Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Deviaty ročník MňamFestu znova potvrdil, že slovenské výrobky sú kvalitné

V sobotu 22. septembra 2018 privítala obilnica Slovenska ďalší ročník najväčšieho farmárskeho festivalu na Slovensku.   

Prvý ročník MňamFestu nesúci myšlienku podpory regionálnych producentov poľnohospodárskej výroby sa v okresnom meste Bánovce nad Bebravou prvýkrát konal v roku 2010. Každým rokom sa podujatie nielen medzi Bánovčanmi, ale aj obyvateľmi okolitého či vzdialeného regiónu udomácňovalo čoraz viac. Za deväť rokov sa MňamFest ako najväčší farmársky festival na Slovensku stal symbolom návratu k slovenským výrobkom a k podpore slovenského vidieka. Spoznať kvalitu produktov z regiónu i zo Slovenska priláka každoročne niekoľko tisíc návštevníkov, najviac to bolo zatiaľ 17 tisíc.       

Cestu na vychýrené a už tradičné podujatie si okrem množstva vzácnych hostí našiel aj predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslav Baška, ktorý je jeho pravidelným návštevníkom. „Festival vnímam ako výsledok poctivej a naozaj veľmi kvalitnej práce poľnohospodárov, prvovýrobcov a potravinárov, ktorí fungujú v Trenčianskom kraji a zároveň ako oslavu a výstavu ich celoročnej práce,“ konštatoval trenčiansky župan Jaroslav Baška s tým, že v priebehu októbra budú môcť regionálni výrobcovia z kraja absolvovať školenia kvôli možnosti zapojenia sa do súťaží o dodávanie kvalitných čerstvých potravín do organizácii v zriaďovateľskej pôsobnosti župy. „Školenia budú umožňovať zoznámenie sa so systémom súťaží, ktoré vypisujú župné inštitúcie. Zo strany Trenčianskeho samosprávneho kraja je to príspevok k podpore kvalitných regionálnych čerstvých potravín,“ dodal Jaroslav Baška.           

Aj tohtoročný sobotný, v poradí už deviaty ročník, ktorý sa konal s finančnou podporou TSK, zaplnil bánovské námestie a počas celého dňa ponúkol možnosť pochutnať si na rôznorodých špecialitách. Pochutiny všetkého druhu boli pastvou pre oko a lákali zmyslové orgány. Tento rok prišlo predstaviť svoju kvalitu 95 vystavovateľov a producentov poľnohospodárskej výroby. Trenčiansky samosprávny kraj mal taktiež svoje zastúpenie, a to prostredníctvom účasti 2 župných stredných škôl - Strednej odbornej školy PruskéStrednej odbornej školy obchodu a služieb Prievidza.     

Chýbať nesmelo ani odovzdanie dožinkového venca, ktorý si z rúk Folklórnej skupiny Dolina z Omšenia prevzal predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Emil Macho. „Dožinkový veniec je symbolom toho, čo nás všetkých poľnohospodárov spája, a to tvrdej práce. Byť poľnohospodárom nie je povolanie, ale poslanie,“ vzdal hold slovenským poľnohospodárom Emil Macho.      

Budúci rok sa okresné mesto Bánovce nad Bebravou ako hostiteľ festivalu stane hlavným mestom slovenských farmárov už po desiatykrát. 

autor: bj
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK