Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Budova SOŠ stavebnej v Trenčíne, ako ju poznáme, bude už o 4 mesiace minulosťou

Veľká koncentrácia stredných škôl v areáli Zámostia v Trenčíne prirodzene z tejto lokality vytvára kompaktný stredoškolský campus. Na jednom mieste sú združení študenti Strednej umeleckej školy, Strednej odbornej školy stavebnej, Športového gymnázia (všetky tri uvedené v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja) i Dopravnej akadémie. V blízkosti sa navyše nachádza aj Stredná zdravotnícka škola v pôsobnosti župy. Ambíciou Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) je vytvoriť z tohto miesta moderné a bezpečné miesto pre študentov, ktorí tu nájdu adekvátne podmienky na šport, vzdelávanie, výchovu i trávenie voľného času v krajskom meste.

Prvý z krkov vedúcich k budovaniu moderného stredoškolského campusu urobila Trenčianska župa len pred nedávnom. V areáli Športového gymnázia v Trenčíne zo svojho rozpočtu stavia telocvičňu s parametrami športovej haly, ktorej súčasťou je aj bežecký tunel s doskočiskom. Štvrtý októbrový deň sa zasa pevným písmom zapíše do dejín Strednej odbornej školy stavebnej Emila Belluša v Trenčíne. Budova, ktorej prah prekročili prví žiaci bezmála pred 50 rokmi, si modernizáciu pýtala už na prvý pohľad. Trenčianskemu samosprávnemu kraju sa ako zriaďovateľovi školy podarilo na jej komplexnú obnovu získať financie z Operačného programu Kvalita životného prostredia. Budova tak bude nielen na prvý pohľad atraktívnejšia a komfortnejšia pre žiakov a pedagógov, ale bude aj ekonomicky úspornejšia. V rámci rekonštrukcie sa totiž jej súčasťou stanú také pokrokové prvky, ako je rekuperácia, inteligentné osvetlenie či fotovoltaika. „Budova bude musieť v rámci novej európskej legislatívy spĺňať energetickú kategóriu A1. Po rekonštrukcii by naša škola mala by byť budovou s modernými technológiami a top energetickými novinkami,“ skonštatovala riaditeľka školy Martina Knappová.

Zníženie energetickej náročnosti budovy SOŠ stavebnej E. Belluša v Trenčíne vrátane ohrevu vody v bazéne, ktorý využíva Športové gymnázium Trenčín, je financované z eurofondov a zo štátneho rozpočtu. TSK na tomto projekte participuje spolufinancovaním ako úspešný žiadateľ o nenávratný finančný príspevok. „Tento projekt je absolútne v súlade s cieľmi projektu Zelená župa. Pri tejto rekonštrukcii okrem energetickej úspory, ktorá tu vznikne vďaka zatepleniu obvodového plášťa i strechy novými modernými materiálmi, sa časť projektu venuje aj využitiu obnoviteľných zdrojov energie. V škole sa nachádza aj bazén, v ktorom bude po novom voda ohrievaná prostredníctvom solárnych systémov. Celá budova bude zabezpečená rekuperačnými jednotkami, takže na vykurovaní očakávame veľké úspory,“ konkretizoval predseda TSK Jaroslav Baška s tým, že rekonštrukcia je naplánovaná na približne 4 nasledujúce mesiace.

Realizáciou projektu bude dosiahnuté zaradenie školy ako celku do energetickej triedy A1, a to pri zachovaní výnimočnosti architektúry budovy. Celkové náklady na stavebné práce dosahujú takmer 2,4 mil. €, pričom bezmála 2 mil. € z tejto sumy predstavuje nenávratný finančný príspevok z OP Kvalita životného prostredia a necelých 400 tis. € spolufinancovanie z kasy TSK.  Základný kameň nastávajúcej rekonštrukcie dnes symbolicky pred budovou školy poklepal za zriaďovateľa župan Jaroslav Baška, riaditeľka školy Martina Knappová a tiež Tibor Polák, obchodný riaditeľ spoločnosti AVA-stav, s. r. o., ktorá sa stala samotným realizátorom premeny školy. Tú aktuálne navštevuje viac ako 300 žiakov, ktorí študujú v odboroch staviteľstvo, technické a informačné služby v stavebníctve, geodézia, kartografia a kataster, stolár, murár či inštalatér. Škola je zapojená do duálneho vzdelávania, jej súčasťou je aj centrum odborného vzdelávania a prípravy. Za celé obdobie svojej existencie pripravila pre prax takmer 6 000 kvalifikovaných odborníkov v oblasti stavebníctva a geodézie.

autor: vr

Fotogaléria

20171004_TN_SOS_Stavebna_poklepanie_001r
20171004_TN_SOS_Stavebna_poklepanie_003r
20171004_TN_SOS_Stavebna_poklepanie_006r
20171004_TN_SOS_Stavebna_poklepanie_008r
20171004_TN_SOS_Stavebna_poklepanie_013r
20171004_TN_SOS_Stavebna_poklepanie_014r
20171004_TN_SOS_Stavebna_poklepanie_015r
20171004_TN_SOS_Stavebna_poklepanie_017r
20171004_TN_SOS_Stavebna_poklepanie_020r
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK