnej E. Belluša v Trenčíne začali ešte v priebehu minulého roku, sú v cieľovej rovinke. Budúci školský rok tak gymnazisti otvoria v novej telocvični, stavbári sa vrátia do zmodernizovanej budovy, ktorá sa môže pýšiť tými najmodernejšími energetickými výdobytkami. 

Telocvičňa pre športujúcich gymnazistov, profesionálnych volejbalistov aj verejnosť

Telocvičňa, ktorá by si svojimi rozmermi zaslúžila aj označenie športová hala. Za bezmála 2,4 mil. € ju zo svojho rozpočtu pre Športové gymnázium v Trenčíne stavia Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) ako zriaďovateľ školy. Škola, ktorá vychováva športové talenty v rôznych oblastiach, fungovala neuveriteľných 35 rokov bez vlastného športoviska. Na prelome mesiacov jún a júl, teda 10 mesiacov od začiatku výstavby, bude tento stav už minulosťou.

Na stavbe telocvične už prebiehajú finálne úpravy, na rad by po osadení plastových dverí a omietkach mali prísť keramické obklady a dlažby, práce na bežeckej dráhe a sadrokartónových stropoch. Palubovku telocvične s rozmermi 24x44 m tak tenisky prvých študentov otestujú už v nasledujúcom školskom roku. Od septembra v nej budú môcť trénovať ako priaznivci loptových športov, tak aj atléti, ktorým bude k dispozícii 70m dlhý bežecký tunel s doskočiskom. „Podlaha v tomto športovom stánku je pre volejbal zaradená do A kategórie, teda ide o profesionálnu podlahu pre volejbalistov. Navyše tu spoločne naraz budú môcť trénovať až 4 volejbalové družstvá, resp. tu možno naraz trénovať viacero druhov športov,“ komentoval počas utorkového kontrolného dňa na stavbe župan Jaroslav Baška s tým, že priamo v Trenčíne sa nachádza Centrum olympijskej prípravy pre volejbal s celoslovenskou pôsobnosťou, takže nové športovisko budú využívať aj športovci zaradení do prípravy. „Telocvičňa disponuje takou výškou, aby vyhovela požiadavkám olympijských volejbalistov, zároveň existuje predpoklad, že sa tu budú konať aj medzinárodné stretnutia volejbalistov. Telocvičňu budú, samozrejme, využívať aj naše žiačky hádzanárky, ale aj atléti a žiaci celej školy počas zimnej prípravy,“ dodal riaditeľ s tým, že telocvičňa bude vo vymedzených hodinách k dispozícii aj verejnosti.

V novom športovom stánku gymnázia nebude chýbať ani posilňovňa, zázemie pre trénerov a sociálne vybavenie. Športové zápolenie budú môcť diváci sledovať z vnútorného balkóna. Podľa slov riaditeľa školy Jozefa Pšenku tak škole odpadnú okrem časových strát aj náklady na presun žiakov za rôznymi športoviskami, nakoľko nová telocvičňa ponúkne hneď vedľa školy a budovy školského internátu multifunkčné využitie.

Športové gymnázium zároveň čaká zmena názvu na Strednú športovú školu. Vďaka kvalitnému zázemiu v podobe novej telocvične, vlastnej krytej plavárne, atletického štadióna aj internátu a jedálne má gymnázium obrovské predpoklady stať sa prestížnou a vyhľadávanou športovo-vzdelávacou inštitúciou. Škola totiž už v tomto čase spolupracuje s TSK a Slovenským zväzom ľadového hokeja na tvorbe Stredoškolskej hokejovej akadémie, v rámci ktorej by mal v tomto areáli pribudnúť aj nový hokejový štadión.

Najmodernejšia školská budova zároveň pomôckou pre žiakov

Budova Strednej odbornej školy stavebnej E. Belluša v Trenčíne podstupuje azda svoju najmasívnejšiu premenu. Objekt školy, ktorej prah prví žiaci prekročili už pred polstoročím, sa po ukončení rekonštrukcie zaradí medzi školy s najmodernejšími energetickými výdobytkami. V škole bude po novom fungovať rekuperácia vzduchu, solárny systém na ohrev vody v školskom bazéne, ako aj fotovoltaika. V celej budove sú navyše inštalované nové, úsporné LED svietidlá. „Aby sa znížila energetická náročnosť budovy, zateplený bol nielen jej plášť, ale aj strecha, vymenené boli aj okná. Po rekonštrukcii bude budova zaradená do energetickej triedy A1, teda do tej najvyššej,“ vysvetlil v rámci kontrolného dňa predseda TSK Jaroslav Baška. Na realizáciu projektu bolo vynaložených takmer 2,4 mil. eur, pričom zo župnej pokladnice poputuje na rozsiahlu rekonštrukciu budovy školy bezmála 400 tis. eur, zvyšok je hradený z prostriedkov európskych fondov v rámci Operačného programu Kvalita životného prostredia.

