Do verejného hlasovania v rámci Participatívneho-komunitného rozpočtu postupuje z okresu Považská Bystrica 6 projektov

V poradí 2. ročník Participatívneho-komunitného rozpočtu (PKR) Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) vstúpil v apríli 2018 do verejného zvažovania. Členovia Rady pre PKR TSK vycestovali do prvého okresu, ktorým bola Považská Bystrica, aby si vypočuli prezentácie navrhovateľov a vyhodnotili oprávnenosť predložených projektov.

Za okres Považská Bystrica bolo predložených 6 projektov, ktorých celkové výdavky presahujú sumu 14 700 eur. V predložených projektoch mali zastúpenie voľnočasové aktivity, šport aj kultúra. Z finančných prostriedkov PKR chcú na realizáciu projektov v Považskobystrickom okrese využiť bezmála 12 tis. eur.

Najviac projektov predložilo mesto

Tak ako v prvom ročníku PKR najviac projektov, a to až štyri, predložilo mesto Považská Bystrica. V rámci prvého projektu mesto nadviazalo na úspešnú minuloročnú akciu, vďaka ktorej sa rozšírila zbierka regionálnych krojov folklórneho súboru Považan, a to nákupom mužských krojov reprezentujúcich obec Záriečie. V aktuálnom ročníku sa pokúsi získať financie na ďalšie kroje, a to z oblasti Praznov. Za 16 kusov krojov v univerzálnej veľkosti, ktoré nájdu využitie aj v celovečernom programe pri príležitosti 65. výročia FS Považan, mesto žiada z verejných financií podporu vo výške 2192 eur.

Aj druhý predložený projekt s názvom Aktívny senior – šťastný senior nadväzuje na úspešný nápad z minulého roka. V rámci voľnočasových aktivít sa podarilo mestu vďaka PKR zakúpiť športové vybavenie do telocvične pre seniorov. Aktívne starnutie seniorov v meste plánujú tentokrát obohatiť o počítačové zručnosti nákupom dvoch notebookov s operačným systémom a tlačiarňou v hodnote 1435 eur.

Inšpiráciu na tretí projekt s názvom Hravo v parku mesto získalo v Trnave. Predstava umiestnenia troch šachových stolov s taburetkami vo voľne prístupnom parku sa pozdáva aj Považskej Bystrici, na realizáciu tohto projektu sa uchádza o financie z PKR vo výške 1800 eur.

V prezentovaných nápadoch, ktoré sa už čoskoro budú uchádzať o priazeň verejnosti, mala zastúpenie aj športová oblasť, a to vďaka projektu s názvom Športová výbava pre futbalistov MŠK Považská Bystrica. Pomôcky a športové vybavenie, na ktorého nákup chce športový klub získať prostriedky z PKR TSK vo výške 2136 eur, by malo slúžiť na skvalitnenie výučbového procesu mládeže do 10 rokov, no k dispozícii bude aj ostatným členom klubu.

O financie z PKR TSK zabojuje aj príspevková organizácia mesta Považská Bystrica - PX Centrum. Za prípadné získané financie vo výške 2200 eur má v pláne opraviť pódium v budove kina Mier. Kino v súčasnosti slúži na rôznorodé kultúrne podujatia, divadelné predstavenia, využívajú ho aj školy či folkloristi, no technický stav pódia je nevyhovujúci.

S posledným projektom v rámci verejného zvažovania v okrese Považská Bystrica sa predstavilo občianske združenie Ľudia pre hádzanú. Projekt s názvom Úpolová a gymnastická príprava pre deti a dorast hádzanárskeho klubu MŠK Považská Bystrica zabojuje o priazeň verejnosti a získanie financií na individuálnu prácu s mládežou v hádzanárskom športe. A to nielen na výchovu hádzanárskych talentov, ale aj na ich pohybovú prípravu.

Neviete za ktorý projekt hlasovať? Ponúkame vám stručný prehľad

O tom, ktoré projekty z Považskobystrického okresu dostanú reálne kontúry vďaka PKR TSK, rozhodne verejnosť hlasovaním. Do neho postupuje všetkých 6 predložených projektov, ktoré splnili potrebné parametre hodnotenia. „Na každý z 9 okresov Trenčianskeho kraja je v rámci Participatívneho-komunitného rozpočtu rovnako vyčlenených 11 tisíc eur. V tých okresoch, kde je predložených viac projektov presahujúcich túto sumu, zohráva dôležitú úlohu hlasovanie verejnosti. Tá svojím hlasom rozhodne, ktoré z predložených projektov financie zo župného rozpočtu dostanú,“ vysvetlila Miroslava Mazánová. Verejné hlasovanie sa tento rok uskutoční v termíne od 1. mája do 15. mája 2018, a to na webovom sídle župy.

Za okres Považská Bystrica sa o sympatie verejnosti budú uchádzať:

• Mesto Považská Bystrica - projekt Rozšírenie zbierky regionálnych folklórnych krojov FS Považan - oblasť kultúra
  • Mesto Považská Bystrica - projekt Športová výbava pre futbalistov MŠK Považská Bystrica - oblasť šport
  • Mesto Považská Bystrica - projekt Aktívny senior - šťastný senior- oblasť voľnočasové aktivity
  • Mesto Považská Bystrica - projekt Hravo v parku - oblasť voľnočasové aktivity
  • PX Centrum Považská Bystrica - projekt Oprava pódia v kine Mier - oblasť kultúra
  • Občianske združenie Ľudia pre hádzanú - projekt Úpolová a gymnastická príprava pre deti a dorast hádzanárskeho klubu MŠK Považská Bystrica - oblasť šport
autor: lk