Do zrekonštruovaného Gastrocentra pod Brezinou by sa ľudia mali dostať novým vchodom, posedieť si budú môcť na novej terase či v cukrárni

Tri dekády a jeden rok ubehli od otvorenia Gastrocentra pod Brezinou v Trenčíne. Jeho tvár sa od roku 1987 takmer vôbec nezmenila. Nevyhnutnú potrebu komplexnej rekonštrukcie sa rozhodol riešiť Trenčiansky samosprávny kraj s pomocou eurofondov.

K centru mesta Trenčín už 31 rokov neodmysliteľne patrí Gastrocentrum pod Brezinou. V tomto školskom závode vykonávajú svoju prax študenti Strednej odbornej školy obchodu a služieb na Jilemnického ulici v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK). Podľa slov vedúcej pracovníčky Gastrocentra Aleny Mikšíkovej je ale aktuálny stav budovy i vybavenia nevyhovujúci nielen pre praxujúcich študentov, ale aj pre stravníkov. „Denne uvaríme dokopy až 250 jedál. Ľudia sú síce spokojní, ale našu prácu komplikuje stav Gastrocentra, ktorý sa od jeho otvorenia takmer vôbec nezmenil,“ povedala Alena Mikšíková. Vysvetlila, že rekonštrukciu si v rámci úspory energie vyžadujú najmä inžinierske siete a zázemie kuchyne. „Kuchyňa má pôsobiť ako jeden celok. Cítime veľkú potrebu obmeniť zariadenie využívané pri príprave jedál, ale napríklad aj umývacie stroje, ktoré sú tu prakticky od prvých dní prevádzky. Študentov sa snažíme viesť podľa aktuálnych gastronomických trendov, a preto je celková modernizácia nevyhnutná,“ dodala Mikšíková.

Trenčiansky samosprávny kraj aktuálne pracuje na projektovej dokumentácií ku komplexnej rekonštrukcii a obnove Gastrocentra pod Brezinou, na ktorú by prostredníctvom Integrovaného regionálneho operačného programu mohol získať dotáciu z eurofondov. Odhadované náklady na úpravu zovňajšku, ale aj interiéru budovy sa šplhajú do výšky takmer 2,4 mil. eur s tým, že TSK má projekt spolufinancovať piatimi percentami z celkovej investície. „Rozhodli sme sa pristúpiť ku komplexnej rekonštrukcii Gastrocentra. Samozrejmosťou je tiež obstaranie nového a moderného vybavenia, ktoré pomôže praxujúcim študentom držať krok s modernými trendmi v gastronómii. Ak pôjde všetko ako má, úpravy by mohli začať už v budúcom roku,“ povedal Jaroslav Baška, predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja.

Čiastočnými úpravami by podľa slov Martiny Lamačkovej z Odboru regionálneho rozvoja Úradu TSK malo  prejsť aj vnútorné členenie Gastrocentra. „Do budovy by sa po novom malo vchádzať cez prízemie. V pláne je aj zelená terasa situovaná na streche a tiež terasa pre hostí,“ objasnila Lamačková. Zachované zostane umiestnenie reštaurácie na prvom poschodí, ktorá je určená pre hostí a jednoduchšej reštaurácie na prízemí. Pribudnúť by však mala cukráreň, ktorú budú prevádzkovať študenti trenčianskeho „Jilemáku“.

To, či bol projekt v rámci Integrovaného regionálneho operačného programu úspešný, by malo byť známe v druhej polovici tohto roka.

Foto: SOŠ obchodu a služieb TN a Ján Tomšík

autor: lb