Práce na modernizácii školy, s ktorými sa začalo v októbri minulého roku, takisto finišujú. Veľké zmeny je na budove školy vidieť už na prvý pohľad. Po ukončení prác bude počas letných prázdnin školu čakať sťahovanie späť, tentokrát však do omnoho modernejších priestorov. „Sťahovať späť sa budeme s veľkým nadšením. Myslím si, že začiatok školského roka bude naozaj honosný a veľkolepý. Keďže budeme po novom disponovať naozaj tými najmodernejšími technológiami, samotná budova školy môže pre žiakov – stavbárov slúžiť ako učebná pomôcka, resp. ukážka toho, čo je v dnešnej dobe TOP na trhu. Žiaci sa sem chodia už v tomto čase pravidelne pozerať s tým, že majú zabezpečené aj odborné exkurzie a výklad kompetentných. Premenu svojej školy mali teda možnosť sledovať na vlastné oči,“ priblížila riaditeľka školy Martina Knappová. 

Mladých stavbárov však čaká aj ďalšia novinka, ktorou je modernizácia odborného vzdelávania. TSK sa stal úspešných žiadateľom o nenávratný finančný príspevok v rámci Integrovaného regionálneho operačného programu na vynovenie odborných pracovísk v škole. V rámci rekonštrukcie sa počíta so samostatným bezbariérovým vstupom do objektu odborných dielní a zo súčasných priestorov šatní vzniknú pracoviská pre odborný výcvik žiakov stavebných odborov. Na testovanie stavebných materiálov pre odbor staviteľstvo bude zo schválených peňazí zafinancované zriadenie laboratória či vybavenie odbornej geodetickej učebne. Žiaci sa budú v škole vzdelávať odbornejšie za viac ako 420 tisíc €, z toho na stavebné úpravy priestorov bude vynaložených bezmála 150 tisíc €, zostávajúcich 270 tisíc € je schválených na nákup vybavenia a prístrojov. Aj tieto stavebné úpravy by chcela škola mať hotové do začiatku nasledujúceho školského roku, termín dodania vybavenia bude záležať najmä na dĺžke verejného obstarávania.

autor: vr

Fotogaléria

NOVA_TELOCVICNA_SPORTOVE_GYMNAZIUM_TN (1)
NOVA_TELOCVICNA_SPORTOVE_GYMNAZIUM_TN (2)
NOVA_TELOCVICNA_SPORTOVE_GYMNAZIUM_TN (3)
NOVA_TELOCVICNA_SPORTOVE_GYMNAZIUM_TN (4)
NOVA_TELOCVICNA_SPORTOVE_GYMNAZIUM_TN (5)
NOVA_TELOCVICNA_SPORTOVE_GYMNAZIUM_TN (6)
NOVA_TELOCVICNA_SPORTOVE_GYMNAZIUM_TN (7)
NOVA_TELOCVICNA_SPORTOVE_GYMNAZIUM_TN (8)
NOVA_TELOCVICNA_SPORTOVE_GYMNAZIUM_TN (9)
NOVA_TELOCVICNA_SPORTOVE_GYMNAZIUM_TN (10)
NOVA_TELOCVICNA_SPORTOVE_GYMNAZIUM_TN (11)
POROVNANIE
SOS_STAVEBNA_REKONSTRUKCIA (1)
SOS_STAVEBNA_REKONSTRUKCIA (2)
SOS_STAVEBNA_REKONSTRUKCIA (3)
SOS_STAVEBNA_REKONSTRUKCIA (4)
SOS_STAVEBNA_REKONSTRUKCIA (5)
SOS_STAVEBNA_REKONSTRUKCIA (6)
SOS_STAVEBNA_REKONSTRUKCIA (7)
SOS_STAVEBNA_REKONSTRUKCIA (8)
SOS_STAVEBNA_REKONSTRUKCIA (9)
SOS_STAVEBNA_REKONSTRUKCIA (10)
SOS_STAVEBNA_REKONSTRUKCIA (11)
SOS_STAVEBNA_REKONSTRUKCIA (12)
SOS_STAVEBNA_REKONSTRUKCIA (13)
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK